Tešla

Karšių, kuojų, o pavasariop ir raudžių žūklėje tešla neretai nurungia uodo trūklio lervas. Tiesa, žiemos pradžioje ir viduržiemį šis masalas retai būna efektyvus, tačiau artėjant pavasariui kasdien pasiteisina vis labiau. Vienintelis tešlos trūkumas, kad ji prastokai laikosi ant kabliuko. Bet dėl geresnio kibimo verta su tuo susitaikyti.

Kiečio lervos

Kiečio lervomis žvejų vadinamos kirmėlytės nėra plačiai naudojamas masalas, jo nerasite ir žūklės reikmenų parduotuvėse. Tačiau šių mažų lervučių nesunku prisirinkti pačiam. Kiekvieno vandens telkinio pakrantėje tikrai rasite pridygusių kiečių, tad tereiks laužyti jų tuščiavidurius stiebus ir iš jų traukti balkšvas lervutes. Kiečio lervos ypač patinka kuojoms. Taip pat jos praverčia, kai žuvys nori labai smulkaus masalo.

Laumžirgio lervos

Dėl šiurpokos išvizdos meškeriotojų žargonu šios lervos dažnai vadinamos „krokodilais”. Šių lervų retkarčiais galima aptikti žūklės reikmenų parduotuvėse, kitas variantas – prisirinkti pačiam iš mažų neužšalusių upelių dugno sijojant senas žoles ir kitas sąnašas. Laumžirgio lerva yra gana didelis masalas, dažniausiai naudojamas ieškant stambių ešerių. Upėse šias lervas mielai griebia šapalai.

Sliekai

Atėjus žiemai žvejai kažkodėl užmiršta sliekus. O juk tai ešerių labai mėgstamas masalas, puikiai veikiantis ištisus metus. Žinoma, žiemą nereikia rinktis didelių sliekų. Mažas sliekelis su nutrauktu uodegos galiuku, ant kabliuko aktyviai raitysis ir po vandeniu skleis intensyvų kvapą, kuris pažadins ir apatiškiausią ešerį.