Tos pačios taisyklės galioja ir renkantis žuvį. Žuvies produktų lentynos dažniausiai būna išsibarsčiusios po visą prekybos centrą – galime rinktis iš šaldytų žuvies gaminių, rūkytų, vytintų ar namo grįžti parduotuvėje „sužvejojus“ visą šviežią, ką tik iš tvenkinių atvežtą gyvą žuvį. Tačiau daugeliu atveju nuo jūsų pasirinkimo priklauso ne tik patiekalo skonis, bet ir nauda sveikatai.

Liesa ar riebi

Vis daugiau žmonių pasaulyje susirūpina savo svoriu ir, vengdami nutukimo, verčiau renkasi liesą žuvį. Tokia tendencija pastebima ir lietuvių vartojimo įpročiuose. Daugelis lieknėjimo programų pataria riboti savo mitybos racione suvartojamų riebalų ir angliavandenių kiekį ir palikti jame tik baltymais gausius produktus. Tačiau sveikos mitybos specialistai rekomenduoja valgyti subalansuotus patiekalus, gausius ir kokybiškų baltymų, ir kokybiškų riebalų. Taigi, valgant liesą žuvį rekomenduojama ją patiekti kartu su kokybišku alyvuogių aliejumi.

Jūrinė ar gėlavandenė

Išsiaiškinus, kokia žuvis, riebi ar liesa, atsidurs ant vakarienės stalo, lieka nuspręsti, į kurį parduotuvės skyrių eiti – jūrinių ar gėlavandenių žuvų. Nors jūros produktai daug kam vis dar siejasi su egzotika, vertėtų išlikti budriems ir pirmiausia ieškoti naudos sveikatai. Laisvai vandenyse plaukiojančių žuvų mitybos niekas nekontroliuoja. Taigi, jei plėšri žuvis praryja pesticidais ir kitomis pavojingomis medžiagomis užterštą žuvį, teršalai patenka ir į plėšriąją, kuri gali atsidurti ant žmonių stalo. „Reikia pripažinti, kad nekontroliuojamoje teritorijoje gyvenančiose jūrinėse žuvyse gali atsirasti teršalų – sunkiųjų metalų, pesticidų likučių, chloro organinių junginių, dioksinų,“ – įspėja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas. Tuo tarpu tvenkiniuose ekologiškai auginamų žuvų mityba kontroliuojama, jos maitinamos daugiausia tik ekologiškais pašarais, todėl šių žuvų, karpių, amūrų, lydekų, lynų, eršketų, plačiakakčių, upėtakių, karosų ir kitų, mėsa yra švari ir saugi vartoti.

Šviežia ar apdorota

Kitas svarbus aspektas, renkantis žuvų produktus – žuvies paruošimo būdas. Europos Komisijos 2016 metais atlikti žuvies ir akvakultūros produktų vartojimo tyrimai atskleidė, kad Lietuvoje populiariausia rūkyta žuvis. Vis dėlto, šis pasirinkimas nėra palankiausias sveikatai, nes rūkytoje žuvyje yra labai daug druskos. Tuo tarpu namuose orkaitėje paruošę tvenkiniuose išaugintą šviežią žuvį neapsiriksite. Gaminimo procesas neužims daug laiko, o rezultatas bus malonus gomuriui.