„Bet kokias avižėles rinktis?“, – neretai iškyla klausimas tūlam meškeriotojui. Ir paprasto atsakymo į jį tikrai nėra. Viskas priklauso nuo žvejybos sąlygų, gaudomų žuvų įpročių ir panašių niuansų. Tačiau šiokios tokios „taisyklės“ yra.

Didelis gylis ir stipri srovė

Tokiais atvejais išimtinai karaliauja iš volframo ar jo lydinių pagamintos avižėlės. Jos yra sunkios, greitai skęsta ir, esant poreikiui, galime naudoti gan mažus avižėlių modelius. Geriau kad jos turėtų kilputę valui pririšti, nes kitaip, kad ir kaip gražiai būtų nugludinta skylutė, ar į ją įdėtas silikoninis vamzdelis, vis tiek devyniais atvejais iš dešimties plonas valas trūksta nusitrynęs į kieto metalo skylės briaunos kraštą.

Volframinės avižėlės su kilputėm valui pririšti

Mažas gylis ir stovintis vanduo

Kai žūklavietės gylis nėra didelis, drąsiai naudokite švinines avižėles. Švinas yra lengvesnis už volframą, todėl avižėlė, pagaminta iš šio metalo, daug plastiškiau žaidžia vandenyje ir magiškai vilioja tiek dryžuotuosius plėšikus ešerius, tiek raudonpelekes sidabrines kuojas. Be to švinas yra minkštesnis, todėl skylutė, pro kurią veriate valą, ir jos briauna jums niekada „nenupjaus“ plonos žieminės gyslelės.

Švininės avižėlės su skylutėm valui praverti ir pririšti

Neįprastos formos ir spalvos

Kai tradicinių formų ir spalvų masalai „neveikia“, ateina metas „neformalams“. Ryškios keisčiausių formų avižėlės kartais tikrai atneša sėkmę. Dar keisčiau, kad tokias neįprastas avižėles mieliau renkasi ne ešeriai, bet karšiai ar kuojos. Jei dėl masalų formų ginčų kyla mažiau, suprask kas su kuo nori su tuo ir gaudo, tai dėl spalvų – diskusijų tarp žvejų tikrai netrūksta. Bet faktas yra vienas. Kai kurios spalvų spektro spalvos, tokios, kaip, pavyzdžiui, violetinė „išnyksta“ tik esant visiškai tamsai, todėl kartais tikrai verta duoti laiko „pasireikšti“ „neformalams“.

Neįprastų formų ir spalvų avižėlės

Ir dar šis tas apie avižėlių formas

Briaunotos, daugiau aštresnių kampų turinčios avižėlės labiau patiks ešeriams. Tikrą avižą primenančios masalų formos vilios kuojas ar karšius, o rutuliukas ir lašas bus pačios universaliausios avižėlių formos, tinkančios tiek „plėšrioms“, tiek taikioms žuvims meškerioti.

Avižėlė - „Disko kamuolys“

Valo tipas – itin svarbus

Ne vien valo skersmens parinkimas pagal avižėlės dydį yra svarbus poledinės žūklės aspektas. Dar svarbiau kokio, tipo bus valas. Šiais laikais, esant tvirtiems fluorokarboniniams valams, nėra abejonių, kad žvejojant avižėle nuo ledo derėtų rinktis tiks juos. Kodėl? Jie „neįgeria“ vandens, todėl mažiau šąla ir greičiau skęsta, o dėl savo molekulinės struktūros tampa faktiškai nematomais vandenyje.