Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune miesto ribose susibūrę žvejų kolūkiai pagauna vieną kitą gražesnį mekšrą ar šapalioką, Tačiau gaudyti ten nemalonu, nes nemaža dalis žvejojančių bando ne tiek suvilioti, kiek užkabinti žuvį. Aplinkosauga juos šiek tiek pavaiko, kelis jau nubaudė, bet po kiek laiko vėl viskas vyksta kaip visada. Karosai Nemuno intakuose, protakose ir pačiame Nemune dar nekimba.

Varėnos pusėje Ūloje ir kituose Merkio intakuose neblogai kimba upėtakiai. Tęsiasi šių metų fenomenas – upėtakiai geriau griebia sukres, nei įprastesnius tokiam metų laikui minnow tipo voblerius.

Patikrintų žinių iš Alytaus šį kartą neturiu. Paskutiniu laiku visi mano informatoriai žvejojo kažkur kitur. Kiek teko girdėti iš antrų lūpų – žūklė tebevyksta Nemune ir mažesniuose jo intakuose.

Marijampolė. Šešupės apgultis tęsiasi. Vandens lygis geras, vanduo praskaidrėjęs, Tad kai kuriuos jos ruožus gulte nugulė plūdinės meškerės mėgėjai. Puikiai kimba kuojos, pasitaiko viena kita ūgtelėjusi net iki puskilogramio. O štai lynai bent iki šiol kažkodėl dar nekimba. Bet bandytojų-optimistų, besiviliančių, kad šį savaitgalį prasidės jų „ėjimas“ yra nemažai. Kaip ir tų, kurie rikiuoja dėžutėse mikromasalus ir bandys Šešupės duburiuose paieškoti ešerių.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Dugninės mėgėjai ir vienas kitas plūdininkas ir toliau visa jėga smaginasi Nevėžyje. Gerai kimba vidutinės kuojos ir plakiai, pasitaiko žiobrių ir žiobriukų bei vienas kitas iki kilogramo sveriantis karšiokas.
Neryje jau pagaunamas vienas kitas salatis, tik ne taip lengva juos surasti, nes jie dar „nemuša“ – aukšlės dar nepakilusios. Trečiadienį žvejojau su bičiuliu ir salačio nepagavau, tačiau ketvirtadienį upės vidurupyje spiningavęs Tomas Mykolaitis sugavo 4 kg svorio rudnugarį ir sakė turėjęs dar kelis kibimus. Salatis užkibo pačioje srovėje, netoli akmenų. Girdėti, kad šioje upėje jau pasirodė pavieniai žiobriai. Vandens lygis palyginus žemas, todėl įprastinėse šapalautojų vietose beveik nėra srovės.

Tomo Mykolaičio ketvirtadienį Neryje sugautas apie 4 kg salatis

Kauno marių aukštutinėje dalyje po truputį pradėjo kibti karosai, pasitaiko ir vienas kitas lynas. Gaudoma iš valčių pavasarinėse vietose (kur tiksliau, gaudytojai atskleisti kategoriškai atsisakė) tiek lengvais fideriais, tiek žieminėmis meškerėmis. Nėra ledo ir ties Kapitoniškėm, tad ne vienas spiningautojas iš čia savaitgalį žada plaukti paieškoti ešerių. Apie tai, kas vyksta Nemune, šiuo metu kol kas informacijos neturiu. Bent jau pačiame mieste, populiariausiose vietose, ties Vytauto bažnyčia, Nemuno salos kanale pravažiuodamas vakar vakare žvejų nemačiau.

Vilnius. Vis dar nuo ledo nenulipantys žvejai persiorientavo iš Trakų rajono į Ignaliną. Ir gaudo ne vien seliavas, bet ir gražius ešerius. Kur tiksliai, žinoma, niekas išduoti nenori. Neryje vis dar neblogai kimba karšiai, tad dugninės gerbėjai turi ką veikti. Plūdininkai bando gaudyti šapalus ir žiobrius, bet labai gerais rezultatais pasigirti negali. Šventosios ir Žeimenos upėje suaktyvėjo šlakiai. Neryje tai pat jau gali išgirsti vieną kitą sėkmės istoriją. Merkyje ir jo intakuose tikrai puikiai kimba upėtakiai.

