Bet galbūt kitų žuvų gaudymo frontuose yra geriau ir galima šio to tikėtis? Juo labiau, kad atvėsęs ir gerokai lietaus atskiestas vanduo tikrai turėjo išjudinti bent jau plėšrūnus. Pažiūrėkime, ką sako mūsų meškeriotojai, „mirkantys“ meškeres įvairiuose Lietuvos kampeliuose.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Prasti popieriai. Vandens lygis Nemune kilstelėjo per gerą sprindį, bet nuo to žuvys kažkodėl nesuaktyvėjo. Kas žvejoja – pagauna vieną kitą gražesnę kuoją. Salačių atakų upėje lyg ir pagausėjo, tačiau vieną kitą rudnugarį pergudrauja tik seni vilkai, kurie gerai ir daug metų specializuojasi jų žūklėje.

Lydekos ežeruose vis dar neaktyvios ir sunku pasakyt kodėl. Vandens temperatūra beveik visur nukrito iki 14 laipsnių, tad teoriškai turėtų būti viskas gerai. Bet, deja, tik teoriškai. Kas pastaruoju metu gyrėsi pagavęs bent vieną padoresnė lydeką, tai buvo velkiautojai, gaudantys 7-8 m gylį pasiekiančiais crank tipo vobleriais. Vienintelė ši regiono paguoda – ešeriai. Jie vis dar kimba pusėtinai.

Alytus. Praeitą savaitgalį ir po to buvo sukilę ešeriai Dusios ežere. Artūras Skvirba sakėsi pagavęs kelis virš kilogramo (didžiausias – 1,4 kg), nekalbant apie mažesnius. Ešeriai kibo nuo dugno, gilia – apie 20 m gylyje. Panašu, kad jiems kompaniją palaiko ir lydekos – vieną 8,2 kg „krokodilą“, griebusią mikromasalą, pavyko prisitraukti iki valties. Po to jis porą kartų bandė laimę Meteliuose- irgi gerai pagavo ešerių. Dryžius pavyko rasti maždaug 11-12 m gyliuose.

Girdėti, kad gerai ešerių gera pagauna ir Daugų ežere.

Nemune kimba ūsoriai. Rimtai užsiimantys šių žuvų žūkle pagauna jų ne po vieną

Vištytis. Vištyčio ežere kimba stambūs, 2-3 kilogramų ir didesni karšiai. Vykusios varžybos parodė, kad per parą gali pagauti jų nemažai. „Auksinįs keptuvės“ čia laikosi giliai- 12-14 m gyliuose ir dugninė mesti 70 metrų ir daugiau.

Marijampolė. Vytenis Pranckevičius sakė, kad bent jau praeitą savaitgalį lydekos buvo totaliai „atgulusios“ ir visiškai „nekando“. Nieko gero esą negirdėti ir iš tų, kas žvejojo jas paskutinėmis dienomis. Ešeriai užtvankose kimba, bet tik vienas kitas. Kadangi šiais metais jais dosnios Kauno marios ir Nemunas, tai dauguma spiningautopjų važiuoja ten. Apie „baltą žuvį“ jokių žinių nėra. Kadangi Nemuno žemupyje esą „eina“ karšiai, tai dauguma meškeriotojų iš Suvalkijos sostinės važiuoja ten. Vietoje gaudo tik diedukai.

Fiderio mėgėjai gaudo Nemune ties Bubiais

Kaunas. Pradėkime nuo Kauno marių. Savaitgalį vykusiose varžybose buvo pagauta gana daug gražių ešerių. Nugalėtojai į krantą parplukdė virš 10 kilogramų dryžuočių. Vertinant, kad varžybų taisyklės leidžia pateikti svėrimui ne daugiau kaip 20 ešerių, nesunku paskaičiuoti, kad vidutinis ešerio svoris viršijo 0,5 kg. Ir tai yra įspūdinga.

Žinoma, buvo kas pagavo ir visai prastai. Buvo pagauta ir lydekų, sterkų.. Tad plėšrūnai mariose kimba, bet viskas priklauso nuo to, kaip pavyks surasti žuvį. Vakar kažkur prie Kruonio sterkus žvejojęs geras pažįstamas Einoras pagavo vieną maždaug 2,5 kg sterką ir nemažai mažiukų. Sterkai kibo maždaug 11 metrų gylyje. Kitas pašnekovas, Sergejus (su kuriuo ryt tikiuosi pažvejoti sterkų), taip pat patvirtino, jog mariose kibimas neblogas. Gerai kimba stambūs 5-600 g ešeriai ir pasitaiko daug nedidelių sterkiukai.

Einoras Bortkevičius su kauno mariose pagautu sterku

Pakrantėse matyti vienas kitas dugninės mėgėjas, bet jų nedaug. Ir nelabai matyti, kad ką pagautų. Matyt, su karšiais vis dar ne kas.

