Tačiau sąžinė ir tas nelemtas pareigos jausmas tuoj pasodindavo atgal. Mat ši savaitė kaip niekad buvo ir yra gausi žvejiškomis aktualijomis, tarybų posėdžiais, žvejiškomis konferencijomis, paroda ir kitais gerais, bet labai jau ne laiku vykstančiais dalykais. Tad jeigu nepasisekė pastarosiomis dienomis pažvejoti – neliūdėkite, aš jus visiškai suprantu ir atjaučiu! Esate ne vienas.

Bet gal ta žvejiška sėkmė buvo tik visiškas atsitiktinumas, nepastoviosios Fortūnos mirktelėjimas keliems savo favoritams? O visiems kitiems – „viskas kaip visada“? Pabandykime paklausti daugiau žvejų.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Po liūčių Nemuno lygis pakilo, bet pasak Evaldo Kosmausko – jam dar toli iki kasmetinio rudens lygio. Šioje upėje suaktyvėjo lydekaitės, bet kimba smulkios. Vietiniai žvejai virkauja, kad dar pernai tokias galėjo imti, o šįmet, „pailginus“ lydekų minimalų dydį iki 50 cm, jau nebe.

Salačiai Nemune taip pat aktyvūs, tačiau keisčiausia – šįmet beveik niekas nepagauna stambių rudnugarių. 2,5 kg dydžio riba kaip užkeikta – net seni Nemuno „vilkai“, salačius gaudantys ne vieną dešimtmetį, kol kas jos „neperlipa“. Mekšrų būriai Nemune buvo pasirodę, bet dabar vėl pradingo. Už tai ateina žinių, kad paskutinėmis dienomis smarkiau pajudėjo upėje karšiai.

Per visus Druskininkus nuėjo pasakojimas apie miesto ribose Nemune sugautą gigantišką, 6 kg sterką. Tiesioginių liudininkų nepavyko surasti. Bet kalbama apie tai daug.

Sterkų žūklė Kauno mariose

Ilgio ežere gerai kimba karpiai: Tomas Būdas, buvęs karpininkų vadovas, dažnai dalinasi vaizdais, įamžinančiais sėkmingas kovos akimirkas. Nesiskundžia, bet per daug ir nesigiria ežeruose žvejojantys spiningautojai – ešeriai tebekimba. Pasitaiko ir lydekų.

Marijampolė, Vištytis. Suvalkijos tvenkiniuose lydekos kimba smulkios ir gana sunkiai. Gaudant jas paskutiniu esą reikia labai ilgų pauzių, kad plėšrūnės pasiryžtų atakai. Dar to rudeninio aktyvumo, esą nėra. Bet pagal Vytenį Pranckevičių, reikalai su jomis po truputį jau krypsta į teigiamą pusę. Neblogai visur kimba ešeriai. Atšilus orui, atkuto ir karšiai.

Vištyčio ežere nesibaigia karšių gaudymo bumas.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno mariose kimba sterkai. Praeitą savaitgalį su kolega sugavome turbūt 7 ar 8 plėšrūnus, tačiau iš jų tik du buvo leidžiamo imti dydžio. Tačiau jų kompaniją papildė gražūs ešeriai. Bent jau tądien sterkai mums kibo gana giliai – stabdėme valtį maždaug 15 metrų gylyje ir mėtėme ten, kur jis siekė 10-11. Beveik vis sterkų ir ešerių kibimai buvo po valtimi. Žvejų valčių mariose buvo tikrai daug (vien ruože tarp Kruonio ir Grabuciškių suskaičiavau jų 23), tad galima manyti, jog plėšrūnai mariose aktyvūs.

Kauno marios

Nemune, miesto ribose nuo Birštono g. iki Vytauto bažnyčios susispietė plūdinės gerbėjai. Gerai kimba kuojos, žiobriai ir šapalai. Masalai tinka įvairūs – kviečiai, batonas ir vadinama „žolė“ – (siūliniai dumbliai, nuo seno naudojamas kauniečių meškeriotojų masalas rudenį). Plėšrūnų žūklei vis dar trukdo styrančios vandenžolės. Tačiau už miesto, prie Zapyškio, Žemosios Panemunės, Kriūkų gerai kimba lydekos.

Gintaras Nauckūnas su lydeka

Nemune tai pat gausu lašišų (šiuo metu didžiausias jų susibūrimas, kie teko girdėti, ties Seredžiumi) – daug žvejų jas gaudo ir paleidinėja. Bet yra kas ir pasiima. Didžiausia pagauta buvo 1,38 cm ilgio ir svėrė 26 kg. Kol kas, kiek žinau, tai lyg ir šių metų rekordas. Nors negali būti tikras – nemaža dalis lašišautojų sutarę savo laimikių nuotraukomis dalintis tik po spalio 15 d. Tad gal bus ir dar didesnių pareiškimų į didžiausios metų lašišos titulą.

