Pietų Lietuva

Druskininkai, Merkinė. Karšių kibimas Nemune atsinaujino. Labai įspūdingų jų kiekių niekas nepagauna, tačiau ir tušti retai lieka. Pastaruoju metu ne vienas vietinis meškeriotojas važiuoja tikslingai link Merkinės, Česiukų gaudyti Nemune karpių. Pasitaiko labai gražių egzempliorių. O jei nekimba karpiai – kukurūzais ar kitais stambesniais masalais masalu dažnai susidomi tie patys karšiai ar stambūs šapalai.

Naktimis nemažai kas šamauja, tačiau dideliais pasiekimais nesigiria. Gerai kimba tik maži šamukai, iš kurių tik vienas kitas pasitaiko leidžiamo paimti dydžio.

Vienas vietinis spiningautojas pabandęs tikslingai gaudyti ūsorius sulaukė sėkmės. Pagavo (ir paleido atgal) 5 kg „ūsą“ ir dar vieną mažesnį. Šiek tiek kilstelėjus vandens lygai, paskutinėmis dienomis jau neišeina vobleriais jų pasiekti. Bet žuvys šokinėja – jų Nemune dar tikrai yra.

Prieš kurį laiką Nemune, gaudant šapalus visai ne lydekinėje vietoje, kažkur netoli Merkinės buvo sugauta ir 10 kilogramų lydeka. Gaila, kad ji nelabai estetiška – nusprendžiau jos jums nerodyti.

Vilius Pocius su Kuršių mariose pagautu ešeriu

Ežeruose kas reguliariai jaukina, gana smagiai gaudo karšius ir lynus. Ešeriai irgi kimba, bet kažkodėl pavieniui. Į didesnius būrius dar nesispiečia.

Alytus, Birštonas, Prienai. Nemune ties Birštonu ir ne tik vėl atsigavo karšiai – galima vieną kitą pagauti. Kimba šapalai. Kas žino kur, bando gaudyti ūsorius. Prasideda jų geriausias žūklės metas Ties Prienais, Birštonu pusėtinai kimba ešeriai ir sterkai Daug neįmamo dydžio žuvų, bet pasitaiko ir vienas kitas stambesnis. Kitos džiugios žinios – nesenai aplinkosauga su 6 ar 7 sterkais valtyje nutvėrė vieną įžūlesnių vietinių kabliautojų. Tad jų gretos bent jau kuriam laikui praretėjo. Ten pat kimba ir salačiai. Alytaus ežeruose, prasidėjus apsiniaukusiom dienos, buvo sujudėję ešeriai ir lydekos. Didesnis ar mažesni jų aktyvumo periodas tęsiasi ir dabar

Marijampolė. Karšiokai, kuojos, plakiai puikiai kimba ir dieną. Norint pagauti karšį, verta pasėdėti iki sutemų ir po jų. Naktimis aukšlės gabalą ar visą žuvelė pastveria ir sterkai.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno marios žydi ir kibimas visai prastas. Karšiai visai dingo. Apie plėšrūnų pagavimus irgi nieko negirdėti. Kur pagauna, tai aukštutinėje marių dalyje. Gal dėl to, kad ten yra didesnė srovė ir daugiau deguonies.

Užtat Nemune, miesto ribose ir šiek tiek žemiau praėjo kibti ešeriai. Daugiausia smulkūs, bet tendencija gera – turėtų pajudėti ir didieji. Pasitaiko pagauti vieną kitą šapalą. Žemiau Kauno – Vilkijos link, iki pat Jurbarko įsibėgėjo lašišų ir kitų kabliavimas. Kaip pasakojo ne vienas, dirbantis žūklės įrankių parduotuvėse – sunkių blizgių ir trišakių pardavimas šįmet viršijo visus rekordus. Nemažai save gerbiančių spiningautojų net nevažiuoja į Nemuną, kad nereiktų matyti, kaip žalojama žuvis irkokia bedantė mūsų gamtosauga. O, sakyčiau, be reikalo – mūsų buvimas vis tiek kažkiek pristabdytų jų veiklą.

Jonava. Neryje – nieko naujo. Lašišų migracijosbanga praėjo – matyt, jos pakilo aukštyn. Kitos dar nematyti. Keletą tauriųjų žuvų buvo įkabinę „budintys“ savo mėgiamuose ruožuose kabliautojai, bet neištraukė. Mano bičiulis Virginijus Vidrinskas vietoj lašišų Neryje rado šamą. Su kuriuo prasitąsė gerą pusvalandį, bet taip ir neištraukė. Gražus ilgaūsis atsikabino jau beveik rankose.

