Prieš pereinant į pagrindinės temos, dar žvilgtelkime, ką žada šį savaitgalį žvaigždės. Atsiprašau – orų spėjikai...

O sinoptikai žada savaitgalį prasidėjusią žiemą, kuri, tiesą sakant, baigsis jau pirmadienį. O jeigu žiūrėti ilgalaikę prognozę – gal būt ir neprasidės iki pat sausio galo. Tačiau kaip ten bebūtų, bet šį savaitgalį vyraus šalti orai: Vilniuje ir didžiojoje Lietuvos dalyje naktimis spustels visai neblogas 4-6 laipsnių šaltukas, dieną pašylantis iki -2 C. Išvertus į žvejų kalbą tai reiškia, kad daugelį mažesnių stovinčio vandens telkinių užtrauks ledo pluta. Net neabejoju, kad Aukštaitijoje atsiras vienas kitas savižudis, kuris pirmadienio rytą jau bandys ant jo užsikarti. Bet jeigu kalbėti apie sveiko proto žmones, iš esmės tai reiškia, kad pažvejoti ten neišeis.

Norint palydekauti, teks rinktis didžiuosius vandens telkinius. Upėse šlakių ir lašišų ieškantiems tokie orai nėra blogi. Ypač gyvenantiems ar žvejosiantiems Žemaitijos upėse. Simbolinis šaltukas, jeigu toks bus, čia tik kiek sutrauks ir praskaidrins vandenį ir žūklės sąlygos bus tik dar geresnės. Ech, gerai gi tiems žemaičiams...

Neryje, Šventojoje jau turėtų pasirodyti ižas, tačiau tikriausia dar eis žvejoti. Bet užteks tų pranašysčių – einame prie pagrindinės dalies.

Pietų Lietuva

Druskininkai, Alytus. Nemune tiek ties Druskininkais, tiek ir ties Alytuje galima pagauti kuojų, bet didelių būrių nėra ir tikriausia parymojus pusdienį teks pasitenkinti per pusdienį sugautomis keliolika ne pačių didžiausių žuvelių. Žinoma, laimės faktorius išlieka – gali pataikyti atsidurti laiku ir vietoje ir pagauti geriau. Viltis- mūsų visų motina...

Ežeruose tęsiasi velkiavimo sezonas. Praeitą savaitė kažkuriame iš didžiųjų Dzūkijos ežerų vienas meškeriotojas sugavo 13 kilogramų lydeką. Pažįstama žvejų kompanija Ančios ežere bandė mikromasalais pagauti ešerių. Dryžuočių nerado, tačiau „silkutės“ kibo viena po kitos. Turėjo net 22 jų kibimus ir prarado daug masalų. Berods, tik viena pasitaikė legalaus dydžio.

Pastaruoju metu tarp dzūkų plinta mada – ešerių žūklė iš valties žieminiu spiningėliu ir blizgutėmis. Vieni giriasi, pagauną neblogai, kiti visai nieko nepagauna. Tikriausia, viskas priklauso nuo to, kaip kam pavyksta atsidurti laiku ir vietoje. Ešeriai pakyla medžioti vos pusvalandžiui ar valandai.

Ne kokios žinios iš Ūlos. Siaučia sliekininkai. Vienas, praeityje gerai žinomas kabliautojas, gana atvirai gyrėsi Ūlos upėje paskutinėmis dienomis sugavęs net 44 upėtakius. Aplinkosaugininkai esą jį vijosi, bet nepagavo. Šiuo metu dėl draudimo prie upelių nėra meškeriotojų, tai brakonieriai tuo naudojasi. Na, bet jau ne be daug liko laiko jiems ten karaliauti.

Marijampolė. Anot Vytenio Pranckevičiaus, Marijampolės užtvankose galima stebėti antrą lydekų žūklės kvėpavimą. Aštriadančių aktyvumas banguoja, bet iš esmės – kas netingi iš šiltų namų užpakalį pakelti, tie pagauna.

Ešerys

Vidurio Lietuva

Kaunas. Nemune, kanale prie Akropolio vis dar kimba žiobriai, bet jau labai silpnai. Žemiau laimingiesiems pavyksta sugauti vieną kitą lydeką, bet irgi sunkiai. Sterkai naktimis nebe plėšikauja.

