Praėjus šiek tiek laiko jas galiu apibūdinti vienu žodžiu – nuostabu. Buvo visko – vasarišką karštį keitė stingdantys rudens vėjai, kibimai sulig pirmu užmetimu, solidus atotrūkis išsiveržus į pirmą vietą, kuris buvo panaikintas finišo tiesiojoje, nenuspėjami naujokų viražai ir patyrusių žvejų fiasko.

Norėtųsi parašyti trumpai, bet matyt neišeis, tad apie viską iš pradžių. Ketvirtadienį rytą ištraukus burtus komandos išsibarstė po sektorius. Davus startą sukrito pirmieji masalai ir kabliai – viltis, laukimas, strategijos bei įvairios taktikos įsijungė į varžybinį režimą visu 100%.

Pirmasis karpis graibšte atsirado jau po pirmųjų 30 min – patyrę Laumenos ežero žvejai Jurijus Jefimenka ir Viačeslavas Eliminavičius („Go Fish“) 14 sektoriuje džiaugiasi 8,540 kg sveriančia žuvimi. Neilgai trukus matome su žuvimi kovojančias „Imperial Baits“ ir „Žaibas Big Carp“ komandas – joms pavyko išsitraukti karpius. Kiek prasčiau sekėsi „Grand Carp“ (6 sektorius) – nepavyko realizuoti „išvažiavimo“.

Varžybų „Gintarinis Karpis 2018“ sektoriai

Nuotaikos geros, dauguma komandų mato rausimus ir paviršiuje kartas nuo karto pasirodančius karpius. Tik viena bėda – visa žuvis atsitraukė saugiu atstumu į ežero vidurį. Kai jau rodėsi, jog vakariniame svėrime pasimatysime su trimis karpiais, iššovė „50 ant 50“ komanda (13 sektorius). Jiems „išvažiavimas“ buvo tiesiai iš po spombos apie 18:30 val. Tuo pat metu gavome informacijos, kad žuvis pagauta ir 18 sektoriuje.

Atvykus pas „Monster Carp Team“ paaiškėjo, kad sversime du karpius. Būtent šie du karpiai juos kilstelėjo į lyderių poziciją. Turnyrinė lentelė pradėjo formuotis ir visas įdomumas buvo tik prieš akis. Pirmąją naktį savo kraitį papildė dar kelios komandos ir pradėjo aiškėti lyderiai – tai „Monster Carp Team“ ir „Žaibas Big Carp“.

Tiesą pasakius, tokie rezultatai labai nenustebino. Abi komandos įsikūrusios sekliojoje ežero dalyje, vyrauja vasariškas oras, tad atitinkamas ir rezultatas. Praėjusį penktadienį daugelis atsimins kaip paskutinę vasaros dieną. Oro temperatūra daugiau nei 20 laipsnių. Laumenos karpiai sėkmingai kimba įvairiuose sektoriuose (7 „Vaivoras“; 12 „Bro Lux“; atsidaro 5 sektorius „Samogitijan“; 13 „50 ant 50“). Vakare susumavus rezultatus pirmauja „Monster Carp Team“ – jie taip pat per dieną pridėjo porą karpių.

Taigi, oro permainos ant nosies, o tai reiškia pokyčius. Naktį smarkiai atšąla, ryte pila lietus kaip iš kibiro. Varžybų teisėjas Aurimas Misius veltui su savimi nešiojasi svarstykles. Gamtos išdaigos lemia, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį pagavo tik viena komanda. Tai – „Monster Carp Team“. Jeigu Google Translate įvestumėte šios komandos pavadinimą, tai rezultatą gautumėte maždaug tokį: monstriškai gaudantys karpius. Taip ir nutiko. Kol kitos komandos slėpėsi nuo lietaus, „monstrai“ pasvėrė 4 karpius. Atotrūkis daugiau nei solidus.

Varžybų „Gintarinis Karpis 2018“ akimirka

Šeštadienio dieną ruduo netikėtai užklupo visą Lietuvą. Oras „įkaista“ iki 14 laipsnių, vėjo ritmu banguoja Laumenos ežeras, ritmingai siūbuoja medžiai ir palapinės. Karpininkų teorija kužda, kad žuvys tikrai turi judėti link gilesnės ežero dalies. Bet, matyt, nei Valdas Bakanas, nei Mindaugas Mikniūnas, nei Andrius Luckus apie šią teoriją nėra nieko girdėję.

„Monster Carp Team“, žvejojantys 18 sektoriuje ir sekliojoje ežero dalyje į vakarinio svėrimo maišą atsargiai deda du karpius ir komanda artimiausius varžovus lenkia daugiau nei 40 kg. Panašu, kad tik magijos dėka galima aplenkti šią patyrusią komandą. Iki teisėjo finalinės sirenos buvo likę kiek daugiau nei 12 valandų. Persvara lyg ir nepanaikinama... kol nepradedi sverti žuvies kitame krante. O ten, pasirodo, vyksta tikra fiesta.

„Iron Team“ sveria karpį, „Bro Lux“ – 3 karpius, o „50 ant 50“ – net 5 karpius. Vis tik teorija pasitvirtino – žuvis juda link giliosios ežero dalies ir ją sėkmingai gaudo viduriniojoje Laumenos ežero dalyje įsikūrusios komandos. Taigi, 13 sektoriuje įsikūrę Justinas Jurevičius ir Evaldas Mikelionis („50 ant 50“) mažina lyderių persvarą iki mažiau nei 12 kg ir intrigą didina iki maksimumo.

