Kažkur teko girdėti patarlę – „kas tinka viskam, tas netinka niekam“. Manau, tame yra daug tiesos – specializuoti įrankiai, skirti būtent tai situacijai visada veiks geriau nei universalūs. Vėl gi, tai tinka ir method tipo šėrykloms.

Pastaruosius 3-4 metus, gyvendamas Anglijoje, method feeder‘iu meškerioju gana daug ir šio tipo žūklėje turiu nemažai patirties, kuria ir pasidalinsiu. Taigi, pabandysiu glaustai aptarti mano išbandytus method šėryklų modelius. Išdėstysiu jų parametrus, savybes ir patarsiu, kada pasirinkti konkretų modelį. Taip pat nepabijosiu išsakyti kritiką, kai mano pastebėjimais, ji yra būtina. Tačiau pirmiausia papasakosiu apie žūklės sąlygas arba kitaip tariant faktorius, kurie lemia method šėryklos pasirinkimą.

Išskirčiau penkis pagrindinius veiksnius/faktorius, kuriais pats vadovaujuosi pasirinkdamas method šeryklėlę. Sakyčiau šių faktorių kombinacija lemia galutinį pasirinkimą.

Šėryklos ir formos


Dabar, kai jau aptariau faktorius, lemiančius šėryklos tipo pasirinkimą, pats metas pabrėžti žūklės method‘u principą. Kai meškeriojama method feeder‘iu naudojami trumpi, paprastai 8-10 cm pavadėliai. Tokiu būdu kabliukas su masalu visada yra arti šėryklos. Šėrykloje esantis jaukas privilioja žuvis, kurios ima ryti jauką ir tuoj pat suranda masalą su prie jo pritvirtintu aštriu metalo gabalėliu. Taigi, esmė yra tokia – kai sistemėlė su method tipo šėrykla yra užmetama ir galiausiai nusileidžia ant dugno, joje turi būti jauko, kuris privilios žuvis.

Drennan Flat Method Feeder

Drennan Flat Method šėryklos. Šios šėryklos rinkoje pasirodė prieš maždaug 5 metus ir tuomet tai jau nebuvo jokia naujovė, nes kitos kompanijos jau turėjo analogiškų gaminių. Žinoma, Drennan sukūrė geriausią tokio modelio šėryklą. Pradedant pagaminimo kokybe, spalva, paprastumu ir baigiant ilgu tarnavimo laiku.

Šėryklos užpildomos naudojant specialią kietos gumos formą. salotinės spalvos. Užpildyti šėryklą naudojant šią formą lengva ir patogu – forma pripildoma jauku ir šėryklą tuomet įspaudžiama į tą formą naudojant visą jėgą. Masalas su kabliuku gali būti formos dugne arba paviršiuje ir nuo to priklausys, kur jis bus, kai jaukas suspaudžiamas ant šėryklos.

Šias šėryklas ėmiau naudoti vos tik jos atsirado prekyboje. Meškeriodavau jomis Lietuvos karpynuose ir tvenkiniuose. Per visa eksploatacijos laiką nė viena šėrykla nesuskilo, nesulūžo ir pan. Iš tikro, esant tinkamoms sąlygos tai visada yra mano pirmas pasirinkimas.

Rekomenduoju naudoti šias šėryklas metimams iki 30 m ir kai gylis žūklavietėje neviršija 2 m Taip yra todėl, kad šėryklos yra gana atviros arba kitaip sakant visiškai plokščios. Taigi, jaukas gali „įsikibti“ tik į keletą šėryklos lankų, todėl didesniems gyliams ir tolimiems metimams reiktų rinktis kitokio tipo šėryklas.

Drennan Flat method šėryklos yra sąlyginai didelės, todėl jauko jos talpina taip pat nemažai. Taigi, žuviai esant mažiau aktyviai galbūt nereiktų rinktis šių šėryklų. Iš kitos pusės, jei žūklavietė sekli ir žuvys aktyvios, šios šėryklos yra geriausias pasirinkimas ir tokioje situacijoje pats beveik visada renkuosi Drennan Flat Method.

Šėryklos gaminamos dviejų dydžių: mažos ir didelės. Mažų svoriai yra nuo 15 g iki 35 g, o didelių nuo 25 g iki 45 g Paminėsiu, kad gaminamos tik inline tipo versijos, kai šėrykla laisvai slankioja pagrindiniu valu.

