Tokia išimtis, greičiausia nulemta staigiai kritusios vandens temperatūros, pasitaikė šios savaitės pradžioje. Nes net keli meškeriotojai paskutinėmis dienomis pasidžiaugė sulaukę lašišų ar šlakių kibimų.

Antai netoli Baltarusijos sienos Neryje spiningavusio meškeriotojo masalą čiupo didelė žuvis. Žvejys tikėjosi salačio, tačiau žuvies jėga buvo tokia, kad salačio versija atkrito iškart. Po ilgos ir permainingos kovos jam pavyko ištraukti apie 8 kg svorio (sprendžiant pagal spalvą – nesenai iš jūros atplaukusią) lašišos patelę. Jis greit sugrįžo atgal į upę. Žuvis čiupo 3 nr. sukriukę.

Žvejyba

Kitas žvejys prie Vingio parko buvo įkabinęs net 3 lašišas, bet ištraukė tik vieną. Lašišos atakavo populiarius 8 cm voblerius. Prieš tai matėsi šių žuvų pasirodymai vandens paviršiuje, todėl šis žvejys tikslingai bandė jas gaudyti.

Dar vienas spiningo brolis buvo įkirtęs lašišą ties Vilnelės žiotimis, bet po ilgos kovos žuvis atsikabino. Teko matyti šios kovos vaizdo įrašą savo akimis, tad galiu būti liudininkas, kad tai – ne pasakos. Gaila, negaliu jo parodyti šiame straipsnyje.

Lašišinės žuvys paskutinėmis dienomis yra suaktyvėjusios ir kitur. Žeimenoje, netoli Pabradės kitas žvejys sugavo 2 „sidabrinius“ šlakius. Nedidelius – abu vos perkopė 65 cm ribą.

Pirmosios žinios apie lašišų pagavimus pasiekia ir iš Nemuno. Po paskutinių atgarsių žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose, kabliautojai tapo atsargesni ir mažiau giriasi savo laimikiais. Tačiau turiu duomenų iš gana patikimų šaltinių, kad pastarosiomis dienomis vien ties Bubiais buvo ištrauktos mažiausia trys lašišos.

Kol tęsis atvėsimas – tikimybė pagauti lašišą ar šlakį, ko gero, yra. Tik ar galima tokią žuvį pasiimti?

Paklausiau šito Vilmanto Graičiūno, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų politikos grupės vyresniojo patarėjo. Pasak jo, dar kelias dienas, pagavus leidžiamo imti dydžio lašišą ar šlakį ir turint įsigijus tam skirtą limituotą kortelę, ją paimti galima. Šios savaitės gale ar kitos savaitės pradžioje turėtų būti pasirašyta nauja limituotos žūklės tvarka, pagal kurią limituota lašišų žvejyba rudenį turėtų būti leidžiama tik nuo rugsėjo 1 d, o pavasarinė - baigtis balandžio 25 d. Tad norintiems vasarą pagauti ir pasiimti lašišą ar šlakį liko vos kelios dienos. Po to iki rugsėjo 1 dienos pagautą upėje lašišą ar šlakį privalėsime bet kokiu atveju paleisti.