Termiškai apdoroti žuvį, pavyzdžiui, karpį, lydeką ar upėtakį, ilgai neužtrunka, o organizmas iš tokių patiekalų gauna ilgalaikę naudą. Visos šios žuvys aprūpina žmogaus kūną reikalingomis Omega-3 rūgščių atsargomis. Be to, jų sudėtyje yra subalansuotas ir Omega-6 bei Omega-9 rūgščių kiekis, vitaminų A, B, D ir E bei mikroelementų – kalio, jodo, cinko, fosforo ir kitų. Šie vitaminai žmogui ypač reikalingi šaltuoju metų laiku, kai sunku jų gauti iš augalinių produktų.

Pasak gydytojų - dietologų, Omega-3 rūgštys padeda mažinti kraujospūdį, malšina sąnarių skausmus, gerina kraujagyslių elastingumą.

Šviežios žuvys, pagamintos naudojant labai nedidelį papildomų riebalų kiekį, ar troškintos, paruoštos garuose – puikus pasirinkimas vakarienei. Žuvų patiekalai labai greitai paruošiami, todėl juos galima gaminti net ir grįžus po darbo.

Akvakultūros produktai gausūs baltymų. Jų žuvyse yra 15 – 20 proc. Žuvies baltymų aminorūgščių sudėtis panaši į galvijų mėsos baltymų aminorūgščių sudėtį, aminorūgštys gerai subalansuotos. Vis dėlto, šviežios, Lietuvoje išaugintos žuvys, yra gerokai pigesnės nei jautiena, todėl jų patiekalais galima pasimėgauti dažniau. Tam, kad būtų gaunamas pakankamas kiekis naudingųjų medžiagų, žmogui žuvį rekomenduojama vartoti bent 2 – 3 kartus per savaitę.

Kepta žuvis

Dažniau rinktis žuvų patiekalus rekomenduojama norintiems kontroliuoti savo svorį ar sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Karpio, lydekos, upėtakio ar kitų žuvų mėsoje nedaug cholesterolio, o jose esantys biologiškai aktyvūs riebalai netgi padeda sumažinti jau esantį organizme cholesterolio kiekį. Žuvies produktai pasižymi išreikštu lipotropiniu poveikiu – skaido ir padeda pašalinti riebalų molekules iš organizmo.

Žinoma, ruošiant žuvies patiekalus ypač svarbu gerai apgalvoti, kokią žuvį įsigysite ir kokiu būdu ją ruošite. Geriausia parduotuvėse ar turguje ieškoti šviežios, vietoje išaugintos žuvies. Pasirinkę gėlavandenę žuvį būsite tikri, kad joje nėra didelio sunkiųjų metalų kiekio ar kitų teršalų.

Jei norite išlaikyti didžiausią gerųjų medžiagų koncentraciją žuvyje, ją ruošdami atsisakykite papildomų riebalų. Sveikiau bus žuvį virti, troškinti ar ruošti garuose. Naudodami šiuos būdus, patiekalą pagaminsite labai greitai, maždaug per pusvalandį. Svarbiausia neperkepti žuvies, kad žuviena išliktų minkšta ir puri.

Keptas karpis su cukinija

Reikės:

• 4 karpių filė;

• 6 šaukštai aliejaus;

• 120 ml sauso balto vyno;

• 1,5 stiklinės kubeliais supjaustytos cukinijos;

• šaukštelio raudonėlio;

• druskos;

• pipirų;

Padažui:

• 0,5 stiklinės majonezo;

• nedidelio smulkinto svogūno;

• po šaukštelį smulkintų petražolių;

• paprikos;

• saliero;

• smulkiai tarkuotų marinuotų agurkėlių.

Paruoštą kepti karpį pabarstyti pipirais ir pasūdyti. Į kepimo indą pilti vyną ir dėti aliejumi suteptą karpį. Suberti cukinijų gabaliukus, kad visas karpis būtų uždengtas. Apibarstyti raudonėliu ir kepti 25 minutes 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Padažui į majonezą sudėti visus komponentus ir gerai išplakti. Iškeptą karpį tiekti užpiltą padažu, su karštomis bulvėmis.

Su daržovėmis keptas upėtakis

Reikės:

• 2 upėtakių (po 350 g);

• šaukštas citrinų sulčių;

• svogūnas;

• 150 g morkų;

• 100 g salierų;

• 150 g porų;

• petražolių;

• 2 šaukštai sviesto;

• šaukštas miltų;

• lauro lapelis; •

6 pipirai;

• šaukštelis druskos;

• 150 ml baltojo vyno.

Upėtakius nuskusti, nuplauti, nusausinti, vidų įtrinti citrinų sultimis. Svogūną, morkas ir salierą supjaustyti kubeliais, suberti į puodą ir kepti su sviestu kol suminkštės. Suberti miltus, prieskonius, supilti vyną ir 10 min. pavirti. Pasūdyti druska. Porą supjaustyti griežinėliais. Žuvį sudėti į puodą su daržovėmis, apibarstyti porais, uždengti ir troškinti. Išsitroškinusius upėtakius išgriebti ir sudėti į pakaitintą dubenį. Padažą pakaitinti, paskaninti prieskoniais ir užpilti žuvį. Patiekti apibarstytą petražolėmis.

Orkaitėje kepta lydeka

Reikės:

• Lydekos;

• Druskos;

• Pipirų;

• Citrinos;

• Rūgštynių (nebūtinai).

Orkaitėje arba keptuvėje kepti tinkamos lydekos sveria iki 2 kg. Didesnės jau farširuojamos, nes jų mėsa yra kietesnė ir sausesnė. Norint lydeką patiekti gražiai, reikia ją atidžiai išdoroti, paliekant galvą ir pelekus. Išdarinėtą lydeką įtrinkite druska ir pipirais, o į vidų įdėkite kelis griežinėlius citrinos. Puikiai tinka ir sauja rūgštynių, jei turite. Įtrintą prieskoniais lydeką padėkite kelioms valandoms šaltai, kad pasimarinuotų. Pasimarinavusią lydeką dėkite į aliejumi išteptą kepimo formą ir kepkite 170 laipsnių karštumo orkaitėje maždaug 30 minučių. Kai žuvis gražiai apskrus, palaistykite jos viršų aliejumi, kad gražiai blizgėtų. Ar lydeka iškepusi, patikrinkite, įbedę šakutę į šoną – ji turi būti minkšta.