Pietų Lietuva

Druskininkai. Paskutinėmis dienomis - labai permainingas kibimas. Arba labai gerai – traukia visi. Arba visai prastai. Turbūt stabiliausiai šiuo metu gaudo karpininkai. Stambiažvyniai tiek Ilgio ežere, tiek kitose žūklavietėse kimba labai gerai. Ežeruose aktyvūs lynai. Vienas kita dienelė, ypač po šaltų naktų būna tuštesnė. Bet šiaip jau jų gaudytojai nesiskundžia. Nemune kas antrą trečią dieną neblogai sukimba salačiai. Reikia tiesiog pataikyti. Pasijaukinus čia neblogai kimba ir balta žuvis.

Marijampolė. Beveik visose užtvankose labai suaktyvėjo ešeriai. Ypač tie, „pusešeriai“, sveriantys po 100-300g. Tad kas mėgsta žvejoti mikromasalais – nesnaudžia. Gerai kimba karpiai ir karosai. Po liūčių Lenkijoje paskutinėmis dienomis ženkliai kilstelėjo itin žemai laikęsis Šešupėje vandens lygis. Ir tai davė teigiamą rezultatą: suaktyvėjo ir šapalai, ir salačiai bei kitos žuvys Praeitą savaitgalį man teko čia pamojuoti spiningu – pagavome keletą 2-2,5 kg salačių (keletas ryškiai didesnių paspruko) bei nedidelių šapalų ir ešerių. Įdomiausia, kad visi plėšrūnai čiupo tik pačius mažiausius, iki 4 cm voblerius. Didesnius visiškai ignoravo. Bet tada dar laikėsi labai žemas, sakyčiau, net rekordiškai žemas vandens lygis. Jam pakilus, viskas gal būt ir pasikeitė Vilkaviškio ir kitose užtvankose tęsiasi neblogas sterkų kibimas.

Akimirka iš žūklės

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno mariose paskutinėmis dienomis labai puikia kimba sterkai su ešeriais. O gaudantys nuo kranto traukia karosus. Pakaunės užtvankose sujudėjo lynai. Nemune žemiau Kauno neblogai kimba salačiai ir sterkai. Ketvirtadienį teko su draugas teko žvejoti Nemune, žemiau Seredžiaus – pagavome gražių karšių ir keletą meknių. Tik šapalų nebuvo. Tie matyt, atsiėdę karkvabalių, kurių dabar pilnas Nemunas. O Neris kažkodėl tuščia.

Vilnius. Neryje neblogai kimba šapalai ir karšiai. Batono plačiaburniai jau nebenori – veikia karkvabalis bei jį imituojantys vobleriukai. Ežeruose lydekos kažkodėl kimba prastokai. Užtat ešeriai tikrai nusiteikė nuožmiai. Šių metų tendencija – didesni ešeriai gana noriai stvarsto voblerius ir noriai „atsiliepia“ į tvičingą. Minkštieji masalai ne tokie efektyvūs.

Akimirka iš žūklės

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Utena. Neblogai kimba sterkai šio rajono ežeruose, kur jų yra. Algis Kalinauskas sakėsi žvejojęs du vakarus, po darbo, maždaug po tris valandas. Vieną vakarą sugavo 4, kitą 6 plėšrūnus. Labai didelių nebuvo – didžiausias 1,8 kg. Bet mažiukų nepasitaikė. Su lydekom liūdniau. Kažkodėl jos stipriai ožiuojasi.

Molėtai. Ežeruose neblogai kimba ešeriai. Sujudo ir lynų gaudytojai. Pora buvusių šaltų naktų lynų aktyvumą kiek sumažino. Bet vėl atšilus orams turėtų būti viskas gerai. Lydekos ežeruose kimba labiau vakarais.

Zarasai. Daugelyje ežerų rytais ir vakarais neblogai kimba lynai. Pajaukinus 3-4 dumbliaknisius realu išsėdėti. Džiugina ir dydžiai – vyrauja 1-2 kg žuvys. Didesniuose ežeruose pradėjo atakuoti dugninės mėgėjų masalus karšiai. Tiesa, dažniausia naktimis ir tik seklumose. Aplinkiniuose ežeruose beveik visur neblogai kimba lydekos.

Čičirio ežere savaitės viduryje buvo sujudę ešeriai. Kas gaudė vobleriais – pagavo ne vieną per kilogramą sveriantį dryžuotį.

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Keitesi orai kiek sujaukė žuvų elgseną. Bet pagauti galima. Sterkai geriau kimba Nemune ir mariose, nei Atmatoje ar Skirvytėje. Pasirodė jie ir prie Kiaulės nugaros. Bet ten kol kas labai daug mažiukų. Kaip ir ešerių. Šia žinias patvirtina ir kitas šaltinis, besitreniruojantis prieš savaitgalį vyksiančias varžybas. Atmatoje pasak jo sterkai čia nekimba visiškai. Per 9 valtis nė vieno sterko. Pasidarius šoninio pavadėlio sistemą, galima pagauti vieną kitą ešerioką. Kas gaudė Nemune – vieną kitą sterkioką pagavo. Bet ir ten teko pavargti.

Jūroje vis dar gerai tebekimba menkės ir strimelės. Vėjažuvės, panašu, šiais metais savo pasirodymą baigė. Pasitaiko tik viena kita.

Tokios žinios iš Lietuvos vandens telkinių. Gražaus ir dosnaus jums savaitgalio. O kas važiuos į „Rapala“ varžybas – iki susitikimo ten. Ir nei voblerio jums, nei lydekos!