Didelė ir maža šėryklos

Guru Pellet Feeder

Kompanija Guru pasižymi inovatyviais produktais. Vienas iš tokiu produktų buvo Guru Pellet šėryklos. Šios šėryklos yra gana uždaros ir puikiai tinka žūklei gilesniuose vandens telkiniuose. Nors pavadinime yra žodis pellet kas reikštų peletes, tačiau man tokio tipo šėryklos veikia puikiai su jauku kaip ir su peletėmis. Paminėsiu, kad užpildomos šios šėryklos tiesiog pirštais ir jokių specialių formų nereikia.

Šios šėryklos taip pas pasižymi tuo, kad jos turi keičiamus stiebus, kurie gali būti inline tipo arba su saugiai įmontuota guma. Iš tikro šį saugų (žuvies atžvilgiu) gumos panaudojimo būdą Guru užpatentavo. Iš tikro visos Guru method tipo šėryklos pasižymi tarpusavyje keičiamais stiebais.

Šios šėryklos gaminamos dviejų dydžių: didelės yra 28 g, o mažos 24 g.

Toliau plėstis apie šėryklas neleidžia sąžinė, nes pats jų nebenaudoju. Taip yra todėl, kad jų gamybai panaudotas plastikas turi tendencija skilti po pirmojo aktyvesnio naudojimo. Skyla iš tikro vamzdelis, į kurį įsistato stiebas. Bandžiau šia problemą spręsti įklijuodamas stiebą taip padarydamas stiebą nekeičiamu. Nors problemą išsprendžiau, ir sėkmingai keletą kartų naudojau šias šėryklas po to, pasitikėjimo jos nekėlė. Todėl jos visada lieka namie.

Idėja puiki, tačiau įgyvendinimas nekoks, todėl rekomenduoju į šias šėryklas net nežiūrėti. Žinoma, suprantu, kad gamintojas galbūt pakeitė plastiką, kai meškeriotojai ėmė skųstis, tačiau blogas įspūdis jau padarytas. Taip pat yra analogiškų šėryklų, kurių taip lengvai „neužmuši“.

Preston Innovations (toliau PI) Pellet Feeder

Šias šėryklas ėmiau naudoti vietoj Guru Pellet šėryklų. PI Pellet šėryklų pagaminimo kokybė nebloga, konstrukcija labai paprasta ir tarnauja jos ilgai. Taip pat šėryklos užpildymui nereikalingos specialios formos: viskas atliekama pirštais.

Šias šėryklas naudoju tuomet, kai meškerioju labai giliame vandens telkinyje, nes šios PI šėryklos yra tikrai uždaros. Sakyčiau, reikalui esant meškerioti 10 m gylyje, šios šėryklos yra pats tas. Žinoma, jas galima naudoji ir sekliuose vandens telkiniuose, tačiau tuomet jaukas turi būti gerokai mažiau įspaudžiamas į šėryklos vidų.

PI Pellet šėryklos yra gaminamos trijų dydžių ir kiekvienas dydis siūlomas dviejų galimų svorių. Visa gama vyrauja nuo 20 g iki 50 g Paminėsiu, kad kiekviena šių PI šėryklų svorio / dydžio kombinacija gamina tiek inline tiek su fiksuota guma. Gumos fiksavimas nėra saugus, t.y. pagrindinis valas tvirtinamas prie šėryklos korpuso kaip ir gumos vienas galas. Prie kito gumos galo tvirtinamas pavadėlis. Taigi, netrukus pagrindiniam valui varginant žuvį, žuvis liks pritvirtinta prie šėryklos. Dėl šios priežasties, šėryklos su tokiu būdu įmontuota guma yra uždraustos daugumoje Anglijos komercinių telkinių.

Preston Innovations Micro Pellet Feeder

Iš tikro išskyriau šias šėryklas nes jos, mano nuomone, skiriasi nuo ką tik aptartų standartinių PI Pellet šėryklų. Pirmiausia, jos yra gerokai atviresnės, tačiau esant reikalui jauką vis vien galima stipriai suspausti ir meškerioti dideliame gylyje. Antra, jos yra labai mažos – iš tikro pačios mažiausios kokias man kada nors teko matyti. Trečia, šios šėryklos atsirado daug vėliau nei standartinės PI Pellet šėryklos.

Prisipažinsiu, kai šios šėryklos atsirado žūklės parduotuvėse, prisipirkau jų galybę. Ir kurį laiką naudojau išskirtinai tik jas. Jos veikė net žiemą ir suprantama kodėl – į jas telpa tik nago dydžio jauko krūvelė, kuri žuviai nekelia didelio įtarimo. Naudodamas šias šėryklas laimėjau ne vienerias žūklės varžybas, ir manau, kad šių šėryklų įnašas tose varžybose buvo lemiamas.

