Anatolijus Ostapenka (Vilnius). Pradedantiesiems spiningautojams, neturintiems daug šlakių gaudymo žiemą patirties, visgi, siūlyčiau rinktis Neries upę. Kadangi šiemet buvo žemas vanduo, daug lašišų ir šlakių neršė ne intakuose, o tiesiog Neryje. Ir žuvų koncentracija dėl to čia tikriausia yra didžiausia, o tinkamų žvejoti ruožų daugiausia.

Vidutinėse upės, pavyzdžiui, Šventojoje duobių ir kitų vietų yra daug mažiau, o tikimybė rasti geresnę vietą neužimtą, kai prie upių pasibaigus draudimui, plūstels pusė Lietuvos nėra daug. Kitas sprendimas, atvirkščiai – keliauti į mažesnius intakus, pavyzdžiui, Širvintą, Dubysą, kurių dauguma lašišautojų vengia. Šlakių ten šiuo metu tikrai bus, o gerai žinant upę surasti jų laikymosi vietas nėra sunku. Nes ten tokių vietų paprasčiausia nėra daug.

Kalbant apie tai, kur pačioje upėje šiuo metu laikysis šlakiai ir lašišos, nieko naujo nepasakysiu. Žuvys dar nėra nuplaukusios toli nuo nerštaviečių. Neryje tai bus ramumos prieš ar po slenksčio, netoli mažesnių intakų įtekėjimų. Taip pat šlakiai turėtų stovėti ir po pačiais krantais. Neužlipkite jiems „ant galvos“!

Gintaras Zaksas (Klaipėda). Pasibaigus draudimui, vandens lygis bus geras visose Žemaitijos upėse. Veivirže, Šventojoje ir Danėje jis bus netgi žemokas, tad perspektyvesnės bus žemutinės jų dalys. Tuo tarpu Minijoje vanduo, sprendžiant iš to, kas yra dabar ir ką žada sinoptikai, bus į didesnę pusę. Taigi, perspektyviausia bus vidurupis ir aukštutinė dalis. Manau, kad dauguma meškeriotojų plūstels būtent į šią upę. Juo labiau, kad užėjimas į Miniją buvo neblogas, žuvys išneršė prie aukšto vandens ta žuvis, kur nesuskubo išeiti, dar tikrai yra upėje gana aukštai.

Į Veiviržą, deja, žuvų neršti atplaukė mažiau ir tikriausia ačiū už tai žvejams-verslininkams. Kurie, beje, įsigudrino visa jėga tomis pačiomis gaudyklėmis gaudyti ir kulinarinės vertės neturinčią grįžtančią žuvį. Na, bet per šventes nesinori šios temos plėtoti, nors tikrai skauda širdį.

Pagal ką orientuotis, ieškant po draudimo Minijoje ir kitose upėse lašišų ir šlakių? Iš esmės, reikia ieškoti akmenuotų ruožų. Jie yra pagrindinė lašišinių žuvų trauka Žemaitijoje. Smėlėtuose ruožuose žuvies nebus ar bus gerokai mažiau. Šlakiai dar po neršto pavargę ir galbūt laikosi kiek ramesnėse vietose – po krantais, kerais. Tuo tarpu lašišos pajėgia išlaikyti išstovėti stiprioje srovėje ir jas gali pagauti viduryje upės. Taip pat galiu patarti šiuo metu nebijoti ryškių masalų – į juos žuvys dar kurį laiką reaguos geriau, nei į natūralius...

Tokie kolegų patarimai prieš būsimą sezono atidarymą. Kartu norisi priminti, jog upėtakių draudimas, kaip ir seniau, truks iki pat Naujųjų metų, todėl netyčia pagavus šias žuvis būtina jas paleisti atgal.

Gražių ir puikių jums Kalėdų ir viso šventinio laikotarpio. Puikaus ir rezultatyvaus naujojo lašišinio žuvų sezono „atidarymo“!