Pietų Lietuva

Druskininkai. Permainingos sėkmės metas. .Kalbėjau su Rimu Ramonu, kuris žvejojo per paskutinę savaitę poroje Dzūkijos ežerų net 4 dienas. Rezultatai kalba už save: atitinkamai 7, 2, 3 ir 1 pagauta lydeka. Didelių „nasrų“ nepapuolė – visos iki 2 kilogramų. Įdomu, kad nors echolotas mailiaus susibūrimus rodė giliai, beveik visos lydekos buvo iškrapštytos iš pakrantės žolynų ar seklumų.

Jo kolega gaudė Daugų ežere ir vieną dieną pagavo net 12 lydekų. Didžiausia – 4 kg. Visos paleistos atgal. Tačiau nuvažiavus kitą dieną – per visą ekipažą vos 2.

Nemune ties Druskininkais situacija analogiška: kas spiningauja, sugauna vieną kitą salatį ir lydekaitę. Tačiau balta žuvis, ypač kuojos labai neaktyvios (arba jų tiesiog nėra daug). Prieš kelias dienas vienas fiderio gerbėjas prie Ratnyčios įtekėjimo neblogai pagavo puskaršių. Bet jam teko ilgai jaukinti, kol žuvis sureagavo į jauką.

Nemunas netoli Dubysos žiočių

Marijampolė. Didelių pokyčių nuo praeitos savaitės nėra. Lydekos įnoringos, ešeriai „sukalbamesni“. Tebekimba karšiai, tad žmonės masiškai perka jaukus. Didžiausia sensacija – ties Kudirkos Naumiesčiu daug žvejų Šešupėje masiškai gaudo šapalus (ne šapaliukus), kaip jauką ir masalą naudodami šutintą žirnį. Atvirai pasakius, kai išgirdau šią naujieną, nepatikėjau – gal mano informatorius juokauja? Bet užgarantavo, kad tikrai ne. Iš tiesų nepamenu metų, kad lapkričio viduryje šapalai kibtų ant žirnių.

Toje pačioje Šešupės atkarpoje pastaruoju metu gerai kimba ir gražūs ešeriai.

Vidurio Lietuva

Kaunas, Vilkija, Seredžius. Kauno mariose naktimis paskutiniu laiku visai neblogai kimba karšiai. Geriausia pagauna žvejai ties Pažaisliu, kitose vietose, kur nuo kranto gali pasiekti 10 m ir didelį gylį. Šiek tiek anksčiau mariose buvo sujudėję karpiukai – pasitaikydavo ir vienas kitas didesnis, jau imamo dydžio. Bet paskutini laiku jie lyg ir aprimo – gal susiprato, kad yra šilumėgės žuvys, kurioms kibti lapkričio viduryje nesolidu?

Spiningautojai džiaugiasi gana gražiais ešeriai ir vienu kitu sterku. Tiek sterkų, tiek ešerių kibimo pikas būna tarp 11-13 val. Nors paskutiniu laiku pagauna ir vakare, temstant. Perspektyviausi gyliai, bent jau Žemutinėje marių dalyje – 10-14 m.

sterkas

Vakar pravažiavau Nemuno ruožą nuo Vilkijos iki vadinamojo 66 – ojo kilometro. Upė praktiškai tuščia. Tik kitoje upės pusėje matėsi pora žvejų automobilių. Prie Dubysos žiočių įsikūrė kabliautojai, kurie vis dar sėkmingai ir praktiškai nieko netrukdomi retina lašišų populiaciją. Teko su jais pabendrauti akis į akį – įspūdžius apie tai parašysiu atskirame rašinyje, tad čia nesiplėsiu. Vandens lygis Nemune kiek pakilęs, dauguma žolių išneštos.Žūklės sąlygos tikrai neblogos. Tiesa, su kolega porą valandų paspiningavę neturėjome nei kibimo.

Pirmadienį iš kitos, Kriūkų upės pusės apvažiavęs bičiulis Algis pagavo dvi lydekas – 52 ir 60 cm. Lydekos vangios, gal kiša koją jų šėlsmui stojęs orų atšilimas.

Nevėžio upėje kimba ešeriai, bet daugiau vietiniai ir smulkūs – iki 200-300 g. Iš Nemuno didelės jų migracijos bent kol kas nėra. Dugninės mėgėjai džiaugiasi kuojomis ir plakiais, vienu kitu karšiuku ar žiobriu.

