Vis dėl to, atsižvelgiant į grupės meškeriotojų iš Kauno, Vilkijos ir kitų prie Nemuno esančių miestelių prašymus bei įvertinus, kiek valstybei kainuoja inspektorių reidai, reaguojant į žvejų pranešimus apie kabliavimą, buvo nueita kitu keliu. Nepulta didinti baudų, imtis kitų policinių priemonių, o pažiūrėta į šią problemą liberaliai.

Nuo liepos 1 dienos iki rugsėjo 15 d. bus galima įsigyti specialią „blizgiautojo“ licenciją, su kuria laisvai gaudyti lašišas nesilaikant iki šiol galiojusio taisyklių punkto. Licencija turėtų kainuoti apie 30 eurų dienai.

Ekspertų grupė paskaičiavo, kad vienas blizgiautojas lašišų Nemuno upėje lašišų migracijos keliuose užkabliauja ne daugiau kaip 3 žuvis per dieną ir tokia kaina yra logiška, įvertinant, kiek kainuoja lašišos ar šlakio pagavimas įprastu būdu. Šios limituotos žūklės metu pagautos kitos žuvys nedelsiant turi būti paleidžiamos atgal. O už kabliavimą be specialios kortelės arba ne sezono metu grės didelės baudos ir didesni žalos atlyginimo tarifai.

Tiesa, naująją tvarka patenkinti toli gražu ne visi: mano kalbintas „Lašišos dienoraščio“ direktorius Kęstutis Klimavičius žada šį nutarimą, jeigu tik jis bus patvirtintas, skųsti Strasbūrui ir organizuoti masines protesto akcijas. Jį palaiko ne vienas žūklės klubas ir pavieniai visuomenininkai.

Antras taisyklių pakeitimas buvo inicijuotas dabartinio Sveikatos reikalų ministro iniciatyva. Pagal iki šiol galiojusią tvarką, alkoholio vartojimas buvo ribojamas tiems, kas plaukiojo motorinėmis transporto priemonėmis.

Pagal naujas pataisas, šis apribojimas galiotų be išimties visiems meškeriotojams, esantiems netoli vandens. Pataisų iniciatoriai teigia, kad buvimas netoli vandens yra susijęs su didesne rizika. Be to, vartojant alkoholį žūklės metu, užuot stiprinus sveikatą ir imuninę sistemą (ką naujausi tyrimai sieja su žūklės įtaka žmogui), sveikata kaip tik nukenčia, didėja įvairių traumų tikimybė.

Tai pat neigiamą įtaką dėl alkoholio vartojimo patiria žmonių socialiniai ryšiai, daroma bloga įtaka nepilnamečiams. Leistiną vartoti alkoholio kiekį nutarti suvienodinti su vairuotojams keliamais reikalavimams. Priminsiu, kad šiuo metu jis yra: turintiems didesnį kaip 2 metų vairavimo stažą 0,4 promilės. Turintiems mažesnį arba asmenims, iki 20 metų – 0 promilės. Aplinkos ministerija žada artimiausiu laiku surengti konkursą dėl alkotesterių įsigijimo.

Tiesa, ir šis nutarimas, panašu, nesulauks visuotinio pritarimo. Antai iki šiol mažai kam žinoma Lietuvos alkoholio toleravimo reabilitavimo asociacija (LATRA) planuoja netrukus parengti peticiją, kuria būtų stabdomas tokios pataisos priėmimas. Pasidalinsime ja su skaitytojais artimiausioje ateityje.

Naujoji tvarka turėtų įsigalioti nuo š.m. gegužės 1 d., jeigu jai pritars Lietuvos Respublikos Seimas.

Šiame straipsnyje paskelbta informacija – Kablys.lt balandžio 1-osios pokštas. Smagios visiems žvejams melagių dienos ir nė žvyno!