Pietų Lietuva

Druskininkai. Savaitės pradžioje tikrai smagiai kibo salačiai, tačiau paskutiniu metu kiek aprimo. Vieną kitą pagauna, bet ne masiškai. Ežeruose momentais visai smagiai masalus atakuoja lydekos. Seirijo ežere praeitą savaitgalį ir savaitės pradžioje labai gerai kibo gražūs ešeriai. Išgirdę ten sulėkė daug spiningautojų iš Alytaus, Druskininkų ir kitų Dzūkijos miestų ir traukė ešerius maišais. Kas po 20 kilogramų, kas mažiau ar daugiau. Ir žinomą, viską pasiimi namo. Paskui, anot Rimo Ramono, kolegos vėl vis guosis, kad šiame ežere kažkodėl nėra ešerių. Iš kur jų gali būti, kai žvejai, kurių tarpe gali pamatyti ne vieną žūklės sporto žvaigždę, visiškai nejaučia saiko?

Nemune ties Druskininkais ir žemiau ir toliau tebekimba mekšrai.

Vėlų rudenį pagautas ešerys

Marijampolė. Vytenį Pranckevičių, žinomą spiningautoją kaip ir dera tikram žvejui, šeštadienį ryte užtikau plūduriuojantį su valtimi ežere. Nors sakėsi, kad nusileido valtį nesenai, bet jau džiaugėsi pagautomis pora iš akies 68-70 cm ilgio lydekų bei keletu „silkių“. Taigi, lydekos akivaizdu, labai aktyvios ir kas visai nekeista – noriai čiumpa didelius masalus. Net kilograminė plėšrūnė be didelių problemų „susigrūda“ į žiotis 15 cm voblerius ir nemato bėdos. O tai – dideli aktyvumo ženklas. Pasak jo, savaitės pradžioje, prasidėjus atšalimui, aštriadantės Suvalkijos užtvankose kone pasiuto. Kas galėjo ištrūkti prie vandens antradienį ar trečiadienį – pagaudavo net po 20-30 jų per valtį. Tiesa, labai didelių nebuvo.

Apie ešerių kibimą nieko negirdėti. Mat vis, kas nulaiko spiningą, dabar užsiėmę lydekomis ir nesuka galvos dėl dryžuočių.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Nemune puikia kimba lydekos. Mano bičiulis Algirdas Šiukšteris berods trečiadienį, pasiėmęs tik didesnius, 13 cm voblerius ir spiningą perėjo per pažįstamas Nemuno dambas – sugavo dvi lydekas po du kilogramus ir pusantro kilogramo sveriantį sterką. Nemune vis dar siautėja salačiai- matyti jų mušimų tiek ties Seredžiumi, tiek arčiau miesto. Lašišų genocidas ties Dubysos žiotimis ne tik kad tebevyksta, bet netgi įgavo naują mastą. Lapkričio 1 dieną, pasibaigė draudimas žvejoti prie Dubysos žiočių. Tai iškart ten susibūrė apie 15 nebijau nesąžiningų spiningautojų. Sunku suvokti kodėl lašišos dar tebestovi Nemune. Ar dėl to, kad tiesiog fiziškai negali patekti į Dubysą per brakonierius, ar dėl žemo vandens ruošiasi neršti pačiame Nemune. Bet šiandien tai turbūt atviriausia ir didžiausia visos aplinkosaugos, o tuo pačiu – ir mūsų visų gėda. Jeigu tariami spiningautojai gali nebaudžiami, atvirai dvi savaites gaudyti draudžiamą žuvį draudžiamu laiku, tai gali tik įsivaizduoti, kas vyksta atokesnėse lašišinių žuvų nerštavietėse, kurių nematome.

Spiningavimas Bebrusų ežere

Nemune kanale, prie „Žalgirio“ arenos susibūrę į „kolūkius“ žvejai traukia meknes, šapalus, kuojas ir žiobrius.

Nevėžio duobėje buvo pakilę salačiai. Iš didžiosios duobės per dieną buvo sugauti net 8.

Nors sunku patikėti, bet Kauno mariose vis dar tebekimba karosai. O gaudantys nuo kranto ties Palemone, ties S.Neries muziejumi, Žiegždriuose ir kitose vietose vakare, sutemus (tiek spiningautojai, tiek dugninės mėgėjai, žvejojantys žuvies gabaliuku) pagauna gražių sterkų.

Rytų ir šiaurės Lietuva

Utena. Lydekų kibimas iš tiesų įspūdingas. Algis Kalinauskas, spiningo virtuozas iš šio miesto antradienį ežere sakėsi sugavęs geras tris dešimtis aštriadančių. Paėmė namo tik vieną, didžiausią, svėrusią apie 2,5 kg. Jo draugai taip pat nesiskundžia – paskutinėmis dienomis pagauna gražių lydekų. Tad jeigu negąsdina darganos – laikas plaukti į ežerus, apsiginklavus spiningu. Metuose nebūna daug tokių dienų, kai lydekos tokios aktyvios.