Nevėžyje pagauta kuoja

Jonava. Neryje tarp bažnyčios ir mieste, populiariausioje ruože be pažinčių vietos tikrai nerasi, nes nuo ryto iki vakaro mirksta nuo 30 iki 50 žvejų. Gerai kimba šapalai, žiobriai, kuojos. Daugiausiai visi žvejoja batonu (tik vienas kitas marinuotais kukurūzais ar uodo trūklio lervomis). Tačiau sklinda legendos apie egzotiškesnius masalus. Vienas jonavietis esą traukia vieną po kito rinktinio dydžio šapalus kabindamas ant kabliuko karkvabalio lervas, kurių prisikasė per bulviakasį. Kam teko šias lervas matyti – tai tikrai didelės, baltos ir gana šlykščiai atrodančios kirmėlės. Bet storasprandžiams, matytu, atrodo kitaip. Dėl skonio, kaip sakoma, nesiginčijama.

žiobris

Vilnius, Elektrėnai. Velkiautojai skundžiasi, kad nepagauna. Spiningautojai, gaudantys sekliai giriasi tvičingu pagaudantys labai gražių lydekų. Net ir Elektrėnų mariose girdėti, kad dideles, iki 5 kilogramų lydekos atakuoja netoli paviršiaus einančius voblerius palei pat žoles vos metro ar net dar mažesniuose gyliuose. Panaši tendencija yra ir kituose ežeruose.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Molėtai. Geros žinios. Šiandien „užklupau“ spiningo virtuozą Sigitą Lukštą , ką tik grįžusį iš vieno miško ežeriuko – lydekos šiandien tiesiog siautėjo. Per dvi valandas septyni kibimai- septynios lydekos palaikytos rankoje. Didžiai neįspūdingi – visos iki 2 kg, bet tokiame ežere kažkokių stebuklų negalima ir tikėtis. Įdomu, kad visos lydekos sukibo iš esmės tik vienoje vietoje – kur echolotas rodė tirščiausią smulkmės susitelkimą. Visu kitur – a nė brakšt. Savaitgalį taip pat jis žvejojo Bebrusų ežere – pagavo vieną maždaug 3 kg lydeka. Aštriadantė atakavo masalą maždaug 17 m gylyje.

Sigitas Lukšta su savo sugauta lydeka

Panevėžys, Kupiškis. Kupiškio mariose, anot vietinių „kas gaudo – pagauna“. Paskutinės dienos buvo gana dėkingos tiek lydekautojams, tiek sterkų žūklės mėgėjams.

Nevėžyje gerokai kilstelėjo vandens lygis ir iškart sujudo plėšrūnai – žvejai džiaugiasi ešeriais ir viena kita lydekaite. Fiderio mėgėjai profesionalai šios upės duobėse vis dar pagauna karšių. Mažesniuose tvenkiniuose aktyvios lydekos, tenka girdėti ir apie pagaunamus pavienius, bet rimtus 2-3 kg sterkus. Dubulių tvenkinys, rodos, ir toliau „miręs“.

Zarasai. Praeitą savaitgalį buvo ir prasti orai – ištisai lijo, ir prastai kibo. Nemažai kas grįžo tušti ar su viena lydeka. Informacijos, kokia situacija buvo paskutinėmis dienomis, negavau.

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Šilutė. Nemune ir kanaluose gumas ar voblerius kramto piktai kimba lydekos. Tas pats girdėti iš Platelių ežero pusės, kitų Žemaitijos ežerų. Danėje, Drevernoje aktyvūs ešeriai, bet nedideli- iki 200-300 g.

Minijos žemupyje bei Nemune dugninės mėgėjai jau pagauna pirmųjų vėgėlių (tikriau sakant – vėgėlyčių). Tai pat pasirodė mariose ir pirmoji stinta. Kol kas užkimba tik simboliniai jų kiekiai – po kelias. Bet, visgi, ženklas yra geras. Kad orai ir neregėtai šilti – kalendorius yra kalendorius. Žuvys pradeda migraciją.

Jūroje jau užvelkiauja vieną kitą lašišą. Tiesiog pasakiškai kimba menkes – praktiškai kiekvienu traukimu sulauki kibimo. Tad jei tik orai leidžia – klaipėdiečių ir svečių valčių flotilės leidžiasi į Baltiją atsigaudyti šių žuvų.

Latvijoje, Papės ir Liepojos ežeruose masiškai kimba lydekos. Dabar ten važiuoti puikus metas.

Tokios žinios iš mūsų vandens telkinių. Puikaus, ramaus ir žuvingo bei žavingo jums ateinančio savaitgalio.