Teisingas užrišimas

Visų pirma, reikia žinoti, kad vieni mazgai labiau tinka monofilamentiniam valui, kiti – fluorokarboniniam ar pintam.

Antras dalykas, kuris yra labai svarbus bet kokio mazgo rišime – jo užtraukimas. Jis negali būti staigus ar greitas. Viską derėtų daryti švelniai ir palaipsniui. Kitaip galime pažeisti valo paviršių. Tai puikiai matyti monofilamentiniame ar fluorokarboniniame vale, kai prie mazgo susidaro garbanėlė ar bangelė. Taip surištą valą tikrai vertėtų perrišti, kitaip galime likti be „gyvenimo žuvies“ ar palikti savo mėgstamą masalą žolėse.

Taip rišamas kabliukas

Trečias aspektas – valo sudrėkinimas mazgo rišimo vietoje. Galime naudoti įvairius lubrikantus, tačiau elementariausias iš jų būtų mūsų pačių seilės. Taip sudrėkinta gyslelė lengviau veršis mazgo rišimo vietoje ir mazgas bus tvirtesnis.

Kiek reikia žinoti mazgų?

Minimaliai reikėtų žinoti tris pagrindinius mazgus. Pirmasis būtų skirtas kabliukui su lopetėle prie valo pririšti; antrasis – pririšti suktuką, dirbtinį masalą ar plieninį; trečiasis – pririšti valą prie ritės. Kiti mazgai būtų labiau specifiniai, skirti pintam ar museliniam valui.

Taip rišamas valas prie ritės būgnelio

Mazgo dėvėjimasis

Kad ir kaip preciziškai užrištume mazgą, laikui bėgant ir mazgą veikiant įvairiems veiksniams, tokiems kaip valo dėvėjimasis surišimo vietoje, bandant masalą atkabinti iš kliuvinių ar po intensyvios kovos su žuvimi, todėl kartais nepamirškite mazgo perrišti.

Taip rišamas suktukas, kabliukas su kilpele, dirbtinis masalas

Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį rišant mazgą?

Rišant mazgą taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į valo skersmenį ir tipą. Kietesnio tipo, storesniam valui reikės mažiau apvijų, nei plonesniam, minkštesnio tipo, valui.

Taip rišamas pintas valas su monofilamentiniu ar fluorokarboniniu valu

Jungiant du skirtingo storio tipo valus, pavyzdžiui, pintą su fluorokarboniniu, muselinį valą su backing ar muselinį valą su konusiniu nailoniniu pavadėliu, daugiau mazgo vijų yra geriau. Taip surištas mazgas įgauna pailgą formą ir lengviau slysta per meškerykočio žiedus.

Pintą valą rišant prie suktuko ar dirbtinio masalo auselės, rišamos gyslelės atkarpą visada derėtų perkišti du kartus. Pintas valas linkęs „išslysti“ iš mazgo , todėl dvigubos kilpos – būtinas elementas rišant tokio tipo valą.

Taip rišamas pintas valas prie suktuko