Kada šias šėryklas naudoti? Manau, jos tinkamos bet kurioje situacijoje. Geriausiai jos veikia esant vėsesniam vandeniui, kai žuvis aktyvi, bet nenori daug jauko. Kalbant apie gylį, iš tikro šių šėryklų forma yra tokia, kad naudojant daug jėgos jauką galima suspausti labai stipriai ir to pasėkoje meškerioti gana giliai. Sakyčiau iki 8 m. gylio šios šėryklos tikrai yra kovinės. Taip pat, kadangi šios šėryklos labai mažos, metasi jos puikiai ir skrodžia orą gan greitai, todėl net vėjuota dieną vale nesusidaro didelis lankas.

Šios mažytės šeryklėlės gaminamos tik vieno dydžio ir dviejų svorių: 15 g ir 25 g Taip pat, kaip ir didžiąsias seses, jas galima įsigyti inline arba versiją su guma.

Preston Innovations Banjo Feeder

Šių šėryklų pavadinimas puikiai atspindi formą. Šėrykla-bandža. Kaip ir kitos PI šėryklos, šios bandžos pagamintos ir geros kokybės plastiko, konstrukcija taip pat paprasta.

Šias bandžas iš tikro naudojau 3 ar 4 kartus ir po to galiausiai jų atsisakiau. Taip yra todėl, kad prikišus jauko į šias šėryklas susidaro tarsi vakuumo efektas ir jaukas dažnai nepalieka šėryklos net jai prabuvus ant dugno ilgą laiko tarpą. Ne karta teko ištraukti šėryklą iš vandens prieš permetant ir pamatyti joje pūpsantį jauką. Bet kokiu atveju, vėliau kiti gamintojai vakuumo efektą išsprendė vieninteliu galimu būdu – prigręžė skylių šėryklos šonuose ir apačioje ir šėryklos ėmė veikti puikiai, bet prie to dar sugrįšiu.

Nors ir rekomenduoti šių šėryklų negaliu jokioje situacijoje, mano nuomone, jos stipriai prisidėjo prie method šėryklų evoliucijos. Čia turiu omenyje, kad šių šėryklų tikslas yra sukurti tarsi „lėkštės“ efektą. Tai reiškia, kad didžioji dalis jauko nenukrenta nuo šėryklos ir lieka kompaktiškai joje. Tuomet žuviai nelieka kito pasirinkimo, bet ryti jauką iš „lėkštės“. O „lėkštėje“, žinoma, yra ir kabliukas su masalu.

Šios šėryklos gaminamos tiek inline, tiek su guma. Galima rinktis iš dviejų dydžių, kurių svoriai yra nuo 15 g. iki 45 g.

Drennan Pellet Feeder

Prieš pora gerų metų Drennan išleido ir savo Pellet šėryklą. Vėlgi, kaip ir su jų Flat Method šėrykla, tai nebuvo jokia naujiena: rinkoje tuo metu jau buvo ne vienas analogas. Tačiau Drennan Pellet šėryklos pagaminimo kokybė, kamufliažinės savybės funkcionalumas ir t.t. paliko konkurentus ryti dulkes. Tiesiog palyginkite kaip jos atrodo prieš PI ar Guru šėryklas.

Rekomenduoju naudoti šias šėryklas meškeriojant didesniuose gyliuose ir/arba kai gaudoma iš toli. Pats naudoju šias šėryklas meškeriodamas stambius karšius skaidriuose vandens telkiniuose. Šios šėryklos tiesiog susilieja su dugnu, todėl tikiu, kad įtarūs karšiai mažiau baidosi pačios šėryklos. Pabandykite įmesti šią šėryklą pakrantėje į vandenį – ji tarsi išnyksta nepriklausomai nuo dugno spalvos!

Šios šėryklos gaminamos trijų dydžių, kurių svoriai 30 g, 35 g ir 40 g. Gaminamos tik inline versijos. Vienintelis šių šėryklų trūkumas, arba gal reiktų sakyti pageidavimas, nėra mažesnių dydžių. Skaičiais to tiksliai nepasakysiu, bet į didžiausią Drennan Pellet šėryklą telpa turbūt 10-15 kartų daugiau jauko.

Korum Dura Method Feeder

Šių šėryklų konstrukcija yra gana unikali. Visas šėryklos korpusas yra pagamintas iš metalo ir tik stiebas yra iš plastiko. Korum Dura Method šėryklų forma taip pat gana unikali. Taip pat šios šėryklos tarsi „sušaudytos“ – skylės visur. Panašu, kad gamintojas apie viską pagalvojo – priekis sunkiausias ir šiek tiek pakilęs. Tai turėtų atlikti tris funkcijas: padidinti užmetimo nuotolį; apsaugoti jauką šėryklos smūgio į vandenį momentu; pagerinti žuvies pasikirtimą, nes žuvis užsikerta nuo šėryklos galo, kuriame yra didžiausias svoris.

