O kaip yra šiemet? Ar tikrai sterkai kimba? Kokiose vandens telkiniuose vietose jų pavyksta rasti? Kokie masalai veikia. Uždaviau šiuos klausimus savo dėl sterkų žūklės pamišusiems bičiuliams, kurių dalį, skambindamas apie 15 valandą po pietų, kaip ir tikėjausi, radau „ant vandens“.

Andrius Urbonas. Skambučio metu žvejojo nedidelėje Aukštaitijos užtvankoje. Pradėjo 9 val, skambinimo momentu buvo iš viso sugavęs 9 sterkus: 6 „nelegalus“, 3 imtino dydžio. Didžiausias – maždaug 4 kg.

Užtvanka, kurs jis gaudė sterkus, nėra gili ( didžiausias gylis – 7–8 metrai). Tačiau sterkus rado gana sekliai – maždaug 3,5 m gylyje. Dalyje vietų tikėtina, yra buvusios sterkų nerštavietės. Kitoje dalyje – stūkso kelmai. Ir ten ,ir ten dugnas yra gana kietas.

Kokios pastebėtos tendencijos? Sterkai visą dieną nori gana nemažų – 4 colių ilgio guminukų. Į mažesnius kažkodėl nereaguoja. Tai pat įdomus dalykas, kad norint turėti daugiau kibimų, reikia pakaitalioti galvakablių svorius. Iš ryto, pasak Andriaus, pirmųjų kibimų jis sulaukė tik tada, kad „nusisunkino“ galvakablį iki 15 g svorio. Tu tarpu įdienojus galima pastebėti atvirkštinę tendenciją – geriau veikia lengvi, vos 7 g galvakabliai ir lėtesnis masalo šokdinimas dugnu.

Masalai sterkams gaudyti

Keli sterkai pasitaikė juodi. Atrodo, kad tik neseniai neršė.

Sigitas Lukšta. Sterkų pirmą dieną nežvejojo, nes reikėjo ruoštis būsimom „Rapala“ varžybom. Bet kaip tik bus proga – lėks į vieną seklų ežerą. Bene vienintelį Molėtų rajone, kur gausu sterkų. Pagrindinė nuoroda, kur ieškoti sterkų ten– kelmynai. Tai yra ten, kur jie kibdavo ir žiemą.

Emilis Muliuolis. Pats nebuvo, bet patvirtino, kad daugumo jo draugų šiandien žvejojo ir pagavo tikrai gerai. Kažkokių stebuklingų vietų ar neįprastų tendencijų nėra – sterkų daug ir jie kimba.

Gintaras Zaksas. Pasak jo, sterkų šiemet kaip niekad daug. Kas gaudė ešerių virš akmenynų – nuolat pagaudavo ir sterkų. Tikėtina, kad prie Kiaulės nugaros Kuršių mariose jie šįmet pasirodys anksčiau. Tądien dar Gintaras gaudė lydekas – sterkai neužsiėmė. Bet ir tai kelis kibimus turėjo. Kas tikslingai sterkavo – jau 6 ryto dauguma buvo „su normomis“. Vienas kitas sterkas dar pasitaiko juodas – matyt, dėl atšalimo jų nerštai vėluoja. Tad jis norėtų žvejus paagituoti nežvejoti sterkų arti krantų – ten jų nerštavietės ir dalis jų dar saugo lizdus. Toliau nuo kranto, viduryje upės kimba jau tikrai išneršusios žuvys.

Sterkų vietos Nemune ir jo atšakose įprastinės – išėjimai ir įėjimai į duobes. Į pačias duobes sterkai dažniausia sueina jau įdienojus. Kur puikiausia kimba, ypač jei nebuvo ryškaus kibimo anksti ryte.

Šiuo metu efektyviausi yra patys ryškiausi masalai. Po neršto sterkai būtent į tokius visada reaguoja aktyviau.

Gaila, patikimų žinių nepavyko šiandien gauti iš dviejų populiarių telkinių– Kauno ir Kupiškio marių. Bičiulių telefonai buvo išjungti. Ir spėčiau – žinau kodėl...