O ko ir kur galime tikėtis – pasiklauskime tų laimingųjų, kurie žvejojo paskutinėmis dienomis.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune gana smagiai žvejai batonu gaudo šapalus – kimba 33-37 cm storasprandžiai. Neblogai pagauna ir kuojų. Mano pažįstamas Artūras pasėdėjęs keletą naktų pagavo ir išneršusių vėgėlių. Jų kibimas jau rimsta – kiekviena žūklė vis mažiau dosni. Dzūkijos upeliuose vanduo kyla, bet upėtakiai dar aktyvūs. Tik labai jau daug žvejų – populiarių upelių pakrantės nutryptos kaip karvių ganyklos.

meškeriotojas su kuoja

Marijampolė. Visą savaitė stūgavo stiproki vėjai, tad žvejų prie vandens buvo mažiau. Nepaistant to, žuvys, panašu, kimba neblogai. Jaukų ir šėryklėlių pardavimai žūklės reikmenų parduotuvėse neblogi – balta žuvis daugiau ar mažiau aktyvi beveik visur. Teko išgirsti, kad Jurgežeryje sukibo lydekos. Tik bėda, kad po nakties užsideda ledukas – norint nusileisti valtį, tenka jį išsidaužyti. Ne vienas vietinis žvejys dėl to susipjaustė savo „Ufimkas“.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Mažai kas žvejoja, dar mažiau kas kažką geriau pagauna. Nevėžio duobė prie Bernatonių dovanoja nedideles kuojas, plakius ir kitą smulkmę. Dubysos vanduo šiek tiek praskaidrėjo – tuo džiaugiasi ir plūdininkai, ir šlakių gaudytojai. Dubysos karjere kimba kuojos, vienas kitas lynas. Vygių tvenkinyje irgi teko girdėti, kad pajaukinus plūdę gali visai smagiai šokdina kuojos netoli Rumšiškių esančiame upelyje karosai kimba kiek prasčiau, bet pagauti jų galima. Kad kas spiningautų pačiose mariose – negirdėjau. Tikriausiai stipresni vėjai kišo koją.

Dubysa

Jonava. Populiaresnės Neries vietose prasidėjo „pamaininė“ žvejyba. Dieną žvejoja plūdininkai – naktį juos pakeičia kabliautojai. Dieną naktį semiama žuvis, nežiūrint nei normų, nei dar kažko. Apie aplinkosaugininkė reakciją į tai neteko girdėti. Gal užsiėmę paslėptų vamzdžių paieška – neturi kada reaguoti. Ir tai liūdina. Brakonierystės chimera sugrįžta į mūsų vandenis visu savo „grožiu“.

.Spiningautojai gana neblogai pagauna lydekų. Sako, jų pilvai labai išsipūtę, ir jos laikosi prie pat apsemtų žolių – ko gero, neužilgo nerš. Neries vanduo yra pakilęs iki normalaus „žieminio“ lygio.

Vilnius. Neryje gerai kimba šapalai ir kuojos, paskutiniu metu sujudo ir strepečiai. Pasitaiko žiobrių. Daugiausia plūdinės mėgėjų susiburia mieste, aukščiau, prie Buivydžių, žemiau Vilniaus, į Kernavės pusė, kur yra žinomos žiemojimo duobės. Šlakių ir lašišų mažiau, nei jų gaudytojų. Bet girdėti, kad pagauna.

Ariogalos karjeras

Šiaurės ir Rytų Lietuva

Panevėžys, Pasvalys. Nevėžyje ir Mūšoje neblogai kimba ešeriai. Balta žuvis irgi aktyvi, tačiau tenka paieškoti jos būrių, nes pakilus vandeniui jų būriavimosi vietos pasikeitė. Mūšos upėje praeitą savaitgalį jau pagavo du pirmuosius lynus. Mažesniuose rajono tvenkiniuose aktyvios lydekos. Vienas pažįstamas, žvejojęs šiandien, tvičingu jų pagavo 3.

Zarasai. Kai nėra ką gaudyti, tada bandome gaudyti, ką galime. Bičiuliai Čičirio ežere pabandė gaudyti seliavas – sugavo jų po 11 ir 12 vnt., neskaitant stintelių. Bandė paieškoti ešerių – echolotas žuvį pradeda rodyti tik nuo 22 m gelmės. Sekliau – visiškai tuščia. Gaudantys žieminėmis meškerėmis dryžuočių, sako pagauna...

Gaudantys nuo tilto per Šventąją gerai pagauna aukšlių, pasitaiko ešerių.

Vakarų Lietuva

Geros žinios. Stintos visur pilna, ji kimba visur ir ant visko. Paskutinėmis dienomis praskaidrėjo upių vanduo, tad ne vienas Šventojoje pagavo lašišų, o Minijoje ir Veivirže – gražių šlakių. Savaitgalį vandens lygis ir skaidrumas bus geras visose Žemaitijos upėse. Drevernoje kimba ir ešeriai.

Šilutė, Pagėgiai. Grįžtančios vėgėlės kimba, bet gerokai prasčiau, nei prieš savaitę. Jei praeitą pagaudavo po 3-4, o kai kas ir daugiau, tai dabar išsėdi po 1 ar 2. Dienomis ir pirmosiomis valandomis po sutemų pasitaiko pagauti karšių, žiobrių. Pasitaiko ir vienas kitas šapalas.

Tad ką čia sakyti – tiesiog geras, eilinis nežiemiškos žiemos savaitgalis.