Šiaurės ir rytų Lietuva

Utena. Visi vandens telkiniai padengti ledu, bet, ko gero, šis savaitgalis bus paskutinis, kada dar daugiau mažiau saugiai galima ant jo lipti. Algio Kalinausko teigimu, nors seliaviniuose ežeruose virš gylių ledo storis siekia 15–18 cm, vien per ketvirtadienį 2–3 cm viršutinis jo sluoksnis tapo koše. Įvertinus, kad žadama šiluma ir lietus, kokį sekmadienį ar juo labiau pirmadienį lipti gali būti jau pavojinga. Be to, daug kur iš pakraščių ledas atšutęs ir reikia paieškoti vietų, kur ant jo saugiau užlipti. Kai kur yra ir properšų. Pavyzdžiui, ketvirtadienį Aiseto ežero viduryje atsivėrė gal 100 m ilgio ir metro ar daugiau pločio plyšys.

Neblogai ežeruose kibo seliavos – trečiadienį Algis pagavo 76, ketvirtadienį – 94 seliavas. Kas ilgiau jaukina – neblogai pagauna karšių. Smagu, kad paskutiniu metu pradėjo kibti ir visai padoraus dydžio 1–1,2 kg plačiašoniai. O štai su ešeriais visiškai prastai.

Molėtai. Ežeruose ledo storis apie 15–20 cm, tad šį savaitgalį, įvertinus atšilimą, ledas dar turėtų laikyti. Kad kas gaudytų ešerius negirdėti. Nelabai kimba ir seliavos. Trečiadienį Siesartyje žvejojęs Sigitas Lukšta sako jų sugavęs tik kelias.

Panevėžys. Lėvens upėje gerai kimba kuojos. Tiesa, tik viena iš 10 verta tikros kuojos vardo. Nevėžyje šoninio pavadėlio sistema neblogai pagaunama ešerių. Dalis panevėžiečių pradėjo važinėti į Nemunėlio Radviliškį, kur jau pasirodė žiobriai. Vienas kitas žiobris jau yra atėjęs ir į Mūšą.

Zarasai. Ledas storas – 20–30 cm, drąsiai galima lipti visur, bet žuvys kimba prastai. Ketvirtadienį ant Čičirio ežero buvo juoda diena. Visiškai nekibo seliavos, tas pats buvo ir su ešeriais. Net ir vietiniai tądien grįžo nukabinę nosis. Antalieptės mariose savaitės pradžioje masiškai kibo sprindiniai ešeriukai, graibstę blizgutes tiek 5, tiek 20 m gyliuose. Geriau pagauna nebent tie, kas gaudo kuojas.

Pasvalys. Informacija trumpa, paprasta ir aiški. Mūšoje gerai kimba šapalai. Tsss... Čia informacija tik tarp mūsų. Tik niekam nesakykit...

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Gintaro Zakso teigimu, dėl lietaus savaitgalį Minijos upė greičiausiai bus negaudoma. Abejonių yra ir dėl Danės bei Veiviržo. Vandens lygis ten ribinis, jei dėl lietaus dar smarkiai kils – gali būti prastai. Kur tikrai pavyks pažvejoti, tai Šventosios upėje. Vanduo čia geras ir, tikėtina, net ir lietus bent jau savaitgalį neturėtų jo sugadinti.

O šlakiai tikrai kimba neblogai. Paskutinėje žvejyboje Gintaras pagavo jų tris, o ir kitais kartais nesėkmių beveik nepasitaikė. Upių aukštupiuose suaktyvėjo upėtakiai – atakuoja net šlakinius voblerius. Tikėtina, kad upeliuose vandenyje jau po truputį juda varlės – žvaigždžuvės turi ką ėsti ir darosi stiprūs. Beje, kaip ir kasmet, šįmet pasitaiko pagauti iš kažkur atplaukusių vaivorykštinių upėtakių.

Stinta mariose kimba puikia tiek iš Klaipėdos, tiek iš Nerijos pusės.

Šilutė. Paskambinau paklausti, kokia situacija šiame regione Pauliui Korsakui, bet jis niekuo nepaguodė. Sako, gerų žinių apie karšius ar kitą baltą žuvį iš šio krašto dar negirdėti. Vandens lygis lyg ir būtų jau geras, bet dar niekas nieko negaudo. Na, nebent stintą, kuri vienu metu gerai Minijoje „ėjo“. Bet kokia situacija šiuo metu – žinių nėra. Jau pora dienų vėtra laužo Pamaryje medžius – mažai kas išdrįsta žvejoti.

Tokios naujienos iš Lietuvos vandens telkinių šią valandą. Jaukaus ir žuvingo jums ilgojo savaitgalio!