Antai sekmadienį su draugu planavome uždaryti lydekų sezoną vienoje Jurbarko užtvankoje. Tačiau šiandien ryte sužinojau, kad neišdegs – beveik visą vandens telkinio plotą dengia poros centimetrų ledas. Gal iki sekmadienio jį vėjas ir sulaužys, lietus paplaus, bet jokių garantijų nėra. Tad teks keisti planus. Didiesiems ežerams, žinoma, tokios problemos gretai negresia. Kaip ir upėms. Tačiau ten yra savi iššūkiai.

Tuo labiau, kad oras nusimato lyg kokiame lapkričio gale – visko bus. Ir sniego, ir lietaus, ir šiek tiek vėjo.

Bet bus kaip bus. Pakalbėkime apie tai, kas jau buvo. Kaip kibo žuvys paskutinėmis dienomis.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune vakarais ir naktimis kimba vėgėlės, bet absoliuti dauguma jų yra nelegalaus dydžio. Kilograminė plėšrūnė jau laikoma solidžiu laimikiu. Kažkodėl jos čia neauga labai didelės, nors, atrodo, Nemuno mitybinė bazė lyg ir nėra skurdi. Plūdinininkai pagauna nuo krantinės vieną kitą kuojytę ir šapaliuką. Pastarųjų pasitaiko nemažai, tačiau dauguma – nelegalaus dydžio. Pagąsdinti aplinkosaugininkų reidų, net ir patys konservatyviausi vietiniai meškeriotojai juos kruopščiai matuoja liniuotėmis ir paleidinėja.

Dalis mažesnių ežeriukų buvo užšalę, išsilaisvino nuo ledų, bet po trečiadienio nakties vėl užšalo. Užšalusios ir kai kurių didesnių vandens telkinių, pavyzdžiui Ančios seklesnės įlankos. O lydekos kimba. Kas velkiauja – pagauna. Tik apie labai stambius laimikius negirdėti. Didžiausia minima margašonė svėrė 3,4 kg.

Užšalęs ežeras

Veisiejai. Veisiejų ežere pradžioje savaitės lydekos buvo totalia atgulusios. Prie kranto šaudyklės dar kibo, o štai gilumose, jų močiutės, anot Vytenio Pranskevičiaus, masalus valgė tik akimis. Nepagavo jų ir velkiautojai. Nemažai miško ežerėlių, esančių užuovėjose jau užšalę. Vandens temperatūra Niedaus ir Veisiejų ežeruose svyravo nuo 2,4 iki 4 laipsnių. Tad temperatūra ribinė. Būtų pora šaltesnių naktų ir užtrauktų.

Marijampolė. Gana gera savaitę buvo šio miesto žvejams – neblogai kibo ir lydekos, pasitaikė ir sterkų. Nesiskundė žmonės ir ešerių pasyvumu. Tik žuvies dydžiai labai įvairuoja. Vieną dieną visi, kaip susitarę traukia tik „silkes“. Kitą, žiūrėk dauguma kelią į socialinius tinklus 2 ir 3 kilogramų sveriančias margašones. Ir žuvies aktyvumas labai įvariuoja, priklausomai nuo užtvankos. Tad noras dienos ir labai trumpos, Vytenis Pranskevičius rekomenduoja vienu vandens telkiniu neapsiriboti. Jeigu nekimba- negaišti laiko ir važiuoti į kitą.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno mariose, tiesa, vakaras dar pagauna karšių. Pagrindinis jauko komponentas – uodo trūklio lervos. Tai pat girdėti, kad pagauna ten ešerių. Apie sterkus nieko negirdėjau.

Nieko gero negirdėti ir iš tų, kurie ieško ešerių Nevėžyje. Viena kita žuvis, it ta neypatingo dydžio.

Jonava. Plūdinės mėgėjai toliau sau siautėja, retindami Neries šapalų, kuojų ir žiobrių populiacijas. Kas randa tarpą ir įlenda su spiningu – guminukais suvilioja vieną kitą lydekaitę. Vanduo gerokai pakilęs, tačiau iki įprasto tokiu metu dar toli. Gaudant lydekaites vienas meškeriotojas iš upės vidurio ištraukė ir paleido du šlakiokus. Jau išneršę.

