Ar tikrai jums šio daikto reikia?

Įvairios medijos, reklamos, net draugai nuolat savotiškai bruka žūklės įrankius. Žiūrėk, kažkas su nauju „koteliu“ kažką pagavo, firma „X“ išleido kosminių technologijų „prifarširuotą“ ritę, o draugas įsigijo seniai išsvajotą spiningą. Dar prisideda įvairūs straipsniai ir laidos, kuriose sakoma, kad BŪTENT to ir ne kito įrankio jums reikia, norint pagauti gyvenimo žuvį. Tada ir pačiam meškeriotojui galvoje pradeda kirbėti mintys, kad gal tikrai reikia šio ar kito žūklės „žaislo“.

Taigi, po tokių galvos skausmų reikia paklausti savęs, ar tikrai mums šio daikto reikia. O į tai atsakyti mums gali padėti 3 klausimai:

1) Kiek dažnai žadame gaudyti šiuo žūklės būdu ar stiliumi?
2) Ar tikrai negalime „iš bėdos“ panaudoti turimo įrankio?
3) Ar tas pats daiktas galės atlikti keletą funkcijų?

Jei į pirmus du klausimus atsakymus galima rasti lengvai ir greitai, tai su paskutiniu gali kilti problemų. Pasakysite: „Universalių gerų daiktų nebūna“ ir iš dalies jūs būsite teisūs, tačiau kartais daikto universalumas gali turėti daugiau pliusų nei minusų. Pavyzdžiui, dažnu atveju ilgesnė plūdinė meškerė bus universalesnė už trumpą. Sunkesnės klasės dugninė – už lengvesnę ir panašiai. Panaši situacija bus ir su ritėmis. Šiek tiek didesnis „malūnėlis“ atliks tikrai daugiau funkcijų už mažą.

Taip, kartais specifinis įrankio panaudojimas yra neišvengiamas, bet verta pagalvoti ir apie įrankio tinkamumą planui „B“. Taip galėsime išvengti bereikalingo įrankių kolekcionavimo. Na, nebent jums tai patinka ir teikia malonumą. Arba esate aukščiausios klasės žvejys-sportininkas, siekiantis „pakylos“ rezultatų, kurių pasiekti be galybės specifinio panaudojimo įrankių yra tikrai sunku.

No name‘ai ir brand‘ai

Tarp meškeriotojų dažnai kyla diskusijos, ką geriau pirkti – brangesnį žymios firmos gaminį ar neaiškios kilmės produktą iš tolimųjų rytų, kurio kaina – labai „demokratiška“. Atsakyti į šį klausimą kartais tikrai nėra taip nėra lengva. Dažnu atveju net garsiausių brand‘ų produkcija yra gaminama tose pačiose gamyklose, kaip ir no name‘ų, skiriasi tik gamybos kontrolė ar medžiagų kokybė. O kartais net tarp visiškų bevardžių galima aptikti tikrų perliukų. Tik yra vienas BET. Šiais laikais, bent jau save rimtomis firmomis laikančios kompanijos, suteikia tam tikras garantijas savo gaminio kokybei. O iš no name‘ų sulaukti pagalbos yra sunku. Be to, vis dar yra garsių prekinių ženklų, kurie iki šiol bent jau dalį savo produkcijos gamina savo šalyje. Todėl net ir šiais visuotinės globalizacijos laikais, galime rasti tokių užrašų kaip: „MADE IN USA“ ar „MADE IN SWEDEN“.

Kokybė?

Taip, begalinis vartotojiškumas ir didesnių pelnų siekimas palietė ir žvejybos įrankių pasaulį. Šiais laikais dauguma net ir žymių kompanijų nėra suinteresuotos gaminti ilgaamžius gaminius. Daug geriau, jei vartotojas po kelių sezonų senąjį žvejybos žaislą pakeistų nauju.

Žinoma, elitiniai aukščiausios klasės žūklės įrankiai, net ir šiais laikais, tarnauja tikrai ilgai (nors ir ten galima rasti išimčių). Bet kalbant apie vidutinės ar biudžetinės klasės įrankius, tą patį pasakyti yra sunku. Tokiu atveju, geriau kreipti dėmesį į kuo paprastesnę ir patikimesnę žvejybinio įnagio konstrukciją. Taip galėsime tikėtis, kad jis turės mažai galimybių gesti ir atliks savo pagrindinę funkciją – padės mums sumeškerioti žuvį.