Šiuo metu meškeriotojų pasaulio užkulisiuose svarstoma idėja, kad galbūt kai kurios iki sausio 1-osios šiuo metu žvejams uždraustos upės galėtų būti atvertos anksčiau – gruodžio 20-ąją. Toks sprendimas žvejams leistų jau tarpšventiniu laikotarpiu čiupti spiningus ar muselines meškeres ir keliauti gaudyti po neršto jūros link besiritančių šlakių bei lašišų.

KABLYS.lt žiniomis, iš pradžių buvo kalbama, kad tiesiog anksčiau galėtų baigtis visi rudeniniai draudimai, t.y. gruodžio pabaigoje meškeriotojams būtų leista gaudyti ne tik šlakius su lašišomis, bet ir upėtakius. Visgi tiek ichtiologai, tiek Aplinkos ministerijos specialistai tokiu variantu suabejojo, tad dabar apsistota ties mintimi žvejams atidaryti tik didžiąsias upes – Nerį, Miniją, abi Šventąsias, galbūt Dubysą ar Žeimeną.

Tačiau jau ir tai žvejams būtų labai didelė dovana. Juolab, kad tokiam sprendimui neprieštarauja ir ichtiologai, kurių teigimu, gruodžio pabaigoje tiek šlakiai, tiek lašišos jau būna išneršę ir palikę nerštavietes upelių aukštupiuose. Tad ir žvejodami šias žuvis jokios apčiuopiamos žalos jų ištekliams nepadarytume.

Kiek realu, kad ponerštinį šlakių ir lašišų žūklės sezoną gruodį pradėsime jau šiemet? Sunku pasakyti. Aplinkos ministerijos Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas portalui KABLYS.lt sakė iš esmės tokiam sprendimui neprieštaraujantis. Tik pirmiausia reiktų, kad susirintų ir sprendimui pritartų Mėgėjų žūklės taryba, oficialiai, o ne privačiuose pokalbiuose, poziciją pasakytų ichtiologai. Tuomet bereiktų aplinkos ministro parašo.

Ar visus šiuos biurokratinius dalykus pavyks nuveikti dar žiemet, nežinia. Bet, kiek žinau, Lietuvos meškeriotojų sąjunga tikrai stengiasi, kad būtent taip ir nutiktų.

Tiesa, jei idėja paankstinti lašišų ir šlakių žūklės sezoną taps kūnu, šio to meškeriotojams greičiausiai teks ir atsisakyti. Pirmiausia, rudenį sugautų žuvų ikrų. Mat viso pasiūlymo esmė tokia – visą rudens sezoną žvejyba tik taikant „pagavai-paleisk” taisyklę, bet ponerštinis sezonas prasideda anksčiau.

Ar jūs už tokį kompromisą? Aš – visomis keturiomis. Nes laisvą tarpušvenčio dieną man nebereikės ilgesingai stovėti prie lango ir laukti sausio 1-osios. Galėsiu čiupti įrankius ir lėkti prie upės įsiteikti sau geriausios kalėdinės dovanos – šlakio, o gal net lašišos.