Kartais šias šėryklėlės reikia naudoti, nors ir nemetama taip toli, tačiau įtakojant kitiems veiksniams. Na, bet apie viską nuo pradžių.

Šį rašinį suskirstysiu į keletą dalių, kad būtų lengviau susigaudyti ir galbūt surasti dominančią dalį greičiau. Rašinį pradėsiu Šėryklėlių ypatumų aprašymu ir Kodėl reikia mesti toli?, o baigsiu aptardamas man labiausiai pasiteisinusius šėryklėlių modelius Nisa Rocket, Browning Window, įvairias su žiedais ir Cresta Speed šėryklėles. Paminėsiu, kad bandydamas visas šias šėryklėles aprašyti nuosekliai, įvertinsiu jas pagal tris kriterijus dešimtbalėje sistemoje (10 – puikiai, 1 – blogai):

Užmetimas – kaip tiesiai ir lengvai šėryklėlė skrieja ir kiek įmanoma užmesti.

Jauko atidavimas – kaip gerai iš šėryklėlės išeina jaukas.

Atbulinė eiga – kaip lengvai šėryklėlė traukiasi link kranto ir kokia vandens pasipriešinimo jėga sukuriama.

Šėryklėlių, skirtų tolimiems metimams, ypatumai

Šėryklėlių skirtų žūklei iš toli konstrukcija iš esmės yra kitokia, nei įprastų šėryklėlių. Trumpai paaiškinsiu kodėl.

Įprasta šėryklėlė paprastai pasižymi vamzdelio forma, kurio šone yra pritvirtintas svarmuo. Tuo tarpu šėryklėlės skirtos užmesti toliau, pasižymi tuo, kad svarmuo yra pritvirtintas/sutelktas viename iš vamzdelio galų (priekyje), taip sukuriant šėryklėlės gravitacijos centrą gana arti jos priekio. Tokiu būdu šias šėryklėles galima užmesti toliau ir jos skrieja per orą didesniu greičiu.

Kodėl reikia mesti toli?

Verta aptarti, kodėl meškeriojant dugnine, gali reikti užmesti toli ir todėl naudoti specialias šėryklėlės.

Kartais pasiekti žvynuotąsias įmanoma tik užmetant toli. Tai gali būti susiję su dugno reljefu, kai žuvys laikosi toli nuo kranto, nors nebūtinai. Sakykim atvėsus vandeniui, dauguma taikių žuvų rūšių susispiečia kažkur tolėliau nuo kranto ir arčiau vandens telkinio vidurio, nors tai nelabai susiję su vandens telkinio dugno reljefu.

Kitas atvejis, kuomet gali reikti užmesti šėryklėlę su sistemėle toli, yra žūklės varžybos. Tokiais atvejais meškeriotojai dažnai stengiasi meškerioti toliau, kad galimai privilioti daugiau ir stambesnės žuvies į jų jaukinimo tašką.

elementarios sistemėlės žūklei iš toli dugnine esminiai elementai

Žinoma, kartais šėryklėlės, skirtos tolimiems metimams, naudojamos kai nemetama taip toli. Tai yra susiję su oro sąlygomis. Konkrečiai - su vėjo stiprumu ir gūsingumu. Sakykime užmesti sistemėlę su įprasta šėryklėle tiksliai esant stipriam ir gūsingam vėjui gali būti keblu, net atliekant vidutinės distancijos metimus, sakykim iki 30 m. Standartinė šėryklėlė su svoriu pritvirtinu šėryklėlės šone, tiesiog skrenda per orą per lėtai ir sukuria per didelį oro pasipriešinimą, kas ją stabdo dar labiau. O va užsidedi „kulką“ ir gali mėtyt net be didelės jėgos tiesiai vėjui „į dantis“!

Nisa Rocket šeryklėlės

• Užmetimas: 9
• Jauko „“atidavimas“: 8

• Atbulinė eiga: 9

kaip galima modifikuoti Nisa Rocket šeryklėles, kad jos „atiduotų“ jauką greičiau

Šios Nisa šėryklėlės veikia puikiai, nors ir neatrodo labai skaniai ir dailiai. Tai yra mano mėgiamiausios šėryklėlės, kai reikia užmesti toli. Jos metasi tikrai puikiai ir ore jų galinė dalis visai neplevėsuoja. Mano supratimu, jos metasi taip gerai dėl to, kad jos pagamintos su idealiai centruotu svoriu; taip pat, pats šėryklos korpusas yra pagamintas iš itin lengvo ir plono plastiko ir tokiu būdu šeryklėlės gravitacijos centras yra pačiame priekyje.

Jauko pasišalinimas iš šių šėryklėlių nėra pats geriausias, nes svarmuo yra primontuotas visai šalia šėryklėlės korpuso. Na, bet šią problemą gana lengva pašalinti žirklutėmis dailiai iškerpant keletą tinklelio sijų. Tokiu būdu jauko “atidavimas” tampa tikrai neblogas.