Jonava. Niekas Neryje nepagauna lašišų arba bent neišsiduoda. Bičiulis Virgis sakėsi reguliariai žvejojantis vakarais. Tai didžiausias jo pasiekimas – 2,5 kg lydeka ir viena puskilograminė kuoja, užsikabinusi už kupros.

Vilnius, Vievis. Trečiadienį kartu su bičiuliu Algiu pervažiavome per populiariausias vietas, esančias tarp Vilniaus ir Kernavės – nieko. Nei žuvų, nei žvejų. Net salačiai, ir tie nemuša. Sutikau tik kitą bičiulį Giedrių, šįmet pagavusį jau dvi lašišas ir jis pasidalino savo įspūdžiai apie šį sezoną.

Anatolijus Ostapenka tvirtiną tą patį – šviežiai atėjusios lašišos upėje beveik nėra. Paskutinėmis dienomis šiek tiek pasirodė šlakių – pagauna jų prie Bražuolės, Vievio, kitose vietose. Bet tai – menka paguoda. Dažniau užkimba salačių, lydekų. O populiariose lašišų nerštavietėse „budi“ šapalai. Tas pats girdėti ir Šventojoje.

Po mūsų portale pasirodžiusio interviu su Kęstučiu Skrupskeliu visi įgavo vilties, kad lašišos dar pasirodys. Tačiau kol kas jų nematyti. Tad vėl pasipylė kaltinimai Kuršių marių žvejams verslininkams. Anot Anatolijaus, jei lašišos iki draudimo Neryje nepasirodys – žvejai organizuos „Maidaną“.

Neris netoli Kernavės

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Ukmergė. Šventojoje nei lašišų, nei šlakių nematyti. Per visus vietinius meškeriotojus (jei nemeluoja), šįmet buvo pagauti tik du šlakiai.

Vienas bendras pažįstamas prieš kelias dienas žvejojo Lėno ežere- šiaip ne taip per dieną iškrapštė vieną įskaitinė lydeką. Nekimba ir jos.

Molėtai. Lydekos po truputį praėjo atakuoti masalus. Bet gilia i- 9-10 metrų gylyje. Vakar žvejojęs viename ežere Sigitas Lukšta sakėsi per vakarą turėjęs 5 kibimus ir ištraukęs 3. Didelių nebuvo – visos iki 2 kg. Jo pažįstami Molėtų ežeruose visai neblogai traukia ešerius.

Panevėžys. Beveik visur neblogai kimba lydekos. Apie sterkus nieko negirdėti. Nevėžyje ir Lėvens upėje keli fiderio mėgėjai įsigudrino gaudyti karšius. Vandens ten mažai, bet vieną kitą gilesnė duobutę pavyksta rasti. Ten jaukina ir pagauna.

Zarasai. Gerai kimba ešeriai. Pradėjo kibti ir lydekos. Luodyje ešerių sujudimas vyksta rotacine tvarka - kas trys dienos. Dieną kimbą – dvi ne. Avilio ežeras nepastovesnis – bent sekmadienį kibimo nebuvo. Vietiniai žvejai viename iš ežerų pradėjos sėkmingai 5 metrų gylyje gaudyti... lynus. Ten, matyt, jie suėjo žiemoti. Bet dar neatsisako ir pasmaguriauti.

Vakarų Lietuva

Vilkija, Seredžius, Raudonė. Praeitą sekmadienį teko į tuos kraštus vežti į stovyklą vaiką, tad nepatingėjau porą valandėlių pasivaikščioti Nemuno pakrantėmis. Į vakarą prisirinko nemažai dugninės mėgėjų. Esą naktimis gerai kimba karšiai. Kas sėdėjo dieną – buvo beveik tušti. Sutikti spiningautojai irgi skundėsi nekiba. Nors kalbėjo, kad ryte esą kažkas buvo pagavęs 5 kg lydeką. Specialia nuvažiavau į garsųjį „kabliautojų rezervatą“ prie Bubių – Vilkijos rėvos. Praėjau krantu ir nemačiau ne tik kad nė vieno žvejo, bet ir jokių pėdsakų, kad ten būtų žvejotą paskutinėmis dienomis. Matyt, kabliavimo sezonas šioje vietoje jau baigėsi. Arba „mikrodžigo“ mėgėjai surado geresnių vietų.

Nemunas netoli Vilkijos

Ties Raudone, kiek teko girdėti pagauna karšių. Bet daugiau naktimis.

Klaipėda. Drevernos uostelyje ir Šventojoje kimba ešeriai. Sterkai ne. Nemune, senvagėse ir įlankose pavyksta pagauti vieną kitą lydeką. Jūroje jau pasirodė menkės.

Šilutė, Rusnė. Senokai eina gandas, kad visame Nemuno žemupyje gerai kimba karšiai. Informacijos iš pirmų lūpų negavau. Bet iš to, kokia žvejų masė ruošiasi ten važiuoti, panašu, kad tai panašu į tiesą.

Tokios naujienos šį vakarą. Iš to, ką pavyko išgirsti, atrodo, perspektyviausia savaitgalį skirti ešerių žūklei.

Susitiksime prie Kauno marių!