O dabar, kad per daug neprisisvajotume, atėjo metas susipažinti su rūsčia realybe. Kas kibo paskutinėmis dienomis Lietuvoje?

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemuno lygis dar šiek tiek kilstelėjo. Ir gal dėl to (o gal tiesiog atėjus metui) jame pradėjo visai neblogai kibti įvairios žuvys. Paskutinėmis dienomis džiaugiasi karšių gaudytojai, ypač tie, kas dosniau, ir svarbiausia – pastoviau jaukina. Atkuto ir salačiai. Kas juos gaudo ir moka gaudyti – pastaruoju metu gerai pagauna. Tik žymiųjų mekšrų traukimo didžiausioje Lietuvos upėje dar nematyti. Bet kol karšiai kimba – mat juos galas.. Ežeruose po truputį įsidrąsina lydekos. Kas dvi margašones pagauna, kas tris. Dydžiai įvairuoja, bet iš esmės viskas šioje vietoje gerai.

Karšis

Marijampolė, Vištytis. Atšilus orams, beveik visur pradėjo kibti karšiai ir net lynai. Vištyčio ežere pakrantėse nebeliko vietų, kur žvejoti – viskas užimta. Saulius Alešiūnas, turintis parduotuvę Marijampolėje, sakėsi turėjęs papildom,ai iš tiekėjų užsakinėti žvejybinių jaukų, ko tokiu metų laiku paprastai niekad nedarydavo. Užtvankose ir Šešupėje neblogai kimba lydekos. Dažniausia neįspūdingo dydžio – kilogramo ar pusantro augumo. Bet girdėti ir apie vieną kitą trijų kilogramų.
Vyresnioji karta čia dažniau gaudo jas gyva žuvele, na, o jaunimas gaudo tik spiningu. Pagauna ir vieni, ir kiti.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Iš Kauno marių žinios prieštaringos. Praeitą savaitgalį sterkai ir ešeriai kibo neblogai. Gero pažįstamo Sergejaus 3 žmonių ekipažas praeitą savaitgalį pagavo 8 sterkus ir nemažai ešerių. Tiesa, bent pusę ir pagautųjų sterkų teko paleisti, nes buvo trumpesni nei 45 cm. Tuo tarpu šiandien du draugai, tikrai ne naujokai, besisupantys valtyje kažkur netoli Kruonio tvirtina, kad nuo ryto iki 11 val. neturėjo nė kibimo.

Sterkas

Dugnine gaudančių nėra daug. Iš to, kas bandė mariose žvejoti girdėjosi, kad gerai kimba tik nedideli karšiukai ir žiobriukai. Šito „gero“ iš tiesų galima pagauti daug.

Nemuno dambos

Nemune gerai kibo lydekos. Danius Smailys sakėsi dideliais guminukais pagaudavę jų neblogai ir gražių. Vieną net 6 kg. Visos kibo prie pat kranto – gilesnės vietos tuščios. Tačiau paskutinėmis dienomis Kauno HE pradėjus kelti vandens lygį, upės tėkmė pradėjo masiškai nešti žoles. Ir kibimas baigėsi. Vakar Danius sakėsi neturėjęs net stuktelėjimo. Dėl tos pačios priežasties turbūt Nemune, žemiau Kauno nesimatė dugninės gerbėjų. Per maždaug 15 km ruožą vos vienas fiderio entuziastas bandė žvejoti.

žvejys prie Angirių užtvankos

Prie Dubysos žiotimis susitelkė nemaži lašišų būriai, matyti ir daug jų „pasirodymų“ upės paviršiuje. Ir iš abiejų upės krantų susibūrė ne viena dešimtis jas bandančių pagauti spiningautojų. Atsiprašau, lydekų ir salačių žūklės mėgėjų, kurie čia atsidūrė ir, matyt, visai „netyčia“ pagauna vieną kitą, o ir gal ir daugiau neršti kylančių lašišų. Todėl realiai lašišų žūklė pagavai – paleisk, (o nenustebčiau, kai mažiau akių – ir pagavai – mesk į krūmus) bent jau šioje vietoje vyksta ir toliau.

