Pradėkime, tradiciškai nuo Pietų Lietuvos. Piečiausio Lietuvos kurorto, Druskininkų. Žūklės parduotuvėje dirbantis Evaldas papasakojo, kad naktimis gana gražiai vietiniai pagauna lynų ir karšių. Gražių. Žvejai giriasi ir 2, ir 3 kilogramų plačiašoniais. O Ilgio ežere gerai kimba karpiai. Žinoma, geriausia kimba ne dieną, o vėlai vakare, naktį ir anksti ryte.

O štai apie Nemuną gerų žinių nėra. Kas bandė žvejoti paskutiniu metu su mikromasalais Seirijų, Metelių ežeruose – grįžo tušti. Ešeriai nekimba.

Dzūkijos sostinė, Alytus. Artūro Skvirbos, žinomo fiderio meistro duomenimis, čia žuvys kimba puikiai, tad tik žvejok ir džiaukis. Nemune, ties pačiu miestu, rytais – nuo brėškimo iki 6–7 valandos kimba karšiai. Ties Nemajūnuose, Punia gali jų pagauti ir dieną, ir vakare. Naktimis žvejai pradėjo gaudyti šamus. Kas žino kur žvejoti – stabiliai pagauna ir ūsorių.

Aplinkiniuose ežeruose aktyvūs karšiai ir karšiokai. Bet tik naktimis. Taip pat ir lynai.

Gaudymas fideriu užtvankoje. P.Korsakas

Suvalkijos „megapolyje“, Marijampolėje beveik visur gerai kimba karšiai. O upėse – šapalai. Apie lydekas nieko negirdėti. Ešeriais irgi niekas nesigiria.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno mariose tikrai neblogai kimba karšiai. Karosų aktyvumas gerokai sumažėjęs, o štai plačiašoniams karštos dienos, panašu, patiko. Gana neblogai masalus „daužo“ ir sterkai bei sterkiukai. Kas šiuo metu žvejojo – skundėsi labai dideliu tuščių kibimų skaičiumi. Kad pagautum vieną imamą sterką, esą turi 10–20 tuščių kibimų. Nepadeda net priekyje uždėti papildomi kabliukai. Labiausia šios žuvys suaktyvėja vakare, maždaug nuo 21,30 – 22 val. ir gerai kimba valandą – dvi. Retais atvejais – visą naktį. Rytinis aktyvumas irgi būna, bet mažesnis, nei vakare.

Kėdainiai. Beveik visuose tvenkiniuose neblogai kimba sterkai. Kas velkiauja ar gaudo guminukais – pagauna visi. Džiaugiasi šių žuvų kibimu ir dugninės mėgėjai – daugelyje tvenkinių visa smagiai pagauna karšių.

Jonava. Šventojoje šapalai sukyla tik prieš sutemstant. Rytinės valandos tuštesnės. Apie Nerį nieko gero negirdėti. Karjeruose ir tvenkiniuose kimba karšiai, karosai ir lynai.

Vilnius. Neryje jau kelios dienos siautėja šapalai. Kas pagauna 7, kas 10 per kelių valandų žvejybą. Geras laikas šias žuvis gaudantiems spiningautojams. Kam upinė žvejyba neįdomi – tie važiuoja į aplinkinius ežerus gaudyti sterkų. Sterkai puikiai kimba daugelyje ežerų, kur tik jų yra.

Kauno marios netoli Arlaviškių

Šiaurės ir rytų Lietuva

Molėtai. Ežeruose neršia lynai, tai nekimba. Stebuklingų karšių žūklių irgi dar ir nėra. Bet gaudant naktį 4-5 vidutinio dydžio žuvis pagauti jau įmanoma. Sigitas Lukšta, tikslingai medžiojantis šias žuvis spiningu, mažais minkštaisiais masalais, šiandien sakėsi sugavęs vieną 4 kilogramų plačiašonį. Jo nuotrauką matote. Užtat lydekos visiškai nekimba. Tarpais suaktyvėja ešeriai.

Zarasai. Pradėjo kibti karšiai. Beveik visuose ežeruose apie Zarasus. Geriausias laikas jų žūklei – rytas, apie 6-7 valandą. Taip pat ir toliau tebekimba lynai ir karosai. Sklinda gandai, kad viename užpelkėjusiame ežere buvo sugautas net 4,6 kg auksinis karosas. Jei tai pasitvirtintų – būtų turbūt pasaulio rekordas. Bet yra išlikusi tik nuotrauka, kurios man taip ir nepavyko sulaukti.

Sartų ežere ir toliau gerai gaudo šamus ir sterkus. Didžiausia problema – vadinamieji „bambaliai“ ir „popkės“ ( žvejų pastatytos plaukiojančios gaudyklės), kurių nesąžiningi žvejai pristato galybes. Labai čia reiktų gamtosaugininkų vizito.

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Šilutė. Kimba karšiai. Tiek Nemune, tiek ir kitur. Karjeruose, kanaluose tai pat vis traukia lynus. Nemune, Atmatoje ir Skirvytėje Sterkų ir ešerių kibimas įnoringas. Pagauti galima, bet aktyvumas būna tik tam tikromis valandomis. Minijoje ir kitose upėse rytais ir vakarais puikia kimba šapalai. Kaip sakė Gintaras ZaksasKuršių mariose, žvejojantys dugninėmis iš valčių ir katerių pradėjo gaudyti ungurius. Seniau jų kibimo pikas būdavo apie Jonines, o šįmet jie prasidėjo savaite anksčiau.

Tokios žinios iš Lietuvos vandenų. Iki susitikimo prie vandens. Šįkart – Dzūkijoje. Sekite mūsų facebook paskyrą!