Grupę mūsų tautiečių, gaudančių stintas Jūrmalos kanale patikrino latvių gamtosaugininkai. Niekas tuo labai nesistebėjo – tai pasitaiko ne taip retai. Greta tokių dalykų kaip laimikio dydis, meškerėlių skaičius ir kabliukų skaičius pareigūnai paprašė ir leidimų. Vyrai padavė savo įsigytus leidimus ir paaiškėjo, kad visų jų leidimai yra negaliojantys, nes... pernykščiai. Nors ir buvo pirkti šių metų sausio viduryje vienoje Latvijos kolonėlėje, kai tik prasidėjo ten šiųmetinė stintų epidemija.

Laimė, latvių pareigūnai pasirodė humaniški ir mūsų žvejams ne tik baudų neskyrė, bet ir leido baigti žvejybą. Tik liepė daugiau čia nesirodyti, kol neturės galiojančių leidimų. Už parodytą žmogiškumą negali jų nepagirti – šaunuoliai, pažiūrėjo į šią problemą plačiau, o ne aklai pagal įstatymo raidę.

Grįždami meškeriotojai puolė ieškoti čekių, kad galėtų pareikšti pretenzijas kolonėlės administracijai, bet, deja, neberado, tad pinigų susigrąžinti nepavyko. Pikčiausia, anot Algio, kad tokiais dalykai užsiima pakankamai žinoma ir populiari kolonėlė ar jos darbuotojai. Suprastum dar, jeigu būtum taip apgautas kokiame turguje ar pirkdamas leidimą tiesiai „iš rankų“.

Pasklidus gandui, daug kas pasitikrino pirktus leidimus ir vienas kitas (šiandien žinomi bent trys atvejai) atrado nemalonų dalyką, kad ir jų šiemet pirkti ir turimi leidimai yra 2018 metų. Tad jeigu šįmet pirkote leidimą žvejoti Latvijoje – verta pasitikrinti. Ant dešinio jų šono turi būti „paversti“ metų skaitmenys – 2019. Tikrai ryškūs, mėlynai žalios ar „elektrinės“ spalvos.

Sprendžiant iš visko, čia pasireiškė tik vienos kolonėlės darbuotojai ir negalima mesti šešėlio ant visų. Tačiau, bet kuriuo atveju, atsarga gėdos nedaro – įsigyjant leidimą reikia pasižiūrėti bent jau į datą. Tai pat neužmiršti, kad Latvijoje yra kitokia leidimų tvarka, nei pas mus. Lietuvoje jie galioja metus imtinai nuo tos datos, kada pirkai. Latvijoje – tik kalendoriniais metais, todėl, jei nusipirktum metinį leidimą už 14,23 euro, sakykim, gruodžio 30 dieną – jis galiotų tik 1 dieną.

Visgi, turbūt paprasčiausia įsigyti leidimą žvejoti Latvijoje internetu užėjus į svetainę makskeresanaskarte.lv. Informacija pateikiama tik latviškai, tačiau, kadangi mūsų kalbos giminingos, užpildyti svetainėje pateikiamą anketą tikrai nėra sudėtinga.