Pietų Lietuva

Druskininkiečiai nesidžiaugia – Nemuno lygis labai žemas ir nelabai kas kimba. Net dzūkiški mekšrai, ir tie, rodos, išsikraustė į kitą „parapiją“. Pagautų kuojų patinėliai jau šiurkštūs – matyt, jų nerštas netoli. Savaitės viduryje kažkas pagavo pora karosų ir suspėjo pasigirti – daug kas puolė prie vandens. Bet taip ir liko su nosimi – karosai vis dar nekimba. Aplinkiniuose ežeruose žvejai jau pagauna vieną kitą „atsibudusį lyną“.

Ne ką geresnės žinios iš Alytaus: Nemune vanduo žemas – žuvys beveik nekimba. O Peršėkėje, tose vietose, kur pavasarį gaudomi karosus yra gal tik geras sprindis gylio. Taigi, anot žinomo žūklės sportininko Artūro Skvirbos, šįmet karosai gal apskritai nemigruos į upelius – išnerš kažkur pačiame Nemune. Taigi, net optimizmu garsėjantys dzūkai savaitgaliui įtartinai šnairuoja Vakarų ar Šiaurės Lietuvos pusėn.

Žvejyba

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno mariose, ypač ties Piliuona bei ten, kur paprastai žvejojami karosai, jau kuris laikas gerai kimba stambios pavasarinės kuojos. Pasitaiko ir vienas kitas karosas. Bet dar pavienis – daug jų niekas nesugauna. Petrašiūnuose, pačiame marių gale, nuo krantinės ir kitur žvejai traukia puskaršius. Iš valčių spiningautojai džiaugiasi suaktyvėjusiais ešeriais, kurie jau kelios dienos puikiai atakuoja mikromasalus.

Nemune, miesto ribose visą savaitę pakelės yra nustatytos mašinų, o pakrantė nusėstos žvejų. Ties Panemunės – Šančių tilto vakar jų suskaičiavau 18. Kiek stebėjau – pagauna tik vienas kitas. Pažįstamas, žvejojęs šiandien prie Akropolio kanalo, ryte pagavo 800 g, jo kompanionas – 2 kg meknes. Taigi, kibimas retas.

Praeitą savaitę pakaunės tvenkiniuose kibę lynai dabar nurimo. Greičiausia koją kišą šaltos naktys. Jei kas kokį dumbliaknisį ir pagauna, tai dažniausia tik antroje dienos pusėje, vandeniui įšilus. Panaši situacija ir Nevėžyje. Iš vakar gaudžiusių žvejų tegirdėjau, kad lyną pagauna tik kas antras meškeriotojas. Tuo tarpu prieš savaitę ar dvi ištraukdavo (ir, tikiuosi paleisdavo) jų po keliolika. Vieną kitą, užtat gražų karšį pagauna ir Neryje. Žiobrių nematyti. O štai apie Dubysos žiobrius labai gerų žinių nėra. Labai nepastovus ir nenuspėjamas kibimas. Kelis kartus buvo atvažiavusi gamtos apsaugos inspekciją. Tikrina žuvies kiekį ir leidimus.

Jonava. Nieko gero. Žiobrių beveik niekas nepagauna. Kantriausi dugninės gerbėjai pagauna kuojų, plakių ir vieną kitą karšioką. Šlakių nėra. O juos begaudant voblerius atakuoja tik salačiai, kuriuos dabar draudžiama gaudyti.

Vilnius. Neryje vis dar kimba šlakiai. Trečiadienį draugas pagavo 2. Užkibo dar vienas 46 cm upėtakį. Anatolijus Ostapenka irgi patvirtino, kad šlakiai aktyvūs, tik jau reikia jų gerokai paieškoti. Matyt, dalis, jau nusiritus žemyn. Upeliuose, pasirodžius varlėms, labai stipriai sujudo upėtakiai. Vieną kitą pagauna ir įspūdingo dydžio. Tuo tarpu žiobrių nei Neryje, nei Šventojoje nematyti. Todėl dauguma plūdininku su batonu gaudo šapalus ir kuojas. Šios žuvys kimba puikiai.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Utena. Ežeruose vis dar tebeneršia lydekos. Su meškere galima pagauti nebent kuojyčių. O štai su ešeriais liūdnai. Daug uteniškių važiuoja žvejoti į Latviją upes, ypač Lielupės žiobrių. Įdomu, kad šiais metais jie geriausia kimba naktį.

Molėtai. Ežeruose niekas dar nekimba ir niekas ten negaudo. Daugelis žvejų arba ruošiasi greit prasidėsiančiam lydekavimo sezonui ir tvarko valtis. Arba bando kažką pagauti Šventosios upėje. Kol kas čia tekimba kuojos ir viena kita meknytė. Vietiniai tai sieja su šaltomis naktimis.

Pasvalys. Mano priedelius Dainius Šaučiūnas, sako, kad paskutinės žvejybos Mūšoje nebuvo labai įspūdingos. Vienas kitas žiobris ir daug kuojų. Pakraštį paleidus plūdę, slieką pagriebia ešeriai. Bet jau tokie nuo ikrų išpampę, kad sąžinė neleidžia jų gaudyti. Matyt, greit nerš.

Biržai. Bent jau vakar dienos duomenimis, žiobriai čia dar „nėjo“.

Zarasai. Karšiais Antalieptės mariose kažkodėl vis dar nekimba. Kas nesibaido vaikiškos žūklės , tie gaudo aukšles. O kas nori pažvejoti rimčiau – važiuoja į Latviją žiobrių.

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Emilis Muliuolis sako, kad viskas su Vakarų Lietuva dabar yra labai gerai. Visa žuvis, kurią nedraudžiama gaudyti, po truputį kimba. Smiltynėje dugnines purto karosai. Upėse vis dar laikosi šlakiai ir lašišos. Vos ne kasdien girdėti apie didesnių egzempliorių pagavimus. Upeliuose labai suaktyvėjo upėtakiai. Didesnėse upėse kimba ešeriai. Kas gaudo juos vietoje, kas važiuoja į Latviją, Bartos upę. Pastarojoje jau kimba žiobriai. tiesa, vietiniais mastais dar silpnai.

Jūroje menkės bent jau iki šio laikosi gana toli – apie 20 km nuo kranto. Emilis žadėjo, kad šį savaitgalį nusileis vieną iš savų laivų ir pabandys jos paieškoti arčiau. Praėjusiais metais tokiu laiku ji jau būdavo netoli kranto. Bus matyti.

Šilutė. Paulius Korsakas džiaugiasi, kad Atmatoje jau pradėjo kibti karšiai, o Upaityje – stambios kuojos. Kuršių mariose, ypač Gintaro įlankoje, pašilus vandeniui šėlsta karosai. Minijoje, ties Gargždais visai neprastai plūdes nardina žiobriai. Tad šis regionas bent jau šį savaitgalį neabejotinai yra vienas perspektyviausių. Bent jau tiems, kas mėgsta gaudyti taikią žuvį.

Tauragė. Jūros upėje pasirodė žiobriai.

Tiek žinių iš visos Lietuvos. Neperdekit klastingoje pavasarinėje saulėje. Ir kad jums kabliai neužrūdytų!