1. Sportinės žūklės pasiekimai

Pačiais svarbiausiu 2019 metų įvykiu tikrai galėtumėme laikyti mūsų žvejų – sportininkų pasiekimus. Iškovotas Pasaulio poledinės žūklės čempionato auksas bei Europos žūklės plūdine meškere čempionato aukso medalis, komandinėje įskaitoje. Tokiai mažai šaliai kaip Lietuva – tai stulbinantys pasiekimai, įrodantys, kad mes tikrai mokame meškerioti. Reikia tik visų įmanomų jėgų prašyti, kad neprognozuojami 2020 m. orai nesutrukdytų rengti Pasaulio poledinės žūklės čempionato mūsų šalyje.

2. Mėgėjiškos žūklės taisyklių pakeitimai

Jų praeitais metais tikrai būta (nors galėjo būti ir daugiau). „Pailgėjo“ leistinų imti lydekų matmuo iki 50cm. Atsirado ir „Pagavai – paleisk“ principas ištisus metus viename iš Vilnios upės ruožų. Keletoje ežerų bus stengiamasi įdiegti trofėjinių žuvų žūklę. Reikia tikėtis, kad ateityje jų bus ir daugiau, ir galbūt kažkada galėsime džiaugtis mūsų vandenyse plaukiojačiomis įspūdingo dydžio žuvimis.

3. Sukaktys ir netektys...

2019 m. minėjome vieno iš Lietuvos meškeriojimo kultūros kūrėjo ir puoselėtojo, Juozo Savicko 100 – mečio metines. Šiai proga buvo paskirtas ir Lietuvos žūklės museline meškere čempionatas, kastingo varžybos bei konferencija. Deja, praeitais metais netekome ir keleto žymių asmenybių iš Lietuvos muselinės žūklės pasaulio. Vienas iš jų buvo Jonas Rimeikis.

4. Vis dar nesuvaldytas kabliavimas

Kad ir kaip būtų liūdna, tačiau šis „tautinis paveldas“ dar giliai įsišaknijęs kai kurių save „meškeriotojais“ laikančių individų pasąmonėje. 2019 m. intensyviai jis vyko visą vasarą Nemune, ties legendine Bubių rėva. Vėliau „veiksmas“ persikėlė ir prie Dubysos žiočių, jau nekalbant apie „entuziastus“, tokią veiklą vykdančius visus metus kitose upėse. Belieka viltis, kad ateityje bendromis visuomenės ir gamtosaugos pastangomis jį pavyks kažkaip suvaldyti.

5. Atsigavusios Kauno marios

2019 metų meškeriotojų laimikiai tikrai įrodė, kad pagaliau Kauno mariose galima sugauti ir imamo dydžio starkius. Poledinės žūklės gerbėjai tikrai nesiskundė ešerių laimikiais. O kur dar itin gausi kuojų ir karšių populiacija. Štai, ką reiškia keli metai be verslinės žūklės!