Terminologija

Prieš tai portale „Kablys.lt“ pasirodžiusiuose straipsniuose, susijusiuose su kastingu, skaitytojai rašė komentarus ir abejojo dėl žodžio „kastingas“ reikšmės. Todėl šį kartą pateikiu oficialią šio žodžio reikšmę su paaiškinimu: „kãstingas [angl. casting < cast — mėtyti, svaidyti], sprt. žūklės varžybos: ritėmis, meškere arba spiningu į taikinius arba į tolį mėtomi svareliai arba dirbtinė muselė.“ (Tarptautinių žodžių žodynas).

Kodėl pasirinkta Kazlų Rūda?

Visų pirma dėl to, kad Kazlų Rūdą galima laikyti vieno iš kastingo sporto šakos atsiradimo Lietuvoje iniciatoriaus Juozo Savicko gimtine (kaip žinote, šiais metais šis garbus žmogus būtų šventęs savo šimtmetį). Kita svari priežastis yra ta, kad jo sūnus Egidijus Savickas šiame miestelyje jau kurį laiką bando suburti jaunuosius šio krašto meškeriotojus ir padėti kultivuoti šią sporto šaką.

Renginys

Visi norintys Kazlų Rūdos stadione galėjo išvysti ne tik visas klastingo rungtis, bet ir gyvai pabendrauti su šios sporto šakos daugkartiniu pasaulio ir Europos čempionatų prizininku Marijonu Svirbutavičiumi. Kai kas iš dalyvių aiškinosi, kur kokios taisyklės galioja, kiti bandė iš čempiono „išpešti“ įvairiausių svarelio bei muselės mėtymo į taikinį ar tolį paslapčių.

Po parodomųjų kastino varžybų vyko ir draugiškos – mėgėjiškos – dalyvių varžybėlės, kuriose kiekvienas galėjo išbandyti savo rankos taiklumą (prisipažinsiu, ir aš pats susigundžiau jose dalyvauti ir pasirodžiau net labai gerai!).

Džiugino, kad į renginį atvyko ir Marijampolės jaunųjų žvejų būrelio vadovas, ir dabartinis Lietuvos žūklės museline meškere čempionas Remigijus Bobinas. Jis taip pat išmėgino ir su didžiuliu susidomėjimu stebėjo tiek muselės metimo į taikinius, tiek į tolį rungtis. Kiek teko su juo pabendrauti, Remigijus prasitarė, kad šia įdomia sporto šaka bandys užkrėsti ir savo jaunuosius būreliečius.

Rungtys

Renginyje buvo pristatytos dvi pagrindinės kastingo sporto rungtys:
1. Svarelio ar dirbtinos muselės mėtymas į tolį
2. Svarelio ar dirbtinos muselės mėtymas į taikinius

Jei apie pirmąją rungtį daug klausimų kilti neturėtų – varžomasi, kas numes toliau, tai apie antrąją jų greičiausiai kyla.

Visų pirma, taikiniai yra dviejų rūšių: „Skiš“ tipo ir „Arenbergo“. Pastarasis primena šaudymui ar strėlytėms skirtą taikinį, tik yra gerokai didesnis ir guli ant žemės. „Skiš“ taikiniai – tai penki 75 cm skersmens apskritimai, išdėstyti skirtingais atstumais nuo svarelio ar muselės metimo vietos. Jei į „Skiš“ tipo taikinius metama laisvu stiliumi, tai metant į „Arenbergo“ taikinį iš kai kurių metimo nuotolių metama tik tam tikru būdu: iš apačios, iš kairio ar dešino šono ir per galvą (kalbu ne tik apie svarelio mėtymą).

„Arenbergo“ taikinys

Kam bus įdomu – truputis vaizdų iš pasaulinės kastingo sporto federacijos „ICSF“ varžybų akimirkų:

Apibendrinimas

Ir, nors šis Kazlų Rūdoje vykęs renginys nebuvo pats masiškiausias, žiūrint į dalyvių ar žiūrovų skaičių, bet manau, kad tai buvo gera pradžia kastingo sporto atgimimui Lietuvoje. Baigdamas pridursiu tik tiek, kad kol kitų Lietuvos meškeriojimo disciplinų atstovai dar tiks skynėsi kelią į Europos ir pasaulio elitą, Lietuvos kastinginstai jau buvo plačiai žinomi ir skynė laurus bei „vežė“ prizines vietas į mūsų šalį.