Gintautas Stančikas

Gintautai, kaip susidomėjote custum build tipo kotais?

Na, tai turbūt Kybartuose, dar nėjau į mokyklą, o jau turėjau pasidaręs meškerę iš lazdyno. Ir čia aš visai rimtai. Manau, kiekvieno meškeriotojo bandymai pasidaryti ar patobulinti savo turimą meškerę veda prie tam tikros autorystės. Vėliau, žinoma, mano rankose atsirado bambukiniai, stiklo pluošto meškerykočiai. Bet gal tokią tikrą pradžią, jei kalbėtume apie artimumą šiems laikams, padarė anglų kompanijos „Hardy“ blankai, kuomet aš pradėjau su jais surinkinėti muselines meškeres. Tai, turbūt, bus kokie 20 metų atgal. O šiaip, bendrai, kiek save atsimenu, visada dariau meškeres.

Vienetinė Gintauto Stančiko pagaminta meškerė

Kam reikalingos vienetinės meškerės, ar negalima rasti atitikmenų masinėje produkcijoje?

Gal ir galima, bet dažniausiai masinės produkcijos meškerės yra gaminamos pagal bendrą šabloną, neatsižvelgiant į žvejo anatomiją ir pan. Be to, dažnai gamykliniai gaminiai pasižymi nesuderintais elementais, pvz., gali būti puikus meškerės blankas, tačiau uždėti prastos kokybės žiedeliai ar ritės rankena. Kartais masinės produkcijos gaminiai būna surinkti paskubomis, neatsižvelgiant į meškerės blanke esančią anglies pluoštu susukimo siūlę. Žinoma, ne paskutinėje vietoje yra išskirtinumo efektas. Vienetinis daiktas visada bus žavesnis nei serijinės gamybos.

Kokia būtų vienetinio meškerykočio kaina?

Labai įvairi, priklausoma nuo meškerės tipo ir naudojamų elementų kokybės. Vidutinė kaina galėtų svyruoti nuo 500 iki 700 eurų. Ir, nors kai kam gali atrodyti, jog tai dideli pinigai, žinant, kad tokią kainą gali turėti dažnas japonų ar amerikiečių masinės produkcijos kotas, kaip vienetiniam gaminiui, manau, tai yra normali suma.

Vienetinė Gintauto Stančiko pagaminta meškerė

Ar galite įvardinti kelias inovacijas, susijusias su meškerių kūrimu, kurias galėtumėte priskirti sau?

Na, bent jau Lietuvoje, aš tikrai vienas iš pirmųjų pradėjau surinkinėti spiningus ant keturdalių muselinių meškerių blankų. Taip pagamini spiningai yra labai patogūs transportuoti, o masalo metimo bei žuvies laikymo savybės juose yra unikalios. Savo autorystei galėčiau priskirti ir teleskopinės konstrukcijos anglies pluošto spiningėlius, skirtus poledinei žūklei.

Gal galėtumėte įvardinti kokią nors egzotišką medžiagą, kurią teko panaudoti gaminant meškerę?

Įvairios rūšies medieną. Ji naudojama meškerių rankenoms gaminti. Aš labai mėgstu medį. Ir nors jis suteikia didesnį svorį meškerei, tačiau tam tikros šios medžiagos savybės yra išskirtinės tiek funkcine, tiek estetine prasme.

Vienetinė Gintauto Stančiko pagaminta meškerė

Klientai pas jus ateina jau tiksliai žinodami, kokios meškerės jiems reikia?

Dažniausiai taip. Jie kažkur būna jau pamatę, pačiupinėję ar paskaitę apie tam tikrų savybių kotus ir manęs prašo kažką panašaus ar tokio pat sukurti.

Ar lietuviai mėgsta įmantriai papuoštas meškeres?

Nelabai. Jiems spalvotų siūlių perpynimai ar egzotiškų paukščių plunksnomis pagražinti meškerės blankai asocijuojasi su kalinių produkcija, gaminta sovietmečiu. Nors plačiajame pasaulyje tokios meškerės yra labai vertinamos, kaip unikalūs meno kūriniai.

Ar rekomenduotumėt žvejams patiems susirinkti meškeres?

Kodėl gi ne. Jungtinėse Amerikos Valstijose tai yra ypač populiaru. Ir ne dėl kažkokių prabangos ar
išskirtinumo aspektų, o dėl praktiškumo. Panašaus lygio meškerę yra pigiau susirinkti pačiam, nei
nusipirkti.