O jei rimčiau – šis savaitgalis, anot sinoptikų iš tiesų oro temperatūra primins Britų salų klimatą. Gal tik saulutė visa ne angliškai šeštadienį pakaitins skruostus. Bet svarbiausia – vakarinių krypčių vėjas bus tik simbolinis, todėl žvejoti, palyginus su praeitu savaitgaliu, turėtų būti tikras malonumas. Bet kas gi kimba šiuo metu? To ir paklauskim „Kablio“ bičiulių.

Pietų Lietuva

Druskininkai, Varėna. Dzūkijos upeliuose jau pakankamai suaktyvėję upėtakiai. Matyt, šilta žiema jiems padėjo atsigauti po nerštų, tad masalus vaikosi kaip pavasarį. Ūlos upėje kartu su jais pasitaiko kiršlių.

Nemune ties Druskininkais buvo pasirodė nemaži 30-35 cm šapaliokų būriai, tad plūdinės mėgėjai džiaugėsi neblogais laimikiais. Ypač plačiaburniai suaktyvėja prieš vakarą. Geriausias masalas – marinuotas kukurūzas.

Taip pat giliausiose Nemuno tęsiasi žiobrių kibimas. Jų papuola tik vienas kitas, užtat pasitaiko ( kaip vietinei, į jūrą neišeinančiai populiacijai) gigantiško dydžio – 700–800 g sveriančių žuvų. Net patikėti sunku, kad tokių žuvų ten gali būti.

Marijampolė. Šešupėje, žvejojant marinuotais kukurūzais kimba šapalai ir gražios kuojos. Kituose vandens telkiniuose, kur yra nors menkiausia srovė, puikia kimba įvairi balta žuvis.

Užtvankose mikromasalus gana smagiai stvarsto nedideli – 100–150 gramų dryžuočiai.

Žiobris

Vidurio Lietuva

Kaunas. Populiariuosiuose Kolūkiuose kimba prastai. Nemuno kanalas prie arenos, kylant Nemune vandens lygį padovanoja kažkiek žiobrių. Iš Kauno marių prieštaringos žinios. Vienas ekipažas žvejojo antradienį – pagavo visus 2 ešeriukus. Socialiniuose tinkluose teko matyti pasidalijimą, jog kažkas pagavo visai neblogai ešerių ir net porą legalių sterkiokų. Bet kuriuo atveju žvejojančių labai nedaug. Sako, kažkas naktimis gaudo ir pagauna kilograminių karšių ir gražių kuojų. Bet kas tas kažkas – taip nepavyko sužinoti. Tad ši informacija visiškai gandų lygio.

Savo duoklę, kaip visada tokiu laiku atiduoda Nevėžis.

Jonava. Šapaliukai, kuojos, žiobriai gaudant plūdine Neryje kimba, bet populiariausias „kolūkinis“ ruožas, prie bažnyčios, kylant vandeniui trumpėja. Spiningautojai sugauna lydekų, bet, kas įdomiausia – didesnių pasitaiko žvejojantiems atokesnėse vietose, pačioje srovėje. Pakrantės įlankėlės ir duobutės, klasikinės lydekų vietos arba tuščios. Arba ten karaliauja „silkutės“.

Šventojoje geriau žvejai gaudė iškart po draudimo. Pagavo ir lašišų, ir šlakių, ir gražių lydekų. Net ešerių. Bet pastarosiomis dienomis nieko gero negirdėti. Gal keli draugų ekipažai bandė žvejoti – grįžo tušti. Socialiniuose tinkluose matyti vienas kitas šlakys, bet nepalyginsi su tuo, kas vyko iškart po švenčių.

Vilnius. Lašišų ir šlakių bumas šiek tiek sumenko. Pagauti pagauna, bet tik vienas kitas. Daugumoje žuvų yra apkibusios dėliukėmis ir tai sufleruoja, kad jos nėra aktyvios. Anatolijus Ostapenka sako, kad tai normalu. Žuvys prisitaikė – susirado patogias stovėjimui upėje vietas ir ten laikosi. Ir jas iš ten „pakelti“ nėra paprasta. Išjudinti jas galėtų nebent keletas atšalimo dienų, po kurių stotų atlydys. Tada nemažai tauriųjų žuvų pradėtų aktyviau ristis žemyn ir kibti.

Upeliuose palyginus neblogai kimba upėtakiai. Apie tikslines ir įspūdingesnes ešerių ir lydekų Pavilnio ežeruose žūkles neteko girdėti.

Giedrius Kondrotas su Nemune pagauta lydeka

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Utena. Tarp uteniškių plinta nauja mada – seliavų žvejyba iš valčių. Prieš kelias dienas bandė jas žvejoti Algis Kalinauskas si draugu – vienas pagavo 8, kitas 11 seliavų. Kita ekipažas esą, pagavo keliomis daugiau. Lydekų ir ešerių entuziastų gretos sumažėjusios. Tačiau kas reguliariai gaudo – esą be vienos ar dviejų aštriadančių negrįžta. Bet tokių, gaudančių – vienetai.

Molėtai. Sigito Lukšto surinkta informacija ežeruose nelabai kas spiningauja. Jis pats visą dieną šiandien žvejojo Šventosios aukštupyje, bet be rezultatų. Šlakiai esą „miega“.

Panevėžys. Pastebimas gerokas žuvų suaktyvėjimas. Upeliuose plūdine neblogai kimba šapalai ir gražios kuojos. Nevėžio upėje, žemiau Panevėžio puikia kimba ešeriai. Girdėti, kad fiderio mėgėjai čia vėl sugauna neblogų karšių. Mūšoje ešeriai irgi aktyvūs tačiau sugavimai mažesni. Gal būt tiesiog didžiąją jų dalį jau „nurinko“.

Kupiškio mariose kibimas prastesnis. Kažką pagauna drop shot ir kitų panašių spiningavimo technikų mėgėjai.

Mažesnės užtvankos irgi atsigavo. Vienas draugo draugas, žvejojęs šiandien nedidelėje užtvankoje ištraukę net 8 ne per didžiausias lydekas. Kas gaudo mikromasalais ešerius – irgi pagauna.

Ešerys

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Stintų laikas. Stintų pilna visur, net prie Nemuno pagauna. Vyrauja stambios žuvelės. Kadangi krantinės nusėstos ir šiaip norisi didesnio komforto– vis labiau populiarėja jų žūklė iš laivų ir valčių. Netgi dauguma laivų, gaudžiusių menkes, persiorientavo į stintų žūklė. 40 eurų ar panaši suma ir gali komfortiškai, apšviestas prožektorių nuo kokio 17 iki 24 valandos traukti stintas Kuršių mariose. Laimikiai tikrai įspūdingi – pagauna ir po 10, ir 15 kilogramų žmogui.

Pasirodė stintų būriai ir prie Liepojos

Tačiau šlakiautojams žinios iš Pamario ne kokios. Savaitgalį, anot Gintaro Zakso, dėl aukšto ir drumsto vandens Žemaitijoje šlakių nebepagaudysit.

Tiek žinių šiam penktadienio vakarui. Nei stintos jums, nei šapalo. Susitiksime prie vandens Lietuvos viduryje.