Valo susisukimas

Dažnai vyniojant naują valą ant neinercinės ritės, jis persisuka. Taip atsitinka, todėl, kad yra sumaišomas kryptys: į kurią sukasi ritės rotorius ir kaip nuo valo skridinėlio slenka gyslelė. Dažniausiai šiuolaikinės neinercinės ritės valą ant būgnelio vynioja prieš laikrodžio rodyklę, todėl tokia pat kryptimi gyslelė turi slinkti nuo skridinėlio, ant kurio buvo užvyniota gamykloje.

Kartais valo gamintojai ar pervyniotajai jį „supakuoja“ į nelabai patogias rites. Jų kraštai gali būti keturkampiai su apvalintais kraštais, šešiakampiai ir dar turėti pačių įmantriausių formų. Nuo tokių skridinėlių valas taip lengvai neslenka ir kliūna už „pakuotės“ kraštų“. Tokiu atveju tenka valą mauti ant improvizuotos ašies (ją gali atstoti specialus nusipirktas ar pasigamintas prietaisas arba jums gali padėti draugas ar draugė) ir vynioti kaip nuo inercinės ritės. Tokiu principu taip pat patogu valą vynioti ant inercinių arba multiplikatorinių ričių.

Taip valas vyniojamas ant inercinių ar multiplikatorinių ričių

Sudrėkintas valas

Naujas monofilamentinis valas daug gražiau suguls ant ritės būgnelio, jei prieš tai jį kelioms valandoms ar netgi parai pamerksite į indą su vandeniu. Iš tokio indo su vandeniu valą galime tiesiai vynioti ant ritės būgnelio, tačiau kartais galima neišvengti jo persisukimo.

Prieš vyniojant nauja valą ant ritės patartina jį keliom valandom pamerkti į vandenį

Kiek valo vynioti?

Dažniausiai užtenka ritės būgnelyje valo privynioti tiek, kad iki jo krašto liktų 1 – 2 mm. Tačiau verta atsiminti, kad kuo valas bus storesnis, tuo daugiau „laisvo“ būgnelio krašto reikia palikti. Todėl žvejodami 0,28 – 0,30 mm skersmens monofilamentiniais ar fluorokarboniniais valais, „nebijokite“ palikti 3 – 4 mm. Kiek daugiau laisvos vietos „reikalauja“ ir pinti valai.

Dažniausiai valo reikia privynioti tiek, kad liktų 1-2 mm iki būgnelio krašto

Monofilamentinis „Bekingas“

Šiais laikais daugybė ričių turi specialiai pintam valui pritaikytus būgnelius. Tai gali būti gumuotą paviršių turintis ritės būgnelio pagrindas arba įvairios būgnelio pagrindo perforacijos, skirtos pinto valo pririšimui. Tačiau ir ant paprasto būgnelio galima sėkmingai suvynioti norimą pintą valą. Reikia tik prieš tai pavynioti kelis ar keliolika metrų papildomo monofilamentinio valo arba kitaip – „Bekingo“ . Taip elgdamiesi ne tik užpildysime visą ritės būgnelį iki norimos ribos, bet ir neleisime pinto valo vijoms sukinėtis ant slidaus pavyzdžiui, metalinio ritės būgnelio.

Taip turi slinkti valas vyniojant jį ant neinercinės ritės

Kaip apskaičiuoti „Bekingo“ – papildomo valo kiekį ant ritės

Geriausiai turėti du identiškus, vienodos talpos, tos pačios ritės būgnelius. Pradžiai – ant ritės užvyniojame naują valą. Tada – papildomą valą, iki norimos ribos ritės būgnelyje. Belieka papildomą valo galą pririšti prie identiško būgnelio ir viską pervynioti. Kitu atveju, tenka ieškoti vienos ar net kelių „pagalbinių“ ričių ir viską pervynioti 3 kartus, kol „gerosios“ ritės būgnelio viršuje matysis naujas valas.