O kaip šį savaitgalį kibs žuvys? Palaukime pirmadienio ir aš jums pasakysiu... O jei rimtai – įvertinęs tai, ką išgirdau iš bičiulių, esu linkęs manyti, kad visai neblogai. Na, bet spręskite patys, perskaitę šią „ataskaitą“ iš daugelio Lietuvos regionų.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Pirmadienį teko pačiam šiame mieste žvejoti su vietiniu žveju Žilvinu Nemune – jis per rytą sugavo tris 1,2–1,5 kg karšius ir du atsikabino. Buvo dar keli neblogi tušti kibimai. Aš spiningavau, stengdamasis pernelyg toli nenutolti nuo kolegos (kad spėti nufilmuoti eilinį žuvies traukimą reportažui) – ir tai sugavau 5 neblogus ešerius (vienas apie 0,5 kg) bei gal 400 g. sveriantį šapalioką. Įdienojus matėsi nemažai ir salačių smūgių, nors vietiniai sakė, jog didžiosios aukšlės jau kuris laikas prastokai kimba.

Bičiuliai iš šio krašto šiandien patvirtino, kad nepaistant besikaitaliojančių orų ir toliau gana neblogai tiek Nemune, tiek aplinkiniuose ežeruose kimba karšiai ir kita balta žuvis. Ypač tiems, kurie iš anksto gausiai jaukina stambesniu jauku. Palyginus aktyvūs ir ešeriai, ypač rytais ir vakarais. Teko girdėti sėkmės istorijų iš Veisiejų bei Ilgų ežerų.

Nemuno vidurupis auštant

Alytus, Birštonas. Nemune neblogai kimba karšiai. Šiandien nuo 8 ryto Birštone su fideriu sėdėjęs žinomas meškeriotojas Artūras Skvirba 14 valandą jau turėjo 4 karšius (didžiausias – 1,7 kg), nekalbant apie smulkmę. Ją leido atgal, bet iš akies 6–7 kilogramus turėjo tikrai surinkti. Sportine prasme tai gal ir vidutiniškas rezultatas, bet bent jau mano akimis – super. Su karšiais viskas gerai ir Nemune, ties pačiu Alytumi bei šio rajono ežeruose. Pastaruosiuose ypač naktimis neblogai kimba ir lynai.

Karšiai ir dugninė meškerė

Marijampolė apylinkės. Šešupės užtvankoje – Naujukėje naktimis kimba karšiai. Ūrijos ežere tas pats, bet čia gali vieną kitą pagauti ir rytais bei vakaras. Lynai kažkodėl pasyvūs. Jeigu ir papuola, tai daugiausia mažiukai. Tvenkiniuose kimba karosai, o kas moka gaudyti ir kur žvejoti – suvilioja ir gražių amūrų. Šešupėje siaučia šapalai, tik jų gaudymas yra sunkesnis dėl labai sukilusios vandens augalijos.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno mariose vakarais, maždaug nuo 21 iki 23 val. kimba ešeriai ir sterkai. Naktį pasitaiko vienas kitas, o rytinis kibimas būna ne visada. Sterkai ir ešeriai išeina gana sekliai – į 4-6 metrų gylius. Kauno mariose gerais laimikiais džiaugiasi ir karšių gaudytojai. Pagauti leistiną paimti normą per kelias rytines valandas nėra labai sudėtinga.

Akimirka iš žūklės Kauno mariose

Jonava. Neryje neblogai kimba kuojos, karšiokai. Naktimis – nedideli šamukai. Spiningautojai pagauna vieną kitą šapalą ar ešerį, bet kad labai geri kibtų nesigiria.

Vilnius. Neryje neblogai kimba šapalai, kiek prasčiau – salačiai. Upėje pasirodė pirmosios lašišos
Baltos žuvies gaudytojai pagauna vieną kitą karšį.Ežeruose ir tvenkiniuose nepaistant atvėsimo toliau tęsiasi lynų kibimas. Kimba ešeriai. Naktimis, kur jų yra – sterkai.

Šiaurės ir Rytų Lietuva

Molėtai. Su plėšria žuvimi liūdnokai. Lydekos jau nekimba, ešeriai – dar nekimba. Galima pagauti raudžių, kas įsigudrina- sugeba specializuotis ne karšių žūklėje spiningu. Baltos žuvies gaudytojams geriau: karšiai kimba. Gal ne masiškai, bet pajaukinus bent dienelę galima tikėtis rezultato. Savaitės pradžioje kibo ir lynai. Panevėžys.

Pasvalys, Pakruojis. Mūšoje žvejai masiškai gaudo, ir kaip sakė bičiulis – maišais tempia namo grįžtančius žiobrius. Užtat karšiai kimba prastai. Dvariukų patvankoje, Pakruojo rajone gerai kimba karosai.

Rokiškis. Teko girdėti, kad prie Dviragio, vadinamose Salose labai gerai kimba karšiai. Girdėjau minint tokius pagaunamus kiekius, už kuriuos gamtosauga tikrai nepaglostytų.

Zarasai, Salakas. Antalieptės mariose ir didesniuose ežeruose naktimis, vakarais ir rytais puikia kimba karšiai. Per rytą viena pažįstamas sugavo 7 plačiašonius. Labai didelių nepagauna – vyrauja 1–1,5 kg žuvys. Naktimis kimba lynai. Kita kolega, pajaukinęs iš vakaro, naktį ištraukė 5 dumblaknisius.

Jau pradėjo kibti ir ešeriai. Mažesni – 100–150 gramų dryžuočių mikromasalais pagausi beveik bet kur. O didesnių gali rasti, aptikęs didesnių mailiaus būrių. Kupriai išeina tam tikromis valandomis, tad dažnai jų reikia tiesiog išlaukti. Mano bičiulis Nikolajus, gaudęs pirmadienį sugavo 1 kilograminį ešerį, jo kompanionas – 2, bet mažesnius; 600 ir 800 g.

Ešerys

Avilio ežere treniravosi daug spiningautojų sportininkų, besiruošiančių savaitgalį vyksiančioms LSL varžyboms. Pasak Sigito Lukštos, treniruotės kažkokio aiškumo neparodė. Ėjo pagauti ir lydekų, ir ešerių. Bet kažkokią sistemą surasti sunku.

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Šilutė. Iki orų pasikeitimo neblogai tiek Kuršių mariose, tiek Nemuno atšakose kibo sterkai. Tiesa, dažniausia neįspūdingo dydžio. Vėjui pasisukus nuo jūros ir plūstant sūriam vandeniui, jų kibimas suprastėjo. Daug kas persikraustė žvejoti į Atmatą. Kaip sakė žinomas meškeriotojas Gintaras Zaksas, po poros dienų sterkai turėtų prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų ir puikiai kibti. Žuvies mariose šiuo metu, pasak jo, yra labai daug.

Nuo krantinės ir toliau kimba karšiai ir kaip ne keista – žiobriai. Savaitės pradžioje žvejojęs Mindaugas Skirmontas – Myndė sakėsi pagavęs fideriu jų gal 20 – nusibodo traukti.