Teisingas ritės ir spiningo laikymas

Matant žvejus prie įvairių mūsų krašto upių ir ežerų tenka pastebėti, kad dauguma jų nežino arba nemoka tinkamai laikyti spiningo koto ir neinercinės ritės. O tuo dažnai prasideda ir visos daromos metimo metu klaidos. Spiningo kotas su rite laikomas taip, kad mūsų delnas pilnai apglėbtų spiningo rankeną, o ritė kojelė atsidurtų tarp didžiojo ir bevardžio rankos pirštų.

Metimo technika

„Kastinge“, jeigu mėtoma ne į tolį, o į taikinius (dažniausiai tokių metimų mus žvejyboje ir reikia), visas mostas spiningu atliekamas iš riešo. Šis veiksmas šiek tiek primena užsimojimą plaktuku ir jo galvutės trenkimą į vinį. Atliekamas staigus, greitas, fiksuotas gale veiksmas.

Valo stabdymas

Metimu metu slenkantis valas visada stabdomas su tos pačios rankos, kuria laikomas spiningas, delno smiliumi. Tik taip galima preciziškai, centimetrų tikslumu, „nuleisti“ svarelį ar masalą į taikinį ar numatytą vandens plotą. Jokie stabdymai kitos rankos delnu ar dar bala žino kuo gero ir tikslaus metimo „neužtikrins“.

Svarelio (masalo) ir valo darna

Dažniausiai „kastingo“ meistrai, mėtydami į taikinius 7,5 g svarelį, naudoja 0,18–0,20 mm skersmens monofilamentinį valą. Taigi, iš to galime spręsti, kad naudojant lengvesnius ar sunkesnius masalus atitinkamai turėsime parinkti ir plonesnį ar storesnį valą. Žinoma, realios žvejybos sąlygos dažnai „diktuoja“ kitas taisykles, tokias kaip gaudomų žuvų dydis ir pan., bet šiokią tokią paralelę tarp masalo svorio ir valo skersmens išvesti galime.

Valo kiekis ritės būgnelyje

Mėtydami į taikinius šio sporto meistrai nevynioja valo iki pat būgnelio krašto. Pasak jų, tai sumažina riziką, kad metant svarelį ir vijoms pradėjus slinkti nuo būgnelio kuri nors vija „pagaus“ kitą ir taip ritė „išmes“ vadinamą „barzdą“. Į tai taip pat reikėtų atkreipti dėmesį žvejojant, ypač tada, kai metimo nuotoliai nėra dideli, o taiklumas turi būti preciziškas. Tai gali būti meškeriojimas nedideliuose upeliuose arba spiningavimas iš valties, kai masalas mėtomas į lūgnių ar lelijų sąžalynuose tyvuliuojančias vandens akis.