Spėju, kad greičiausia jis bus... žvejingas. Pataikiau? Puiku. Beliko tik apsispręsti, kur jį praleisime.

Pradėkime nuo tos pusės, į kurią krypsta daugelio Lietuvos žvejų akys, nuo Vakarų Lietuvos. Juo labiau, kad tik vakar iš ten grįžau, kupinas gerų įspūdžių. Pirma džiugi žinia, kad Kuršių mariose, tiek iš Nerijos pusės, tiek iš žemyninėje dalyje ir į ją įeinančiuose kanaluose ir kitose panašiose vietose, jau pradėjo kibti didieji marių karosai. Vanduo čia dar šaltas, bet pagauti galima.

Minijos vandens lygis neblogas, tačiau kažkodėl vyrauja labai stipri srovė ir tai pasunkina žiobrių žūklę. Šiandien žvejoję mano bičiulis Vilius sakėsi pagavęs apie dešimt žiobrių, tačiau neradęs didesnio jų susikaupimo vietos. Pagauni iš vienos vietos tik po 2–3 žuvis ir reikia keliauti toliau. Tiesa, jis gaudė „laukinėse“ vietose, kur mažiau žmonių. Kokia situacija yra prie garsiosios „Pylos“ ir kitų žuvų ir žvejų telkimosi vietų, neaišku.

Šilutės apylinkės. Vandens lygis kaip ir neblogas, bet dar šalta. Reikia bent kiek šiltesnio vandens ir žuvis iš marių pajudės į nerštavietes Upaityje, Leitėje ir kitose upėse ir atšakose. Šį savaitgalį dar anksti. Bent jau tokią diagnozę man pasakė Paulius Korsakas. Jo nuomone, pats geriausias laikas Nemuno Žemupyje šįmet bus apie balandžio vidurį.

Tačiau faktas, kad ir dabar galima pagauti vieną kitą plačiašonį ar lyną.

Pietų ir Vidurio Lietuva

Druskininkai. Žuvis Nemune kimba, bet pavasarinio aktyvumo ir būriavimosi kažkodėl dar nėra. Daug kas viliasi, kad orams šylant šį savaitgalį jau „pajudės“ kuojos ir karšiai. Dzūkijos upeliuose ir toliau gerai kimba upėtakiai.

Alytus. Nemune pajudėjo stambios kuojos. Labai daug jų niekas nepagauna, užtat pasitaiko 500–700 g sveriančių egzempliorių. Gaudant fideriu puikiai kimba šapalai. Sako, vieną net 4 kilogramų šią savaitę kažkas pagavo. Bet vietiniams šapalai jaune nebeįdomūs – „eina“ kuojos. Peršėkėje kimba daugiausia tik nedideli šapaliokai. Vienas kitas geresnis. Visi laukia, kada iš Nemuno pradės kilti karosai, bet jų dar nėra. Gal dėl žemo vandens.

Marijampolė. Turiu tik informaciją iš vieno šaltinio – Šešupėj spiningaujant mikromasalais gerai kimba ešeriai.

Kaunas. Nemune po truputį kimba meknės. Tiek Šančiuose, tiek ir Panemunėje. Tai pat pradėjo pagauti kuojas ir vieną kitą meknę prie Žalgirio arenos. Nevėžyje pasirodė lynai ir neblogai griebia naktinį slieką. Tačiau norint pažvejoti vietą reikia užsiimti iš labai ankstyvo ryto. Labai jau daug norinčių. Jiesioje karosų ir karpiokų vis dar negaudo. Gali būti, ši žuvis nekyla dėl to, kad Nemune laikosi žemas vanduo. Kauno marių įlankose ir protakuose pagauna ešerių. Apie marių karosus nieko negirdėti. Užtat žemutinėje marių dalyje vietiniai žvejai pagauna vieną kitą karšį.

Jonava. Ketvirtadienį neblogai Neryje kibo karšiokai ir kuojos, todėl visi upės krantai nugulti meškeriotojų. Pasitaiko vienas kitas pavienis žiobris. Užtat šiandien gero kibimo nebuvo. Daug nusivylusių. Neries vanduo šiuo metu labai žemas. Spiningautojai savaitgalį turi paskutinę galimybę susikauti su salačiu (balandžio 1 d. prasideda jų žūklės draudimas), tad tikėtina – bandančių tai padaryti bus nemažai.

Vilnius. Gerų žinių labai nedaug. Lašišos ir šlakiai, pasak Anatolijaus Ostapenkos, tikriausiai dėl buvusio atšalimo gerai nekimba niekur. Spiningautojai pagauna vieną kitą salatį. Upėse ant batono gaudosi šapalai ir kuojos.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Iš Utenos ir Molėtų sklinda prastos žinios. Niekas nieko nepagauna. Šventojoje gal ir gali pagauti smulkių kuojyčių ir strepečiokų. Virintoje, Siesartyje galima bandyti paieškoti upėtakių. Bet ar pagauti – atviras klausimas. Sigitui Lukšai prieš porą dienų nepavyko.

Pasvalys. Mūšoje labai gerai kimba kuojos ir lynai. Apie žiobrius gerų žinių nėra.

Apie Zarasus irgi nieko gero negirdėti. Pajaukinus Šventojoje, prie buvusios valtinės galima meškere pasigauti kuojų, aukšlių ir raudžių. Antalieptės marių paplūdimiuose turėtų kibti karšiai. Bet dėl stiprių priešinių vėjų nelabai eina gaudyti. Bangos muša į krantą. Gal savaitgalį pavyks.

Tokios žinios prieš šį savaitgalį. Gerų jums orų ir malonaus laiko.