Skirtumas nuo sezono tik toks, kad jokių licencijų nereikia pirkti. Paskutinėmis prieš draudimą dienomis šioje buvo tiek žmonių, kad žvejojusios ten su japonų delegacija Gedimino Šaučiuvieno pastebėjimu, lašišos, bijodamos šurmulio tiesiog fiziškai negalėjo įplaukti į Dubysą. Esantis draudimas žvejot tik 100 metrų žemiau žiočių yra aiškia per menkas. Pagautos lašišos, yra dažnai voliojamos ant žemės ir klausimas, kiek jų išgyvena net paleistos. Nekalbant jau apie neršimą. Šiame kontekste išsiskyrė vienas vaikinukas, pagavęs savo pirmąją gyvenime, net 22 kg sveriančią lašišą. Kurią paguldė ant specialiai tam atvežto karpinio mato ( specialaus krepšio žuviai padėti, kad nesusižalotų), nufotografavo, o paskui, pasvėręs paleido.

Praeitą savaitgalį mieste, senamiestyje, prie Vytauto bažnyčios ir kitur buvo susibūrę daug plūdinės žūklės entuziastų. Žuvis kimba, bet bėda ta pati – upė neša žoles ir jos labai trukdo žvejoti.

Vilnius. Lašišiniam šurmuliui nurimus iš sostinės informacijos gauti sudėtinga. Ežeruose mažiau ar daugiau sėkmingai gaudomi ešeriai. Daug kas viltis deda į lydekas, tačiau apie didesnius laimėjimus šiame fronte žinių neturiu.

Ešerys

Šiaurės ir Rytų Lietuva

Utena. Lydekos ežeruose kimba, bet anot seno prieteliaus Algio Kalinausko – ne „štukos“ ir ne „kiekiai“. Tokiu laiku paprastai būdavo pats ešerių bumas, bet kol kas jo nematyti. Per pusdienį žvejojęs bičiulis prirankiojo vos porą kilogramų dryžuočių. Užtat ešerinėse vietose turėjo du lydekų kibimu s- abi nukando fluorokarboninius pavadėlius. Dryžuočiai laikosi giliai – tarp 10-13 m. Vietiniai žvejai vis dar sėkmingai gilesniuose rajono ežeruose tebetraukia karšius.

Molėtai. Kol buvo šalta, labai gerai kibo ešeriai. Atšilus orams, ešerių aktyvumas kiek sumažėjo, užtat tose pačiose vietose pradėjo gerai kibti lydekos. Baltos žuvies gaudytojai negali atsidžiaugti netikėtu karšių aktyvumu.

Panevėžys, Kupiškis. Kupiškio marios, anot mano draugo, „juda“. Velkiautojai džiaugiasi lydekomis (ir ne kilograminėmis), labiau patyrę džigautojai pagauna gražių sterkų. Girdėti apie pagauti trijų, keturių kilogramų „žvėris“. Žemesnėje marių dalyje, ypač netoli pačios užtvankos, gaudant fideriu viršūnes lanksto neblogos kuojos. Dubulių tvenkinyje paskutiniu laiku tie, kas gerai žino šį vandens telkinį, pagauna gražių ešerių. Ne daug, vieną kitą, bet užtat tikrų kurpių – po 7-8 šimtus gramų.

Pasitaiko ir pavienių sterkų. Molainių tvenkinyje ešeriai irgi suaktyvėję. Čia tokių milžinų, kaip Dubuliuose nepasitaiko, bet 200-300 g dryžuočių pagauti realu. Nevėžyje irgi neblogai kimba lydekaitės ir ešeriai. Lydekaičių, ir (kaip bebūtų keista) šapalų meškeriotojai pagauna ir Lėvens upėje. Kai kuriuose mažesnėse „balose“ vis dar tebekimba karosai.

Sterkų paieškos Kauno mariose

Zarasai. Plėšri žuvis aktyvi ir kimba beveik visur. Labai suaktyvėjo karšiai – Antalieptės mariose ir kitur jie kimba net vidury dienos.

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Šilutė. Atmatoje ir Skirvytėje pasirodė sterkų, bet daugiau pavienės žuvys. Didelių būrių nėra. Kimba lydekos ir lydekaitės. Ešeriai užeina būriais. Kas randa – pagauna gerai. Kam nepasiseka – gali visai nieko nepagauti.

Ešeriai gerai kimba ir Danės upėje. Tiesa, draudimas uždarė nemažą jos dalį.

Baltijos jūroje jau pasirodė menkės. Kol kas didesni jų būriai laikosi toli nuo kranto, Karklės akmenynuose pasitaiko tik viena kita. Bet pagauti galima. Tad kas mėgsta jų žūklę – dar turi šansą ja pasidžiaugti. Jų žūklės perspektyvos po naujų metų vis dar atrodo labai miglotos.

Tiek žinių šiai minutei. Pasidžiaukite bobų vasaros šiluma prieš atslenkantį darganų metą. Susitiksime kažkur prie vandens.