Meškerėlių, skirtų žvejoti avižėle, sargeliai yra skirti ne vien žuvies „prisilietimui“ prie masalo rodyti. Sargelis – ypač svarbus veiksnys, leidžiantis žvejui „žaisti“ avižėle būtent taip, kaip norima. Čia viskas panašiai, kaip su spiningų akcijomis. Kuo kotas bus griežtesnis, „greitesnės“ akcijos, tuo lengviau galėsite valdyti dirbtinį masalą.

Jei spiningas bus „lėtesnis“ – valdyti masalo judesius seksis prasčiau. Panašiai bus ir su ilgiu – kuo spiningas, arba šiuo atveju sargelis, bus trumpesnis, tuo lengviau galėsite perduoti norimus judesius avižėlei ir atvirkščiai.

Poledinės žūklės sargeliai

Kokius sargelius rinktis?

Šiais laikais vienas iš pačių populiariausių medžiagų sargeliams, skirtiems žvejoti avižėle, gaminti yra lafsanas, tačiau įprasti „gamykliniai“ lafsaniniai sargeliai ešerių žūklei avižėle nelabai tinka. Norint sėkmingai žvejoti dryžuotuosius plėšikus, teks perdirbti pirktinį sargelį.

Paėmus nusipirktą „ruošinį“ reikia ji sutrumpinti iki 5 cm ir nusmailinti iš visų pusių taip, kad sargelis įgautų konusinę formą. Geriausiai tai daryti kanceliariniu arba skutimosi peliuku, darbą užbaigiant smulkiu švitriniu popieriumi. Taip pat reikia stengtis, kad sargelio linkis būtų greitos akcijos, tai yra, linktų tik pats galiukas, panašiai kaip tokio tipo spiningo koto. Baigiant įkaitinta adata teks padaryti kelias skylutes valui per sargelį praverti. Turėdami tokį sargelį, galėsite itin tankiai išvirpinti ir priversti avižėlę tiesiog „šokti“ vandenyje.

„Ešerinis“ sargelis

Tiesa, reikėtų pridurti, kad vieno persidaryto sargelio jums tikrai nepakaks. Jo liaunumas turi atitikti tam tikrą avižėlės svorį, todėl teks pasidirbti bent keletą, o pritaikyti sargelį konkrečiai avižėlei teks ploninimo būdu – tuo pačiu kanceliariniu peliuku ir švitriniu popieriumi po truputį mažinant sargelio storį. Idealiausias sargelio nulinkimo nuo avižėlės svorio kampas bus apie 45 laipsniai.

Tokiu kampu turėtų išlinkti sargelis nuo avižėlės svorio

Žvejodami tokias žuvis kaip kuojos ar karšiai, galite naudoti ir neperdirbtus pirktinius sargelius. Tokie sargeliai, priešingai nuo patobulintų „ešerinių“, links parabole, todėl masaliukas judės vandenyje vangiau. Tačiau taikiosioms žuvims toks flegmatiškas avižėlės „šokis“ patinka.

Srovėje ir gyliuose

Žvejojant upėse ir giliuose ežeruose, lafsaniniai sargeliai nelabai tiks. Dėl upės srovės įtakos, sargeliai per daug sulinks ir jūs negalėsite efektyviai virpinti avižėlės. O ežeruose, žvejojant labai giliai, avižėlės virpinimas iš dalies praranda savo prasmę, nes dėl ilgos valo atkarpos, esančios tarp masalo ir meškerėlės, nebūna gerai perduodamas.

Sargelis žvejybai gyliuose

Upėse vertėtų naudoti iš metalinės vielos susuktus konusinius sargelius, o žvejojant giliai – reguliuojamo ilgumo, įvairų konstrukcijų metalinius kibimo indikatorius.

Sargelis skirtas žūklei srovėje

Visai kitokie sargeliai naudojami žvejojant bemasaline avižėle, žvejojant stintas ar seliavas, naudojant „velnio“ sistemėlę, blizgiaujant ir pan., bet tai lai būna jau kito straipsnio tema.