Niekam ne paslaptis, kad žuvis – vienas pagrindinių šventinių valgių, tačiau ar pakankamai dažnai žuvį patiekiame ant kasdienio stalo? Kaip manote, ar lietuviai vartoja pakankamai žuvies produktų?

Tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies valgo nepakankamai, ypač vaikai. Nustatyta, kad didesnė dalis (72 proc.) suaugusių ir pagyvenusių Lietuvos gyventojų žuvies ir žuvų produktų vartoja 1–2 kartus per savaitę; kas dešimtas respondentas – 3–5 kartus per savaitę, o kas šeštas apklausos dalyvis atsakė, kad žuvies ir jos produktų iš viso nevartoja. Žuvies ir jos produktų nevartoja daugiau vyrų negu moterų ir daugiau jaunesniojo (19–34 m.) negu vyresniojo amžiaus respondentų (šaltinis: 2016 m. „Suaugusių ir pagyvenusių Lietuvos gyventojų faktinės mitybos ir mitybos įpročių tyrimas“).

O kiek kartų per savaitę žuvį valgyti rekomenduoja specialistai? Kokia žuvis teiktų daugiausia naudos sveikatai?

Rekomenduojama žuvies valgyti bent 2 – 3 kartus per savaitę, kai vienos porcijos dydis – delno dydžio gabalėlis, bent pusė žuvies turėtų būti riebi.

Kokias išskirtumėte pagrindines žmogaus sveikatai palankiausias žuvies savybes?

Žuvis – itin naudingas baltymų, gerųjų riebalų – omega 3 riebiųjų rūgščių, vitamino D šaltinis. Žuvyje gausu svarbių mineralų – fosforo, kalcio, magnio, seleno, cinko ir kt. Su šiomis medžiagomis susijusios ir svarbiausios naudos sveikatai – širdies kraujagyslių ligų profilaktika – dėl teigiamos įtakos cholesterolio kiekiui. Yra duomenų apie retesnį sergamumą Alzheimerio liga, teigiamą įtaką regėjimui. Žuvų taukai palengvina depresijos simptomus. Vitaminas D svarbus kaulų struktūrai, kalcio apykaitai, miego kokybei. Kadangi omega 3 riebiosios rūgštys mažina uždegimą, žuvis rekomenduojama vartoti uždegiminėmis sąnarių ligomis sergantiesiems. Yra duomenų, jog reguliariai bent du tris kartus per savaitę valgantys žuvį, turi mažesnę riziką sirgti tam tikrų lokalizacijų vėžiu – burnos ertmės, ryklės, žarnyno, lyginant su mažiau valgančiais. Paaugliai, valgantys daugiau riebios žuvies, pasižymi geresniu dėmesio koncentravimu.

Daugelis šeimininkių, besiruošdamos didžiosioms metų šventėms, žuvį apdoroja dideliame riebalų kiekyje. Be abejo, toks žuvies paruošimo būdas nėra pats palankiausias sveikatai. Kaip reikėtų paruošti žuvį, kad pajustume kiek galima didesnę naudą?

Sveikiausia žuvį ruošti be papildomų riebalų – kitaip tariant nekepti. Troškinta, orkaitėje gaminta, ant garų ruošta ar virta žuvis nepraranda savo maistinės vertės. Nereikėtų piktnaudžiauti rūkyta, sūdyta žuvimi. Paruošimo būdas gali išlaikyti, bet ir sumažinti žuvies maistinę vertę.

Jei žmogus į savo mitybą visiškai neįtraukia žuvies produktų, kokios gali būti pasekmės sveikatai?

Pasekmės susijusios su medžiagų, kuriomis turtinga žuvis stoka. Mityba – labai svarbus veiksnys, lemiantis ilgalaikę žmogaus sveikatą. Tinkamai koreguoti žmogaus mitybos įpročiai gali padėti mažinti arterinį kraujospūdį, koreguoti cholesterolio, cukraus kiekius kraujyje, užtikrinti geresnį imunitetą, taigi mažesnį sergamumą infekcinėmis ligomis, geresnę nuotaiką ir pan.