Siesarties ežero sala

Kitas keista informacija – kad dalis uteniškių dar sėkmingai tebegaudo ežeruose karšius. Nepaistant atvėsimo plačiašoniai dideliuose gyliuose dar tebekimba. Ir būtent šiuo metu kartais pavyksta išsitraukti tikrų „auksinių keptuvių“, sveriančių po 4, o kartais – ir net 5 kg.

Molėtai. Žvejojau šio rajono ežeruose pats: trečiadienį – Bebrusų, ketvirtadienį – Siesarties ežeruose. Bebrusų ežere per geras tris valandas pavyko pagauti vieną 2,5 kg svėrusią lydeką. Seliavų būriai buvo pakilę iki 12-15 m gyliuose, lydeka atakavo maždaug 10 m gylyje plaukusį guminuką. Ketvirtadienį po pietų tame pačiame žvejojęs Įlankos sodybos šeimininkas Kęstutis Šeškauskas pagavo 3 lydekas, iš kurių didžiausia buvo 5 kg. Lydekų buveinių orientyras – seliavų būriai, per naktį, matyt, dėl paspaudusių naktį 4 laipsnių šaltuko bei šlapdribos buvo persikraustę giliau – 17-22 m. ketvirtadienį. Ten kibo ir lydekos.

Kalbėjau su jo tėčiu, karšių žvejybos entuziastu ir jis patvirtino, kad karšių žūklė šiais metais Bebrusuose jau tikrai baigėsi. Paskutinius plačiašonius jis sugavo savaitės pradžioje, o kitos žūklės buvo tuščios.

Ketvirtadienį žvejojant su Sigitu Lukšta Siesarties ežere seliavų būrius radome nusileidusius labai giliai – 15 - 25 m gyliuose. Nors echolotas ir rodė paskui jas plaukiojančius „piemenis“, lydekos tokiuose gyliuose nekibo. ir Sigitas vieną margašonę ištraukę džigaudamas prie dugno maždaug 10 metrų gylyje. Kita atsikabino. Beje, kibimai buvo ten, kur smulkios žuvies sonaras praktiškai visiškai nerodė.

Zarasai. Tiek lydekos, tiek ešeriai gana aktyvūs. Praeitą sekmadienį Luodžio ežere žvejojęs ekipažas pagavo apie 4 kg dryžuočių ir 2 lydekas. Vakar žvejojęs pažįstamas Mekšrinio ežere sugavo 2 kg lydekaitę. Antaliepetės mariose, protakose prie salų, maždaug 8-12 m gylyje puikia kimba puskilograminės kuojos.

Kuojų žūklė nuo liepto

Šiame rajone ir šalčiau – ketvirtadienio ryte kai kuriuos mažesnius ežeriukus jau buvo užtraukusi ledo pluta. Įdienojus ji nutirpo. Seni žvejai pranašauja, kad šįmet žiema prasidės anksti- nuo pat gruodžio vidurio. Ką gi, nedaug liko laukti – pamatysime, ar jie neklysta.

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Visą savaitė pūtė vėjai, todėl išplaukusių į marias ar juo labiau jūrą nebuvo daug. Ką pavyko sužinoti, tai, kad Malkų įlankoje visą savaitę „pusė bėdos“ kibo ešeriai. Tačiau su laimikiais Liepojoje to nepalyginsi. Kas žvejojo ten penktadienį, pagavo gana daug iki kilogramo sveriančių kuprių ir gražių sterkų. Tiesa, jų žūklė nėra tokia lengva – žuvys reaguoja tik į tam tikrus guminukus ir visiškai ignoruoja daugelį iki tol buvusių sėkmingų masalų.

Bebrusų ežeras lapkritį

Šilutė. Atmatoje ir Skirvytėje ramu. Sterkai buvo pasirodė labai trumpama, panašiai buvo ir su ešeriais. Žvejai įtaria, dauguma jų šįmet liko verslininkų gaudyklėse. Pastarieji, susibūrę vėl reikalauja iš valstybės konsultacijų. Užburtas ratas tęsiasi: žvejai – pramonininkai smaugia žuvį tinklais ir gaudyklėmis tol, kol jų ištekliai visiškai sumažėja. Tada išsireikalauja iš valstybės kompensacijas už neva staiga ir kurį laiką nežvejoja, kol žuvies vėl padaugėja. Ir vėl galima ją išgaudyti, o po to prašyti kompensacijų. Ta pati schema, veikia metai iš metų ir kol kas niekas jos nesugeba ar nenori pakeisti.

Tiek žinių šį ilgąjį savaitgalį iš mūsų ežerų. Kas neišsigąs darganų ir žvarbių orų – tas be lydekos neliks. Bent man peršasi tokia nuomonė, baigus rašyti šią apžvalgą. Gero likusio savaitgalio.