Iki šiol vienkartinė, neskubi vizą vienam asmeniui įvažiuoti į šią sritį kainuodavo apie 70 eurų.

Kaliningrado srities administraciją tokį žingsnį sieja su noru pritraukti bent dvigubai daugiau turistų, kurių, pasak statistikos, pernai sritį aplankė apie pusantro milijono. Manau, kad ši žinia tikrai nudžiugino ne vieną poilsiautoją, norintį vasarą aplankyti Kuršių nerijos Rusijai priklausančią dalį. Arba nuvažiuoti į patį Karaliaučių (Kaliningradą), Tilžę (Sovietską) kitas istorines Prūsijos vietas, kurios turi daug sąsajų ir su mūsų šalies praeitimi. Bet ką ten galima nuveikti žvejui? Paklausiau to žinomo Klaipėdos meškeriotojo ir gido Gintaro Zakso. Kuris dažnai važiuoja į šią kaimyninės šalies sritį gaudyti ešerių ir kitų plėšrūnų.

Gintaro nuomone, iš esmės vasarą ten yra įdomiausios trys žūklavietės. Pirmiausia – tai Aistmarės. Ten yra tikra sterkų ir stambių ešerių karalija. Išgilintuose uostuose galima jų pagauti daug ir tikrai didelių. Į vasaros antrą pusę dauguma sterkų čia išeina į jūrą, kur juos sėkmingai galima iš valčių spiningauti ir ten. Kai kurie lietuviai ten turi įsigiję laivus ir senai labai sėkmingai žvejoja.

Žvejys Kaliningrade

Antroji įdomi vieta – Nemuno atšaka pavadinimu Motrosovka, įtekanti į Kuršių marias. Ji paskutiniu metu yra stipriai išgilinta – gylis siekia iki dešimties metrų. Čia laikosi sterkai, dideli ešeriai ir šamai. Ilgaūsiu rusiškoje marių dalyje yra gerokai daugiau, nei mūsiškėje. Ir jų tikslinė čia yra prasminga.

Trečia įdomi žūklavietė (tiesa – tik kiršlių ir upėtakių gaudytojams) yra upė Krasnaja. Muselinės ir lengvo spiningo gerbėjams čia tikrai yra ką veikti. Srityje ji ko gero yra vienintelė, kur gyvena šios taurios žuvys. Bet kadangi ji yra pasienio zonoje – rusai ją stipriau saugo. Ir ten patekti gali būti reikalingi papildomi leidimai.

Apie Prieglių (rus. Priegolia) ir kitas karaliaučiaus srities upes Gintaras sako nieko gero negirdėjęs. Rusų žvejai dažniausia žvejoja Aistmarėse ir Kuršių mariose.

Jeigu ši tvarka išsilaikys ilgiau – ypač ja turėtų džiaugtis mėgstantys poledinę ešerių ar sterkų gaudytojai. Nes žiemą, užsidėjus ledui, gilesnė, Rusijai tenkanti marių dalis bei juo labiau Aistmarės yra daug labiau žuvingesnės, nei „mūsų“ Kuršių marios ir kiti vandens telkiniai.