Nevėžio upėje irgi prasidėjo linksmesnės dienos. Gaudant fideriu neblogai kimba karšiukai, tarp kurių pasitaiko ir tikrų karšių. Po truputį, matyt, vėstant vandeniui pasirodo upėje ir didesni stambesnių kuojų būriai.

Jonava. Neryje pradėjo neblogai kibti kuojos ir šapalai, tai daug kur būriuojasi plūdinės gerbėjai. Apie lašišas negirdėti, nors šiaip jau iš kito krašto, Vilniaus plaukia labai įspūdinga ir kartu – labai prieštaringa informacija.

Vilnius, Elektrėnai. Lašišos, galų gale, pasirodė Neryje gausiau. Visą savaitę plaukė nuotraukos su pagautomis gražuolėmis lašišomis ir šlakiais. Vieną jų – 118 cm patiną, kurį sugavo Martynas Mančas matote nuotraukoje. Kitos gražios žuvies – 1,34 cm ilgio nuotraukos nepavyko gauti. Nors liudininkų, ją mačiusių yra. Iš tiesų, pagauna. Ne visi. Ne visada. Bet pagauna.

Martynas Mančas su neseniai pagautu 118 cm ilgio lašišos patinu

Ežeruose ir tvenkiniuose apie Vilnių, kaip ir Elektrėnų mariose neblogai kimba iš didelių 10-15 m gylių ešeriai. Tačiau lydekomis nelabai kas džiaugiasi.

Molėtai. Baltuosiuose Lakajuose ir kituose krašto gilesniuose ežeruose neblogai kimba ešeriai. Tik reikia gaudyti giliai – dryžuočių kibimai prasideda tik nuo 10 m gylio. Bebrusų ežere, kai pasakojo ant jo kranto gyvenantis Kęstutis Šeškauskas, visą savaitę neblogai kibo karšiai. O štai plėšrūnai streikuoja. Norint pagaudyti ešerių tenka važiuoti į mažesnius ežeriukus.

Panevėžys, Kupiškis. Vakar Kupiškio mariose buvo nerealus plėšrūnų kibimas. Vis gaudė sterkus, buvo pagautas ne vienas ir 2 ir 3 kilogramų egzempliorius. Kas velkiavo – smagiai pagavo lydekų. Kitos Panevėžio „balose“ tai pat buvo pastebimas plėšrūnų sujudimas. Viena kompanija, žvejojusi tvenkinyje pagavo 3, bet gražias lydekas. Kita, žvejojusi kitame – net 12. Tačiau nedidelių.

Kauno mariose pagautas sterkas

Taiki žuvis mažai aktyvi. Kas treniravosi prieš Panevėžio mariose vyksiančias varžybas, per kelias valandas prirankiojo tik kilogramą kitą smulkių karšiukų.

Zarasai. Beveik visur labai gerai kimba ešeriai, pradeda krutėti ir lydekos. Sekmadienį Avilio ežere spiningavęs ten pažįstamas sugavo 2 lydekas ir nemažai ešerių, kurių tarpe buvo ir puskilograminių. Visą savaitę jie kibo ir kitur. Vietiniai meškeriotojai esą gaudė ir po 15, ir po 20 kilogramų. Apie taisyklių leidžiamus pasiimti limitus šioje vietoje neužsiminsiu – šiuos kraštuose, kie teko pastebėti, jos matyt, negalioja. Pasitaikė gražesnių lydekų.

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Ešeriai kimba permainingai, tad nemažai vietinių žvejų važiuoja į Liepoją. Ten kimba gerai. Minijoje, kitos upėse staigiai pakilo vanduo. Pradžioje dar matėsi vienas kita migruojanti lašišinė žuvis. Tačiau dabar vanduo toks drumstas, kad jokių galimybių čia žvejoti ir kažką pagauti nėra.

Šilutė. Atmatoje gerai kimba ešeriai. Nemune neblogai masalus graibo lydekos. O va, sterkų aktyvumo nematyti. Vienas kitas papuola, bet didelio jų užėjimo lyg ir nėra.

Jurbarkas. Šiandien nuo ryto kažkur Jurbarko apylinkėse spiningavęs bičiulis Raimondas leistiną paimti normą pasigavo iki pietų. Didžiausia lydeka – 1,8 kg. Kelios užkibo neįskaitinės, buvo nemažai tuščių kibimų.

Ką gi galima pasakyti, peržvelgus visas šia naujienas? O gi, tai, kad prognozės savaitgaliui yra puikios ir kas neišsigąs orų –tikriausia gerai pagaus. Ypač tie, kas orientuos į ešerius, kitas plėšrias žuvis.

Lašišų ir šlakių gaudytojams šis savaitgalis apskritai paskutinė yra galimybė susikauti su lašišine žuvimi, todėl net neabejoju, jog dauguma jų bus prie upių, nors ir akmenimis čia lytų. Šia jokių klausimų net negali būti.

Gero jums savaitgalio. Ir nei lietaus, nei vėjo...