Kiek geresnė situacija, bent jau su balta žuvimi ir ešeriais Nevėžyje. Kauno mariose girdėjau tik apie pagaunamus ešerius, ir tuos pačius nedidelius.

Jonava. Pirmosiomis švenčių dienomis daug meškeriotojų plūstelėjo į Šventąją ir Nerį, bet bent jau mano pažįstamų kauniečių rate lašišomis ir šlakiais niekas nesigiria. Žmonių daug, bet taurios žuvies nėra. Užtat lydekos kimba puikiai. Vakar bičiulis Virgis pagavo tris margašones, šiandien jam nesiseka. Esą, apie apie 6-8 kilogramų sveriantis „žvėris“ jam nutrūko beveik jau buvęs rankose, dar viena aštriadantė kažkaip įsigudrino nukąsti 0,47 mm fluorokarboninį pavadėlį.

Geresnės upės vietos dar su tamsa nusėstos plūdininkų – kuojos, žiobriai, šapaliukai kimba gerai.

Vilnius. Paskambinau penktadienį apie pietus Anatolijui Ostapenkai, kuris gidauja prie Neries – sakė, kad vienas jo klientų ką tik ištraukė metrinę lašišą. Anatolijaus duomenimis, nuo Kalėdų jo draugai ir pažįstami pagavo apie 20 lašišų. Kas gaudė Žeimenoje, Šventojoje – tie sužvejojo daugiau šlakių. Bet beveik visi – per maži.

Nevėžio vidurupis

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Utena. Lydekų kibimas ežeruose prastas. Bet uteniškiai nesudeda ginklų – viena kompanija įsigudrino iš valčių gaudyti... seliavas. Žvejojantys šiandien iki 11 val. turėjo sugavę 8 žuveles. Rezultatai gal ir ne stebuklingi, bet pagauti, pasirodo, įmanoma ir taip.

Molėtai. Sigitas Lukšta žvejojo šią savaitė tris dienas, bet pagavo tik vieną didesnė, maždaug 4 kg margašonę. Lydekos, kaip ir smulkios žuvys yra pasidavęs į mažesnius gylius. Jei prieš tai būdavo 10 metrų gylyje, tai dabar – 7-8 m.

Vakar buvo nuvažiavęs į Šventosios upės aukštutinė dalį – kažkur netoli Virintos. Vis krantai gulte nugulti spiningautojų, bet iš keliolikos kalbintų tik vienas gyrėsi turėjęs šlakio kibimą. Upės vanduo labai žemas.

Panevėžys. Žinių nedaug; Nevėžyje tekimba ešeriai, užtvankose pasitaiko vieną kitą kilograminė lydekaitė. Vietiniai traukia smulkmę, kuojas ir plakiukukus.

Zarasai. Šiaurės rytų Lietuvoje sujudimas – vietiniai ruošia skritulius ir pirmadienį žada lipti ant seklių vandens telkinių ledo. Kad pasimėgauti pirma ir tikriausia paskutine šių metų lydekų žūkle. Kol kas ledo, žinoma, nėra nė ženklo. Bet sinoptikai žada poros parų šaltį – sako, to turėtų užtekti...

Sigitas Lukšta su savo sugauta lydeka

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Šlakių upėse daug ir, pasak Gintaro Zakso, jų pagavo turbūt visi, kas vakar ar šiandien gaudė. Iš vienos vietos jis sakė ištraukęs net tris šlakius. Didesnės žuvys, visgi, susirinkusios į Miniją. Žmonių prie upių dabar nepaprastai daug. Bet nieko nepadarysi – laisvos dienos, žuvys tikrai puikiai kimba.

Gerai kimba stintos iš abiejų marių pusių. Laisvos vietos reikia apieškoti, bet pagauna visi. Šįmet tikrai puikus stintų sezonas.

Fantastiškai gerai pagauna tie, kas velkiauja jūroje. Lašišų daug, jos didelės.

Tokios žinios šiai dienai. Sakyčiau, viskas kalba už tai, kad naujuosius geriausia bus sutikti Klaipėdoje. Šiandien būtent čia yra tikrasis žvejų rojus. Ir, panašu, jei nebus ledo, dar ilgai išliks.