Vitamino D trūkumas žmogui pasireiškia daugeliu nemalonių simptomų – auga svoris, slenka plaukai, padidėja šansai susirgti kvėpavimo takų ligomis, slegia prasta nuotaika. Tačiau šio vitamino poveikį iš aplinkos gali patenkinti tik labai nedidelė piečiau gyvenančių žmonių dalis.

Tyrimų duomenimis, vitamino D trūkumas pasaulyje pasiekė kone epideminį lygį. Žemą vitamino D kiekį kraujyje turi net 1 milijardas žmonių. Pasak 2011 metais atliktų tyrimų, šio medžiagos trūksta 41,6 proc. amerikiečių, 69,2 proc. Lotynų Amerikos gyventojų ir net 81,1 proc. afroamerikiečių. Šiauriau gyvenantiems lietuviams vitamino D trūkumas pasireiškia dar aršiau, jo nepakanka devyniems iš dešimties tautiečių.

Kadangi per odą vitamino D galime gauti tik šiltaisiais metų mėnesiais, tenka kliautis subalansuotos mitybos nauda ir valgyti daugiau žuvies ir pieno produktų. Deja, tyrimai rodo, kad būtent šių produktų lietuvių racione trūksta. Didesnė dalis (71 proc.) suaugusių ir pagyvenusių žmonių Lietuvoje žuvies patiekalus renkasi tik 1 – 2 kartus per savaitę, nors pagal sveikatos specialistų rekomendacijas jų reikėtų valgyti mažiausiai 2 – 3 kartus per savaitę.

Dažnai valgyti žuvį žmones atbaido kalbos apie žuvyse besikaupiančius teršalus ir sunkiuosius metalus, tačiau tai – nepagrįstos kalbos. Studijos „Good Food Studio“ („Maisto menas“) įkūrėja Aistė Švetkauskė teigia, kad „sveikiausia rinktis šviežią žuvį, bet svarbiau yra pasigilinti kur ta žuvis buvo sugauta. <...> Lietuvos žuvininkystės ūkiai, kuriuos vienija Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacija, propaguoja aplinkai draugišką akvakultūrą ir plėtoja ekologinę žuvininkystę. Tokių ūkių auginamos žuvys negauna jokių antibiotikų ar kitų chemikalų, todėl tvenkiniuose išaugintas žuvis valgyti saugu.“

Svarbu atkreipti dėmesį ir į žuvies rūšį. Daugiau vitaminų ir omega-3 rūgščių, būtinų žmogaus organizmui, gausite valgydami riebią žuvį, pavyzdžiui, eršketines žuvis. Tuo tarpu norintiems optimalios naudos organizmui ir tuo pačiu metu siekiantiems kontroliuoti savo svorį, rekomenduojama rinktis pusiau riebias žuvis, tokias kaip karpiai, plačiakakčiai, baltieji amūrai.

„Žuvininkystės tvenkiniuose prekiniai karpiai šeriami kviečių grūdais, o ekologiniuose tvenkiniuose žuvys šeriamos ekologiškais pašarais. Jei palyginsime jūrinės menkės ir gėlavandenio karpio kaloringumą, baltymų ir riebalų kiekį, tai matysime, kad Lietuvos žuvininkystės ūkiuose išaugintas karpis kur kas pranašesnis už jūrinę menkę,“ – pataria A. Švetkauskė.

Šios žuvys lietuvių vertinamos ir dėl didelio universalumo jas gaminant. Karpines žuvis nesudėtinga paruošti tiek kasdienei vakarienei, tiek įdarytas patiekti ant šventinio stalo.

Troškintas karpis su riešutais

Reikės:

  • 120 g graikinių riešutų branduolių,
  • 1 kg karpio,
  • po 120 g svogūnų ir sviesto,
  • 70 g pomidoro padažo,
  • 100 g paruoštų grybų,
  • 80g vandens,
  • 200 g grietinės,
  • 2 kiaušinių,
  • petražolių lapelių, maltų pipirų, druskos.

Karpį nuskusti, pašalinti žiaunas ir, perpjovus per nugarą, išimti stuburo kaulą, vidurius, stambesnes ašakas. Galvos nupjauti nereikia. Žuvį iš vidaus pasūdyti, įtrinti pipirais. Svieste pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, supilti pomidorų padažą, praskiestą trupučiu vandens, suberti sutrintus graikinius riešutus, susmulkintas petražoles, supjaustyti grybus. Karpį įdaryti šia mase ir užsiūti. Užpilti vandeniu ir troškinti apie 25 – 30 min. Baigiant supilti kiaušinių – grietinės plakinį, pasūdyti ir dar šiek tiek patroškinti. Patiekti karštą su virtomis bulvėmis.

Eršketas su vynuogėmis

Reikės:

  • 800 g eršketų,
  • žuvų prieskonių,
  • citrinos sulčių,
  • miltų,
  • aliejaus kepimui,
  • geltonųjų vynuogių kekės (be kauliukų),
  • 100 ml grietinėlės,
  • tarkuotų citrinos žievelių,
  • saujos paskrudintų kapotų migdolų,
  • žiupsnelio kario, pipirų, druskos.

Žuvį supjaustyti gabaliukais, nuplauti, nusausinti, pabarstyti žuvų prieskoniais, pašlakstyti citrinos sultimis. Žuvies gabaliukus apvolioti miltuose ir iš abiejų pusių gerai apkepti keptuvėje įkaitintame aliejuje. Laikyti šiltai. Keptuvėje trumpai pakepinti vynuoges. Supilti grietinėlę, suberti prieskonius, citrinos žieveles, migdolus ir išmaišius pakaitinti. Į padažą su vynuogėmis sudėti žuvies gabaliukus ir kelias minutes patroškinti. Patiekti pabarsčius šviežiais čiobreliais.

Šaltinis
Temos
Europos žuvininkystės fondas
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją