Gana čia tų šiltų orų, kuriais mus lepino beveik visą rudenį. Pajuskime artėjančios žiemos alsavimą!

Kaip tai atsilieps žūklei? O gi bala žino. Patirtis sako, kad tokiu oru kartais visa neblogai sukimba ešeriai. Gavusios šaltuko, kartais pasiautėja ir aštriadantės. O štai į „baltą žuvį“ tokiu oru daug vilčių nedėčiau. Nors ką žmogau, gali tu čia žinoti... Va, ims, ir pritrauks koks kolega šeštadienį Nevėžio duobėje ar Nemune kuojų ar žiobrių. O paskui užmėtys mane, lyg nepopuliarų politiką supuvusiais pomidorais, piktdžiugiškais komentarais po šiuo straipsniu. Sunki jau ta pranašo duona! Tad geriau paklausiu, kaip sekėsi kolegoms kitur.

Nevėžio laimikis

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune spiningautojams užkimba vienas kitas salatis. Duobes tikrina ir kartais sėkmės sulaukia žvejai, gaudantys gyva žuvele. Balta žuvis Nemune labai kaprizinga – nemaža dalis jų gaudytojų jau prarado viltį, sudėjo ginklus ir laukia ledo.

Ežeruose geriau ir stabiliau pagauna velkiautojai. Savaitės viduryje Simno ežere velkiavęs vienas žinomas žvejys sugavo 4 po du kilogramus sveriančias lydekas bei porą neimamo dydžio sterkučių. Smagu, kad jau keleri metai, kai jų reguliariai pasitaiko pagauti šiame ežere. Tačiau kartu ir gaila- ima juos vis be gailesčio ir jų gretos retėja.

Geriau ar blogiau kimba lydekos ir visur kitur. Tik dideli vėjai nelabai leidžia išplaukti į didesnius ežerus.

Marijampolė. Tiesiog neįtikėtina, bet savaitės pradžioje Balsupiuose naktimis žmonės dugninėmis dar gaudė lynus. Kibimai prasidėdavo maždaug apie 20 val. ir trukdavo iki 2 val. Naujoje užtvankoje gaudant fideriukais puikiai kimba smulkmė. Geriausias masalas – musės lervos ir pinkos. Tačiau plėšri žuvis kažkodėl labai pasyvi. Kas turi savo mėgiamas „balas“ ir pastovia jas tikrina – tie vieną kitą lydekaitę dar sukrapšto. Bet ir tai labai sunkiai.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno mariose spiningautojams atėjo liūdnos dienos. Ne tik kad sunku čia žvejoti dėl stiprių vėjų, bet ir žuvis visai nekimba arba paliko iki tol sėkmingas buvusias vietas. Praėjusį savaitgalį patyręs „marių vilkų“ ekipažas, sėkmingai žvejojanti kas savaitgalį nuo pat pavasario „džiaugėsi“ keliais nedideliais ešeriukais. Apie panašią „sėkmę“ teko girdėti ir iš kitų.

Jonava. Plūdininkų džiaugsmai tęsiasi toliau. Šapaliukai, kuojos, vienas kitas karšiukas kimba, tik kad stiprus vėjas trukdo mėgautis žvejyba. Spiningautojai taip labai neliūdi – prieš dvi dienas vienas žinomas meškeriotojas ištraukė ir paleido gražią lašišą bei dvi neblogas lydekas.

Elektrėnai. Ilgės ežere šį savaitgalį vyks varžybos – muselininkai prieš spiningautojus. Laimės tas meškeriotojas, kas pagaus didžiausią lydeką. Todėl prieš šias varžybas nemažai žinomų žvejų treniravosi šiame vandens telkinyje. Pasak Sigito Lukštos, treniruotė jį nustebino – senai jis buvo matęs tiek atsekančių paskui masalą stambių lydekų. Tad varžybos turėtų būti labai įdomios. Vanduo Ilgės ežere gerokai nuleistas – giliausioje vietoje vos 2,5 m.

Plūdė šapalų žūklei

Vilnius. Mažokai pavyko surinkti žinių, kadangi iš pažįstamų vilniečių beveik visi žvejojo kažkur kituose Lietuvos vietose. Teko tik išgirsti, kad ešeriai ežeruose labai prastai kimba, o lydeką vieną kitą pavyksta suvilioti.

Šiaurės ir Rytų Lietuva

Utena. Algis Kalinauskas, vietinis spiningo guru sakėsi, kad jo kolegos jau kuris laikas skundžiasi, kad tiek su lydekomis, tiek su ešeriais paskutiniu laiku „susitarti“ sunku. Tačiau jis pats laimikiais skųsti negali: vienoje žūklėje šią savaitę kartu su porininku jie pagavo 10 lydekų, kitoje – 2. Tikrų lydekų, svėrusių nuo 2,5 iki 5 kg. ‚Silkučių“ net neskaičiavo. Įdomu, kad nors ežeras, kuriame žvejojo nėra labai seklus – iki 11 metrų gylio, beveik visos aštriadantės lindėjo pačiose pakrantės žolėse.

Molėtai. Ešerys atgulė. Nekimba. Kai kurie netgi pabandė, padėję spiningus į šoną, žvejoti vertikaliai po valtimi, avižėlėmis. Bet nieko gero - pagavo vos vieną kitą nedidelį ešerioką. Kad gerai kas gaudytų lydekas, irgi negirdėti.

Panevėžys, Kupiškis, Pakruojis. Mūšoje kimba gražūs ešeriai, tačiau pagauna juos ne visi, o tik tie, kas tikrai moka juos gaudyti. Pasufleruosiu – veikia sistemėlės ir tam tikros guminukų spalvos, kurias išdavęs Panevėžio pusėje ilgai bijočiau rodytis...

Panašiai yra ir Nėvėžyje, žemiau Krekenavos, tačiau čia ešerių dydžių standartas čia yra ženkliai mažesnis. Užtat dažnai pasitaiko lydekų kibimų (o ypač – masalų nukandimų).

Dubulių tvenkinyje praėjusį sekmadienį plūduriavo 7 valtys. Bent vienos iš jų rezultatas buvo 2 ne pačios didžiausios lydekos.

Žiobris

Panevėžio mariose gausu žvejojančių sterkus žuvies gabaliukais. Tai ryškiausia šių metų mada. Net dalis karpininkų dabar persimetė į sterkavimo frontą ir stato savo 4 meškerių „baterijas“ plėšrūnams.

Mažesniuose tvenkiniuose, sukritus žolėms lydekos kažkodėl visai nustojo kibti.

Žvejai vis dar perka kuojoms ir šaltam vandeniui skirtą jauką.Iš to galima spręsti, kad dar yra bandančių gaudyti ir „baltą žuvį“.

Kupiškio, kas moka gaudyti ir užsispyrę žvejoja pagauna, savo pasiekia. Velkiautojai lydekų. spiningautojai – sterkų. Tradicinis džigavimas dabar čia nelabai efektyvus – geriau pagauna tie, kad gaudo drop shot arba vertikalaus džigavimo dreifuojant technikomis.

Dvariukų užtvankoje, esančioje netoli Pakruojo pažįstami žvejai sugavo 12 gražių ešerių ir lydekaitę.

Zarasai. Šią savaitė bent dvi kompanijos žvejoj Luodžio ežere ir vieningai konstatavo faktą – nieko gero. Per ekipažą pagavo po vieną lydekaitę ir keletą ešerių. Valčių Antalieptės mariose praeitą savaitgalį (ypač virš gylių) buvo nemažai. Galbūt kažkas kažką ir pagauna, tik nesigiria. Zaraso ežere velkiautojai, naudodami velkiavimo gerves sugavo labai stambių lydekų. Ryte, kai skambinau, Zarasuose buvo trys laipsniai šalčio ir pūtė stiprus, iš kojų verčiantis vėjas – draugų balsuose, kalbant apie savaitgalio žvejybinius planus, optimizmo buvo nedaug.

Angirių užtvanka

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Liepoja. Pradėjo kibti stinta. Na, kibti gal per skambus žodis, bet vienam pavalgymui žuvelių nuo krantinių galima pagauti. Netgi nuvilnijo gandas apie kažkieno pagautus „septynis kilogramus“. Tiesa, tuo patikėjusių yra ne daug. Juo labiau, kad vyrauja vėjo kryptis, genanti vandenį iš marių, o ne į jas.

Jūroje, netoli vartų iš tiesų stintos daug, ji stambi ir gerai lenda į verslininkų tinklus. Šiais metais tarp meškeriotjų paplito naujovė – plaukti gaudyti stintų, kaip strimelių iš laivelių. Su echolotu susiradus didelį jų būrį galima tikėtis neblogo laimikio. Tomis dienomis, kai vėjas leido išplaukti – kiek girdėjau, tiesiog beprotiškai kibo „išnykusios“ menkės.

Nemune iki pat dabar spiningautojai džiaugėsi lydekomis. Liepojos kanale, Bartoje dažnai pasitaiko gražių ešerių ir sterkų. Ypač kai oras gražesnis, vyrauja aukštesni slėgiai.

Spiningautojai tvenkinyje

Taip pat gana sėkmingai, ko nebuvo tokių vėjų, Liepojos ežere spiningautojai gaudė lydekas.

Šilutė, Pagėgiai. Pasirodė pirmosios vėgėlės. Kas smagiausia – jau šviesios, greičiausia ateinančios iš Kuršių marių. Kol kas laimikiuose vyrauja tik patinai – vadinamieji „žvalgai“. Bet nieko nuostabaus, juk taip būna kiekvienais metais. Svarbiausia, kad jau prasidėjo migracija.

Tokie dalykai vyksta Lietuvos vandenyse. Sakyčiau, kaip tarpsezoniui, ne tokios jau ir blogos žinios. Pagauti galima. Svarbu tik išsiruošus prie vandens gerai apsirengti ir pasiimti termosą karštos arbatos. Nes ko jau ko, o šilumos tokiu oru tikrai nebus per daug.