Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune situacija liūdna. Kas žvejoja – pagauna tik vieną kitą kuojytę ar plakiuką. Bet tokių žvejojančių nedaug. Apie salačius nieko negirdėti. Lydekos ežeruose vis dar kimba. Kas velkiauja – dažniausiai bent vieną jų pagauna. Ešeriai visai „atgulę“.

Vištytis. Lino Baranausko duomenimis, Vištytyje fiderio gerbėjai vis dar pagauna baisulinių 3–4 kg sveriančių karšių. „Auksinės keptuvės“ kimba tik naktimis, tačiau jų žvejyba dėl užšalinėjančių meškerių žiedelių jau tampa ekstremalia.

Marijampolė. Labai sunki situacija. Lydekos, anot pažįstamo Sauliaus, guli ant dugno, aplipusios dėlėmis. Jeigu ir kaukšteli kokia dantimis, tai tik tada, kaip praplaukia pro pat žabtus „metalo gabalas arba retais atvejais – ryškiaspalvis vobleris. Balta žuvis visai „mirė“. Tad kas tik gali „Majamyje“ sau leisti, važiuoja vėgėlių arba stintų į Vakarų Lietuvą.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Gerai kimba tik populiariuose „kolūkiuose“: Neryje, prie Turžėnų – šapalai ir kuojos, Nemuno kanale prie „Žalgirio Arenos“ – žiobriai. Pasitaiko ten ir viena kita meknė. Vakar apie 13,30 buvo keliamas Nemuno vanduo ir žuvis tuo metu itin suaktyvėjo.

Meškeriotojai, žvejojantys Nemuno kanale Kaune

Nemune lydekų kibimų sumažėjo, užtat gerokai ūgtelėjo jų dydis. Girdėjau pasakojimus iš trečių lūpų apie pagautas 6 ir 8 kg svėrusias aštriadantes.

Kauno mariose praeitą savaitgalį žvejoją spiningautojai pusėtinai gaudė ešerius, pasitaikė pora sterkiukų. Tad pastebimas šioks gyvėjimas. Visas žuvis pavyksta rasti ruože tarp Kruonio ir Rumšiškių.

Nevėžyje žvejyba tebevyksta toliau. Tiesa, socialiniuose tinkluose buvo pasklidusi informacija, kad populiariausioje vietoje buvo užsidėjusi ledo pluta. Tačiau jeigu ir taip buvo – stiprūs vėjai ir šiluma turėjo ją sulaužyti. Bet jeigu šaltukas spustels rimčiau, žvejyba čia baigsis.

Jonava. Žvejyba Jonavos miesto teritorijoje tęsiasi pilna jėga. Nuo 50 iki 120 plūdininkų petys petin stovi prie upės kiekvieną dieną. Kimba kuojos, žiobriai ir šapalai. Kas moka gaudyti – leistiną dienos normą esą pagauną nesunkiai.

Vilnius. Neryje kimba kuojos, vienas kitas šapalas. Pasitaiko ir žiobrių. Ežeruose buvo sujudę ešeriai ir savaitės pradžioje neblogai juos gaudė. Tai pat daug vilniečių važiuoja ešerių gaudyti į Kauno marias.

Žiobris

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Molėtai. Žvejų ežeruose beveik nelikę. Prieš pora dienų vienas ekipažas buvo išplaukės gaudyti – neblogai pagavo. Labai didelių nebuvo – visi iki puskilogramio.

Panevėžys. Praeitą sekmadienį šiame rajone buvo net -7 C, tad daugelį vandens telkinių užsitraukė ledas. Kai kurie drąsuoliai netgi sugebėjo ant jo užsikarti ir vėliavėlėmis pagauti lydekų. Tačiau atšilus orams ir pakilus vėjams, ledo vėl nebeliko ar jis dengia tik kažkurią vandens telkinių dalį. Tokiose sąlygose žvejoti ir juo labiau – tikėtis kažką pagauti yra labai sudėtinga.

Girdėjau tik kad vieną kitą lydeką pagauna velkiautojai Kupiškio mariose. Taip pat gaudydami plūdine, su avižėle ir vadinamu „krokodilu“ – laumžirgio lerva, panevėžiečiai meškeriotojai pagauna ešerių ir stambių kuojų Mūšos ir Lėvens upėse.

Seno malūno liekanos Šušvės upėje

Zarasai. Sekmadienį ir mažesnių ežeriukų buvo užsidėjusi ledo banga. Kas spėjo, pagavo ir ešeriukų, ir lydekaičių. Deja, viduryje savaitės lietus viską nuplovė. Nemažai vietinių žvejų jau ištraukė valtis ir beveik niekas nežvejoja. Linas Baranauskas sakėsi prieš kelias dienas žvejojęs kažkuriam Zarasų rajono ežere su fideriu. Kuojų ir karšiokų pagavo. Nuotraukas iš šios žūklės čia ir matote.

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Latvija. Gerai kimba stintos, ypač antroje dienos pusėje ir vakarais. Kas 3, kas 4 kilogramus surenka – paskutinėmis dienomis agurkažuvių užėjimas tikrai neblogas. Juo labiau, jog nusistovėjo vakarų krypčių vėjai. Latvijoje gerai kimba ešeriai

Vėgėlė

Šilutė, Pagėgiai. Kimba vėgėlės. Ne iš vieno teko girdėti, jog šįmet vėgėlių užėjimas toks, kokio nebuvo jau geri treji metai. Ir dar įdomiau, kad apie pagavimus girdėti iš skirtingų vietų. Kol kas iš masalų nakties pasalūnių meniu šįmet pirmauja sliekai ir gružliai.

Tokios tad skurdokos žinios iš Lietuvos vandens telkinių. Ir nieko nuostabaus – prasidėjo tikrasis tarpsezonis. Nei žiema, nei ruduo.

Gero jums savaitgalio!