Laurynai, kokių įrankių reikia norint susirišti pirmąją muselę?

Reikėtų stovelio, žirklučių, siūlo vediklio, spaustuko plunksnoms, mazgarišio, adatos. Na, pačiai pradžiai kaip ir turėtų pakakti. Vėliau dar tektų įsigyti ir savotišką dubingui suverpti skirtą svarelį su laikikliu bei šerių ir kailio plaukų sumušėją.

Muselių rišimo įrankiai

Nuo kokios muselės rišimo siūlytum pradėti?

Turbūt paprasčiausia būtų pradėti nuo „šlapių“ muselių rišimo. Paprastai „rišėjo karjera“ prasideda nuo „Red Tag“ muselės. Ji pakankamai paprasta, nereikalaujanti daugybės medžiagų. Žinoma, jei yra didelis noras, galima pradėti ir nuo klasikinių lašišinių muselių, bet pasiryžimas turi būti tikrai didelis.

Kokias medžiagas reikėtų nusipirkti savo pirmosioms muselėms?

Nusipirkti reikėtų: juodo siūlo, rudojo gaidžio akuotą, povo plunksnų, vadinamo dubingo poros maišelių, pilkos ir samaninės spalvos, auksinės vielutės, raudono vilnonio siūlo, elnio kailio. Su šiomis medžiagomis galima būtų jau susirišti tiek strymerius, tiek sausas ir šlapias museles. Netgi ir nimfas, nusipirkus volframinių galvučių. Dar, žinoma, reikėtų ir kelių dydžių ir rūšių kabliukų.

Muselės

Lietuvoje jau yra specializuotų, muselinei žūklei skirtų, parduotuvių. Ar dar reikia kažką siųstis iš užsienio?

Pačioje pradžioje, kol dar nieko neišmanai ir nežinai, geriau nueiti į specializuotą muselinės žūklės parduotuvę ir ten tikrai patars, parinks, ko tau reikia. Dar vienas aspektas – pačiam pamatyti ir pačiupinėti medžiagas. Jų kokybė gali labai skirtis. Todėl gyvai viską pamatyti yra labai svarbu. Žinoma, finansiškai gal ir apsimoka kažką siųstis, bet kartais gali apsišaut.

Ar šiais laikais būtina dalyvauti vadinamuose „parišimuose“, o gal žmogus gali visko išmokti iš „You Tube“?

Na, pradžioje gal būtų gerai pamatyti, kaip meistrai gyvai riša museles, išgirsti patarimų, pačiam su jais kažką surišti. Bet vėliau tiek apie medžiagas, tiek apie pačią rišimo techniką galima daug ko išmokti ir iš YouTube‘o.

Muselė

O preciziškai surištos musės geriau gaudo žuvį nei ne visai tobulos?

Nemanau, tiesiog gal preciziškai surištomis musėmis labiau tiki, tad ir dažniau gaudai, pagauni. Žinoma, yra ir estetinė pusė.

Paraginimas žmogui, kuris vis dar abejoja, ar pradėti rišti museles?

Manau kiekvienas gali surišti sau muselę. Svarbu turėti noro. Muselių rišimas turi daug žavesio. O kai dar su savo surišta musele pagauni pirmąją žuvį – jausmas neapsakomas.

Dėkojame Laurynui ir linkime nei žvyno, nei uodegos bei gerų musių!