Šias šėryklas rekomenduoju naudoti gyliams iki 3-5 m. kai dugno daug akmenų ir pan. Korum Dura Method šėryklų taip lengvai nesumalsite, net jei visa dieną meškeriosite ant akmenuoto dugno. Iš pažiūros, šios šėryklos turėtų gerai mestis. Būtent tam tikslui jas ir buvau nusižiūrėjęs. Tačiau išbandęs žūklėje, kai norėjau meškerioti 60 m atstumu esant nestipriam vėjui, šiek tiek vargau. Šios šėryklos neskrenda tiesiai, kaip strėlė, o vartosi ore. Taigi, sakyčiau 40-50 būtų riba 45 g modeliui ir galbūt 60 m su 60 g šėryklomis.

Korum Dura Method šėryklos gaminamos vieno dydžio ir trijų svorių: 30 g, 45 g ir 60 g Siūlomos tik inline versijos. Įdomu, tai, kad šios šėrykloms yra specialiai sukurta forma, kuri padeda užpildyti ją jauku. Mano nuomonė, ta forma šiuo atveju nėra reikalinga nes šėryklą puikiai pavyksta užpildyti ir rankomis.

Guru Hybrid Feeder

Šias šėryklas palikau pabaigai, ne be reikalo. Pirmiausia, jos atsirado rinkoje ne taip senai, prieš pusę metų ar pan. Antra, mano nuomone, Guru pagaliau sukūrė produktą, kuris iš esmės yra geriausias savo kategorijoje. Žinoma, „sukūrė“ čia gal reiktų naudoti atsargiau. Gal reiktų sakyti teisingai įvertino, privalumus ir trūkumus to, kas yra rinkoje, tuomet parinko tinkamas medžiagas ir galiausiai tinkamai pačias šėryklas ištestavo pašalindami mažus niuansus.

Mano nuomonė, Guru šėryklos yra įkvėptos PI Banjo ir Korum Dura Method šėryklų. Tiesiog atkreipkite dėmesį į Guru Hybrid ir PI Banjo šėryklas. Esmė ta pati, mano jau minėtas „lėkštės“ efektas. Tuo tarpu iš Korum Dura Method šėryklos Guru greičiausiai nusižiūrėjo konstrukciją iš metalo. Tiesa tai ar ne, niekada nesužinosime todėl kiekvienas sau galime galvoti kaip norime.

Šių šėryklų korpusas sukonstruotos iš metalo ir tik stiebas yra iš plastiko. Kaip jau anksčiau minėjau, visų Guru method tipų šėryklų stiebai yra keičiami tarpusavyje. Panašiai kaip ir jau aptartos Korum šėryklos, šie Guru gaminiai pasižymi šiek tiek aukštesniu borteliu šėryklos priekyje. Anot gamintojo – mintis ta pati kaip ir Korum šėryklų: padidinti užmetimo nuotolį ir tikslumą, apsaugoti jauką ir pagerinti žuvies pasikirtimą.

Guru X-Safe sistema

Šias šėryklas galiu rekomenduoti bet kurioje situacijoje. Šėryklos borteliai yra statmeni pagrindui, todėl kontroliuojant jauko suspaudimo laipsnį galima sėkmingai jas naudoti tiek 0,5 m. gylyje, kai jaukas vos suspaudžiamas, tiek 10 m. gylyje, kai jaukas suspaudžiamas panaudojant kiek įmanoma daugiau jėgos. Taip pat šios šėryklos metasi puikiai, skrieja per orą tiesiai ir greitai tarsi strėlės. Įtariu kad taip yra dėl ilgesnio stiebo, kuris tarsi subalansuoja šėryklą užmetimo metu.

Guru Hybrid šėryklos gaminamos trijų dydžių. Mažiausios yra 24 g., vidutinės 24 g. ir 36 g., didžiausios 28 g. ir 45 g. Šėryklos siūlomos tiek su inline stiebais tiek su Guru patentuota saugia sistema su guma.

Ką įsigyti?

Pabaigai atsakydamas į klausimą, į kokias method šėryklas žiūrėti žūklės prekių parduotuvėje, pasakysiu taip – pirmiausia pagalvokite apie vandens telkinius kuriuose dažniausiai meškeriojate. Jei tai išskirtinai seklūs iki 2 m. vandens telkiniai, tuomet Drennan Flat Method šėryklos yra geriausias pasirinkimas. Jei meškeriojate tiek sekliose kūdrose tiek giliuose Lietuvos ežeruose, rinkitės Guru Hybrid arba Preston Micro Pellet šėryklas.