Meškerykočiai

Meškerykočius visada reikia vežiotis kieto ar minkšto tipo dėkluose. Kartais, imant į žūklę mažiau kotų ir norint neapsikrauti nereikalingais daiktais, trijų ar keturių sekcijų dėklai nėra labai praktiški. Žinoma, galima įsigyti ir dėklą skirtą vienai ar kelioms meškerėm, bet kartais užtenka turėti apsaugas, skirtas meškerės dalių viršūnėms ir apačioms. To tikrai pakanka minkštai transportuoti meškerę kad ir ant galinės automobilio sėdynės.

Perrišant sistemėlę, masalą ar tiesiog norint kažkur padėti meškerę, visada ją geriau padėti ant stovo, atremti į ką nors ar tiesiog iškelti į vertikalią poziciją, bet jokiu būdu neguldyti ant žemės. Taip apsaugosite ją nuo savo paties ar gero bičiulio netikėtų kojos judesių ir nemalonaus garso „trakšt“.

Meškerės dalių apsaugos

Bėgant laikui, meškerės blankas, žiedai ir rankena apsineša įvairiais nešvarumais. Įvairios nuosėdos, smėlio dalelės yra ypač pavojingos meškerės dalių sujungimams. Susibraižęs jungčių paviršius neleidžia dalims tolygiai prisispausti vienai prie kitos. Vėliau toks sujungimas gali pradėti klibėti arba dažnai – ir išsinerti.

To išvengti galima „vyriško“ ( plonesnė meškerykočio dalis) tipo sujungimą nuvalant pieš kiekvieną meškerės dalių sudūrimą, o „moteriško“ (storesnė meškerykočio dalis) – apsaugant savadarbiais ar pirktiniais kamščiais. Pravartu kartais sujungimus patepti parafinu (gabalėliu paprasčiausios žvakės).

„Vyriškasis“ ir „Moteriškasis“ meškerių jungtys ir savadarbis kamštis

Jeigu meškerės blanko ir rankenos valymas yra daugiau estetinio pobūdžio, tai meškerės žiedų švarumas – būtinas. Tik per neapkibusius įvairiais nešvarumais žiedus valas slys lengvai. Meškerykočio žiedai valomi su spiritinio pagrindo valikliais, o poliruojami su nailoninės medžiagos gabalėliu (kad ir moteriška nailonine kojine). Labai apsinešusius žiedus verta patrinti su muiluotu vandeniu ir paviršių nebraižančia, keramikai valyti skirta kempinėle.

Ritės

Rites taip pat pravartu vežiotis patalpintas įvairaus tipo dėkluose. Transportavimo metu nereikia užmiršti užlenkti ar išsukti ritės rankenėlių. Laikas nuo laiko reikia nuvalyti bent jau ritės išorėje esančius nešvarumus. Taip jie palaipsniui negalės patekti į besisukančias ritės dalis. Ritės jokiu būdu nedėkite ant smėlio, žvirgždo, nemerkite į vandenį. Net moderniausios ir brangiausios neinercinės ritės nėra apsaugotos nuo vandens ar purvo patekimo į besisukančius ar besilankstančius mazgus.

Ritės dėklas

Kiek kitaip yra su inercinėm ritėm. Dėl elementarios ant ašies besisukančio skridinėlio konstrukcijos, jos yra lengvai išvalomos ir sutvarkomos netgi žygio sąlygomis, todėl jos nėra tokios jautrios nešvarumams ir vandeniui. Bet multiplikatorinių ir neinercinių ričių geriau be reikalo nemurkdyti vandeny ar purve.

Laikas nuo laiko dažnai judančius ritės mazgus – rankenėlės kojelę, valo vediklį, lankelio atlenkimo mazgus, inercinės ritės ašelę – reikėtų sutepti skystu, specialiai ritėms skirtu tepalu.