Su nekantrumu visi laukia paskutinių svėrimų sekmadienio ryte. Įtampos lyg ir netrūksta, o varžybų organizatoriai ją palaikydami neskubėdami pradeda fiksuoti rezultatus. Iki varžybų pabaigos likus 3 valandoms svarstyklės kalibruojamos sekliosios ežero dalies („Alex Baits“ – 17 sektorius ir „Monster Carp Team“ – 18 sektorius) sektoriuose. Ten žvejai praleido neramią, bet be kibimų naktį. Lyderiai kol kas ramūs, nes žinoma jog 13 sektorius („50 ant 50“) nieko nepagavo ir oficialūs svėrimai tęsiasi.

Intriga dėl pirmos vietos išlieka įtempta iki maksimumo. Besveriant karpius 1 – 6 sektoriaus ribose, visi kalba apie „Vaivoro“ (7 sektorius) žygdarbius ir savo akimis matome, kaip „50 ant 50“ traukia žuvį. Trys paros žvejybos – nejau viskas paliekama paskutinei akimirkai? Atėjus į 7 sektorių, prieš sveriant karpius, pasitiksliname apie sklandančius gandus.

Pasirodo „Vaivoro“ komanda iš dviejų kibimų realizavo tik vieną (karpis laimėjo dvikovą išsilaisvinęs kliuviniuose). Tad signalizatoriams sužviegus trečią kartą ir žuviai pasidavus į kliuvinius, komandos senbūviai Vytautas Vasiliauskas ir Darijus Liobė debiutantui Edgarui Šurnai pavedė ne prastą užduotį – išlaisvinti karpį iš žabangų. Edgaras prie 10 laipsnių šilumos, siaučiant vėjui, turbūt, ne tik karpinės žūklės sezoną uždarė, bet ir maudynių.

Ar buvo verta... Pasvėrus karpius paaiškėjo, jog tik 700 g trūksta iki trečios vietos („Bro Lux“), tad vyrai su papildomu motyvacijos užtaisu permetė meškeres ir liko laukti paskutinio karpio kibimo. Statistikos mėgėjai iškart įžvelgė dvi kovas dėl prizinių vietų. Ar pavyks „Vaivorui“ pagauti dar vieną karpį ir įšokti į trečią vietą. Ar pavyko „50 ant 50“ pagauti karpį didesnį, nei 12 kg (matėm, jog traukė žuvį) ir su trenksmu laimėti varžybas?

Varžybų „Gintarinis Karpis 2018“ akimirka

Iki varžybų pabaigos likus mažiau nei 2 val finaliniai svėrimai vyksta lemiamuose sektoriuose. „Bro Lux“ (12 sektorius) matė, kaip artimiausi konkurentai, „Vaivoro“ komanda, bandė iš jų atimti trečios vietos prizą. Būtų taip ir likę stebėtojais, jei ne finišo tiesiojoje sucypęs signalizatorius. Broliai pasveria 5,975 kg karpį – trečia vieta jų graibšte.

Šalimais įsikūrę ir „50 ant 50“ komanda. Jiems iki klubo „Gintarinis Karpis“ taurės čempionų titulo trūksta beveik 12 kg. Neįtikėtina, nes tai būtų šūvis, vertas didelių fejerverkų – turėtų būti varžybų Big Fish + paskutinis kibimas vertas titulo.

Pamenat, minėjau magiją, kuri „Monster Carp Team“ galėtų išstumti iš pirmos vietos? Justui Jurevičiui ir Evaldui Mikelioniui ištraukti zuikį iš burtininko kepurės būtų vieni juokai. Likus porai valandų iki finišo vyrukai pagavo karpį, kuris svėrė 5,7 kg. Tai toli gražu nebuvo dvyliktukas, kuris jiems dovanotų pirmą vietą. Nežinau, kuris – Justas ar Evaldas spragtelėjo pirštais, bet „išvažiavo“ dvi meškerės. Iki to laiko, ne varžybiniame formate, komanda „50 ant 50“ turėjo vienintelį „dupletą“. Ir abu buvo „schodai“. Šįkart, pasimokę iš ankstesnių klaidų, abu karpius įvedė į graibštą.

Pasveriami karpiai – pirmas 5,55 kg ir dar trūksta gramų iki pirmos vietos. Dideliam nustebimui, antras karpis sveria lygiai tiek pat – 5,55 kg – ir tai lemia, kad varžybų debiutantai Justas Jurevičius ir Evaldas Mikelionis tampa klubo „Gintarinis Karpis“ taurės 2018 laimėtojais. Sveikinimai nugalėtojams ir prizininkams – I vieta „50 ant 50” (Justinas Jurevičius / Evaldas Mikelionis); II vieta „Monster Carp Team“ (Valdas Bakanas / Mindaugas Mikniūnas / Andrius Luckus); III vieta „Bro Lux“ (Tomas ir Dainius Šiugždiniai). Didžiausios žuvies titulas – „Žaibas Big Carp Team“ (Šarūnas Kasiulis / Darius Gudžiūnas).

Prizininkai išsidalino rėmėjų „Alex Baits“ ir „Memel Carp Tackle“ prizus ir sunkias bei nuostabias pagrindinio rėmėjo „Kalvio Kalvė“ rankų darbo taures. Papildomi prizai iš klubo „Gintarinis Karpis“: I vieta („50 ant 50“) – 1200 EUR; II vieta („Monster Carp Team“) – 800 EUR; III vieta („Bro Lux“) – 600 EUR. Big Fish („Žaibas Big Carp Team“) – 300 EUR.