Keliaukime tradiciškai į pietus pusę ir pradėkime nuo Pietų Lietuvos.

Druskininkai. Jau kuris laikas labai prastai kimba. Lydekos ežeruose atgulusios – vos vieną kitą pavyksta įkalbėti velkant masalą dugnu. Nemune balta žuvis irgi beveik visai nejuda. Kas kiek geriau pagauna, tai nebent ežerų lynų ir karosų gaudytojai. Karšiai daugelyje ežerų dar neršia. Kimba, nors ne itin gerai ir karpiai Ilgio ežere.

Alytus. Kiek pakibusios lydekos ežeruose paskutinėmis dienomis pastebimai aprimo. Nemune dar kai kur neršia karšiai ir nelabai kas ką pagauna. Tad nemaža dalis vietinių ir toliau užsiima nelegalaus dydžio karpiukų „genocidu“ įžuvintuose ežeruose. O sąmoningesnė dalis važiuoja į Kauno marias Darsūniškio. Čia neblogai kimba karosai.

Marijampolė. Žinios kiek senokos – iš praeito savaitgalio. Šapalai Šešupėje spiningaujant kibo neblogai , bet dideliais egzemplioriais niekas nesigiria. O užtvankose lydekos „atgulusios“ – a nė brakšt.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Per visą laiką dar taip nebuvo, kad vis trys mano informatoriai vieningai pareikštų – tragiškai nekimba. Nei salačiai, nei lydekos, nei lynai. Net karosai mariose – ir tie nusiramino. Niekas nieko nebegali suprasti: Gegužės mėnuo - vienas dosniausių. O čia še tau. Tad nieko džiuginančio ar guodžiančio nepasakysiu. Visos viltys tik į žadamą atšilimą – gal jis sujudins žuvis?

Jonava. Paskutines tris dienas niekas nieko nepagauna. Nei plūdininkai, nei spiningautojai. Bičiulis Virginijus Vidrinskas spiningavo kelis vakarus iš eilės – per visą laiką pagavo kelis „neįmamus“ šapaliokus, pora lydekaičių ir vieną iki puskilogramio įmitusį „paguodos“ ešerį.

Vievis. Antradienį vakare pats su dviem draugais spiningavau Neries regiono parko ribose – per visą vakarą nei vienas nematėme nė vieno kibimo. Upė atrodo kaip negyva. Per visą laiką – vos keletas atsargių salačių mušimų.

Vilnius. Lydekų kibimas ežeruose akivaizdžiai apstojo. Užtat Neryje pajudėjo šapalai. Gana daug spiningautojų tiek šioje upėje, tiek jos intakuose sėkmingai spiningauja plačiaburnius.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Ukmergė. Iki trečiadienio Šventojoje visi labai sėkmingai traukė žiobrius, tačiau dabar pakriko kas kur. Turiu gana patikimų žinių, kad viename iš šio rajono ežerėlių buvo sugaut 13 kilogramų lydeka. Gaila, kad laimingasis neturėjo išmaniojo telefono ir jos nenufotografavo.

Molėtai. Sigitą Lukštą, paskambinęs ketvirtadienio vakarą kaip tik pagavau Bebrusų ežere, fotografuojantį pagautą lydeką. Jis sakė, kad čia kibimas buvo tikrai puikus. Tik tiek, jog nepaistant to, jog jis žvejojo naujaisiais stambiais „Rapala“ masalais, dauguma lydekų nebuvo labai įspūdingos. Išskyrus vieną, kurią matote nuotraukoje.

Panevėžys. Iki pat paskutinės dienos daug kas iš šio miesto važinėjo gaudyti žiobrių. O dabar po persikrausto į tvenkinius. Mūšos lygis labai žemas – nesimato čia nei šapalų, nei meknių nei salačių. Lydekos užtvankose kimba, bet ganėtinai smulkios. Iš 10 pagautų vos dvi galima vadinti lydekomis.

Pasvalys, Pakruojis. Mūšos užtvankoje netoli Pakruojo neblogai kimba karosai. Mūšos įlankose pagauna vieną kitą lyną. Tvenkinyje, esančiame netoli Pasvalio praeitą savaitgalį karpininkai pagavo pora karpiokių – 5 ir 12 kg. Per tiek žvejų tikrai ne baisus laimikis. Bet kažką pagauti įmanoma.

Zarasai. Lydekos kimba beveik visur ir kas smagiausia – daugiau mažiau pastoviai. Praeitą savaitgalį Avilio ežere vykusiose varžybose dauguma dalyvių sugavo imamo dydžio lydekų. Ešeriai irgi atkutę po neršto – Antalieptės mariose ir didesniuose ežeruose jau kelia mailiaus „fontanus“. Sekliuose ežeruose vietiniai meškeriotojai neblogai gaudo lynus. O protakose tarp ežerų bei vadinamuose „bebrynuose“– sidabrinius karosus. Karosai nedidukai – iki 400 gr. bet kimba nuožmiai.

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Emilio Muliuolio duomenimis, Kuršių mariose jau antrą savaitę iš eilės tęsiasi geras ešerių kibimas. Džiugios žinios ir iš jūros – atplaukė didesnių menkių būriai. Kam 3, o kam ir 5 kilogramų užkimba. Kad tai ne pasakos – galite pamatyti Emilio atsiųstą nuotrauką, kur jis pozuoja su maždaug 4 kg menke. Tai pat pilni krantai vėjažuvių – dabar pats geriausias jų žūklės metas. Minijos upėje pradėjo neblogai kibti šapalai. Žodžiu, tik spėk suktis – kimba viskas ir visur. Net ir man jau kartais kyla minčių apie emigraciją į uostamiestį.

Emilis Muliuolis su 4 kg Baltijos menke

Šilutė. Teko girdėti iš dviejų šaltinių, kad Nemune, gerai pajukinus žirniais ir kukurūzais, neblogai kimba stambūs šapalai. Daugiau nieko negirdėti.

Tokios naujienos šiai dienai iš žuvų fronto. Nepraraskit vilties ir panelė Fortūna pamerks jums akį!