Vyniojant link kranto šios šėryklėlės gana greitai pakyla nuo dugno. Taigi, padarius keletą greitų prasukimų iš pradžių ir po laikant didesnį sistemėlės su šėryklėle vyniojimo link kranto tempą, jas įmanoma tempti vandens paviršiumi.

modifikuota (priklijuotas papildomas svoris ir praretintas tinklelis) bei laimėjusi ne vienas žūklės varžybas ir originali Nisa Rocket šeryklėlės

Browning Window šėryklėlės

• Užmetimas: 10
• Jauko „atidavimas“: 7

• Atbulinė eiga: 8

Browning Window šeryklėlės; viena modifikuota pašalinant vidinę dalį, o kita originali

Be jokios abejonės, tai yra geriausiai besimetančios šėryklėlės. Sakyčiau, kad net ne kiekviena svarelio forma prilygsta šių šėryklėlių užmetimo galimybėms. Per orą šios Browning šėryklos keliauja itin dideliu greičiu ir visai nesivarto ore. Tai ypač aktualu užmetant toli vėjuotomis dienomis – kuo greičiau šeryklėlė nukeliaus nuo taško A iki taško B, tuo mažesnė vėjo įtaka ir užmetimo paklaida.

Jaukas iš šių šėryklėlių išeina gana sunkiai. Taip yra todėl, kad iš esmės šios šėryklėlės buvo sukurtos jaukinti gyvomis musės lervomis, kurios išlystų pro šėryklėlės korpuse esančia skylutes. Todėl geriausiai šios šėryklos atiduoda jauką, kai jame yra nemažai gyvų priedų. Vis dėl to, nereiktų persistengti grūdant jauką į šias šėryklėlės – reiktų tik vos vos jį suspausti į vidų. Taip pat galima šias šėryklėles modifikuoti, pašalinant vidinę dalį ir primontuojant mono valo kilpą pritvirtinimui prie sistemėlės. Tokiu būdu šių šėryklėlių jauko „atidavimo“ rodiklis gerokai pagerėja, o užmetimo - nepasikeičia

Šios šėryklėlės visai neblogai „tempiasi“ per vandenį link kranto. Jos nepakyla nuo dugno greit, tačiau pasipriešinimo jėga vandeniui yra sąlyginai maža.

Šėryklėlės su „žiedu“

• Užmetimas: 7
• Jauko „atidavimas“: 9
• Atbulinė eiga: 8

Sakydamas šėryklėlė su žiedu, turiu omenyje tokią konstrukciją, kuomet šėryklėlės svarmuo yra įmontuotas aplink kažkurį iš vamzdelio galų, taip suformuojant žiedą. Yra daug gamintojų, kurie gamina tokias šėryklėlės: Guru X-Change, Nisa ZOOMA, Nufish Zippla ir taip toliau.

Šios šėryklėlės metasi šiaip sau. Žinoma, jos metasi žymiai geriau nei įprastos šėryklėlės su svoriu šone, bet toli gražu ne taip gerai, kaip kai kurios, kurių svarmuo įmontuotas vientisame darinyje.

Jauko pasišalinimas iš šio tipo šėryklėlių iš tikro yra neblogas. Taip yra todėl, kad vanduo gali pasiekti jauką iš visų pusių, todėl jis išbyra pakankamai greit.

Šių šėryklėlių modifikacijos su plastikinio tinklelio korpusais iš tikro visai neblogai kyla nuo dugno. O va modifikacijos su vientisais plastiko korpusais nors ir kyla nuo dugno greit, tačiau šėryklos tempiamos link kranto dažnai tarsi „blaškosi” į šonus vandenyje, kaip vobleris. Taip sukuriama labai didelė vandens pasipriešinimo jėga.

Cresta Speed šėryklėles

• Užmetimas: 7
• Jauko „atidavimas“: 10
• Atbulinė eiga: 7

Cresta Speed šeryklėlė

Šios Cresta šėryklėlės, kaip ir dauguma kitų, panašios konstrukcijos šėryklėlių, metasi neblogai, tačiau, labai dažnai šių šėryklėlių galinė dalis plevėsuoja į šonus ore. Taigi, nukenčia užmetimo nuotolis ir dar blogiau, sistemėlė dažniau susipainioja ore. Atvirai kalbant, šias šėryklėlės pastaruoju metu naudoju labai retai. Taip yra dėl to, kad jau aprašyti modeliai tiesiog veikia geriau.

Šių šėryklėlių jauko „atidavimas“ yra pats geriausias koks tik gali būti. Taip yra todėl, kad iš esmės vanduo pasiekia jauką šėryklėlėje iš visų pusių. Sakyčiau, kad kartais šių šėryklėlių jauko “atidavimas” yra net per greitas, o ir užpildyti jas yra kebliau – jaukas byra pro visus galus.

Traukiant link kranto šias Cresta šėryklėles jos keliauja per vandenį nelabai lengvai. Jos visai nekyla nuo dugno ir sukuria nemažą pasipriešinimo vandeniui jėgą, todėl rite papildomai apkraunama.

Pabaigai turiu akcentuoti, kad nors ir pateikiau nemažai informacijos apie šėryklėlės žūklei dugnine iš toli, tikrai nereiktų pulti iškart ir žvejoti kuo toliau. Iš esmės yra priešingai. Jei galite, feeder’iaukite kuo arčiau, o meskite toli tik kraštutiniais atvejais, kai meškeriojant arčiau niekas nekimba arba kimba ne tos žuvys, į kurias taikotės. Neverta apsisunkinti sau žūklės mėtant toli, jei tai neturi prasmės!