Baltos žuvies gaudytojų krantuose irgi daug nematyti. Gerai kimba tik aukšlės, maži šapaliukai, nedidelės kuojos ir kita smulki žuvis.

Vilnius. Neryje daugėja lašišų – galima stebėti jų pasirodymus ties Aliosos, Bražuolės, Dūkštos ir kitų upių ir upelių įtekėjimais. Žuvys stovi stiprioje srovėje – matyt, vanduo šiltas ir ištirpusio deguonies vandenyje nedaug. Paskutinėmis dienomis girdėjau tik apie vieną sėkmės atvejį – lašiša buvo pagauta (ir paleista) prie Vokės įtekėjimo.

Pasak Anatolijaus Ostapenkos, kuris neseniai bandė šias žuvis nesėkmingai gaudyti dvi dienas, išeinančios lašišos yra rudos, prastovėjusios ne vieną savaitę. Dėl to visiškai neaktyvios ir suvilioti jas yra maža tikimybė. Aukščiau Vilniaus – prie santakos su Žeimenos, vadinamąja Baranų rėva, Bezdonimis ir kitose vietose populiarėja kiršlių gaudymas museline bei spiningu, nedidelėmis sukriukėmis. Kiršliai dabar tikrai aktyvūs.

Tuo tarpu kiek atvėsus vandeniui, visą mėnesį gerai kibę šapalai jau nebe tokie pikti. Ežeruose pusėtinai kimba ešeriai.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Molėtai. Daugelyje ežeruose neblogai kimba ešeriai, tačiau daugiausia smulkūs. Lydekos neaktyvios. Karšių, kitos baltos žuvies aktyvumas „banguoja“. Bet kas jaukina ne vieną dieną – pagauna.

Panevėžys, Kupiškis. Kupiškio marios nekimba nei ešeriai, nei lydekos, net sterkai. Netgi dugninių mėgėjai ir plūduriukų statytojai skundžiasi, kad nieko naktimis neišsėdi. Gerai kimba tik delniniai karšiukai ir plakiai – šito „gero“, žvejodamas su šėryklėle gali pritraukti kie tik širdis geidžia praktiškai bet kurioje užtvankos vietoje. Panaši situacija ir Dubulių tvenkinyje, Panevėžio mariose. Iki šiol gana dosniame Dvariukų tvenkinyje irgi lynų ir karosų aktyvumas ženkliai sumenko.

Pasvalys. Mūša visiškai apžėlė vandens augmenija, žiobrių nebeliko – nėra kas veikti. Kai kurie žvejai, „išsiravėję“ grėbliais kažkokį plotą, reguliariai jaukindami, gaudo lynus. Pasitaiko ir vienas kitas gražesnis karšis.

Zarasai. Avilio ežere kimba karšiai. Dviese per rytą žvejoję pagavo 13 karšių. Iš jų didžiausias – 2 kg. Sujudo šios žuvys ir Čičirio ežere. Gana sekliai – 4–5 metrų gylyje žvejoję plūdinėmis meškeriotojus nustebino pradėjusios kibti 3 kilogramus sveriančios „keptuvės“. Antalieptės mariose kimba ešeriai. Bet gaudo jas nebent turistai, nes anot bičiulio, vietiniai žvejai šaldiklių karšiais dar nepripildė.

Sterkų ir ešerių žūklė Kuršių mariose

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Ventė. Sterkai paskutinėmis dienomis kibo prastai. Pats žvejojau trečiadienį – pagavome tik ešerių. Vienintelis kibęs sterkas atsikabino. Kiti šalia žvejoję ekipažai, susispietę vadinamajame 14 – ajame kilometre, irgi traukė tik dryžuočius. Tiesa, bičiulis Vilius ketvirtadienį mariose pagavo du sterkus – 1,7 ir 2,1 kg. 7 ar 8 kiti atsikabino ar gerai nepasikirto. „Vandens vilkai“ ima guminukus „atžagariais dantimis“ Pagal jį, sterkų populiariose vietose yra, bet besikaitaliojančių srovių jie yra labai neaktyvūs. Kai tik vėjai ir srovės nusistovės – bus gerai.

Užtat ešeriai kimba neblogai. Kas žvejojo antradienį – trečiadienį, geriausia jų pagavo prie Ventės rago. Bet daugiau ar mažiau kimba ir kitur.

Šilutė, Rusnė. Skirvytėje pora savaičių gerai kibę karosai apsiramino. Atmatoje galima pagauti vieną kitą karšį. Kimba ir šapalai. Šio regiono vidurvasariui būdinga apatija, rodos, niekada nepaliečia.

Tokios naujienos Lietuvos vandenyse. Susitiksime šį kartą Vakarų Lietuvoje. ir nei sterko jums, nei ešerio.