Vilnius. Neryje, leistiname ruože kuojos, vienas kitas šapaliukas. Mažesni ežerai apsitraukę ledu, kai kurios didesnių ežerų įlankos irgi su ledu. Kas žvejojo pastaruoju metu – pagavo lydekaičių. Bet daugiausia nedidelių. Didelės miega.

Šiaurės ir Rytų Lietuva

Utena. Lydekos iš esmės streikuoja, ešeriai kimba, bet nedidukai. Tokio žieminio standarto – 100-150 g. Miško ežeriukai užšalę

Molėtai. Sigitas Lukšta sakėsi žvejojęs šią savaitė du kartus Bebrusų ežere – pagavo tik vieną gražią lydeką. Panašu, kad nesenai baigėsi seliavų nerštas ir lydekos jų atsivalgiusios. Jei ir randi kokią stovinčią su echolotu - „įkalbėti“ jos niekaip nepavyksta. Kituose ežeruose, pavyzdžiui, Galuono neblogai kimba nedideli ešeriai. Kas gaudo juos mikromasalais spiningu, kas žieminėmis blizgėmis – pagauna visi.

Sigitas Lukšta su savo sugauta lydeka

Panevėžys, Kupiškis. Kas praeitą savaitgalį velkiavo Kupiškio mariose – tie pagavo ir lydekų, ir sterkų. Pastarųjų sugavo ir gaudantys dugninėmis. Savaitės viduryje marios buvo užtrauktos leduku, kaip dabar yra – neturiu informacijos. Ledu pasidengė ir visi mažesni apskrities tvenkiniai. Mūšos upėje ieškoję ešerių irgi liko nepatenkinti. Vienas kitas mažesnis ešeriukas.

Sigito Lukštos sugauta lydeka

Zarasai. Ledukas sukaustęs miško ežerėlius, bet užlipti galimybių nėra. Didieji vandens telkiniai atviri, bet niekas nekimba. Antradienį Čičirio ežere velkiavo keletas valčių ekipažų – niekas neturėjo nė kibimo. Panašiai girdėti ir iš kitur. Viena iš populiariausių teorijų – nesenai baigėsi seliavų nerštas, lydekos atsiėdusios ir nieko nenori.

Zaraso ežere žvejojantieji, sako dar užvelkiaują didelių lydekų gyliuose. Bet gal tik kalbos –tiesioginių liudininkų nėra.

Ties tiltu per Šventąją gerai kimba aukšlės. Vietiniai meškeriotojai jas traukia kibirais.

Vakarų Lietuva

Jurbarkas, Pagėgiai, Viešvilė. Vėgėlės kimba. Gerai ir ne po vieną. To jau nebuvo keli metai. Tą girdėti iš įvairių Lietuvos vietų: Rambyno kalno, Viešvilės, Jurbarko, Plokščių. Pažįstamų žvejų kompanija sėdėjo prieš pora dienų kažkur netoli Jurbarko- per naktį ištraukė 5 vėgėles. Visos vidutiniokės – 1,8-2 kg. Šiandien tai pat ten sėdi – bent iki 17 valandos vėgėlių kibimų dar neturėjo. Daugelis geresnių vietų užimta, jaučiasi, kad šį savaitgalį vyksta finalinis šių žuvų žūklės šturmas. Girdėti apie pagavimus beveik visur, tik žuvų dydžiai ir skaičiai svyruoja. Pasitaiko labai gražių marmurinių. Tėvas su sūnumi iš Marijampolės krašto esą sugavo net 4,2 kg varliagalvę. Gaila, nepavyko gauti jos nuotraukos.

Stintos

Klaipėda, Šilutė. Geriau ar blogiau kimba stintos. Pasak „Fishon“ vadybininkės Agnės, jų laimikis labai svyruoja. Kas pataiko – po 3-5 kg per vakarą išsėdi. Kas ne- vakarienei vis tiek pasigauna. Minijos senvagėje kimba ešeriai. Kas nori riebesnių – važiuoja į Latviją, į Bartos upę. Nemuno senvagėse, Leitės upėje vis dar aktyvios lydekos. Kimba ir vėgėlės. Viena kompanija iš uostamiesčio, žvejojusi Šilininkuose sugavo tris. Nelabai dideles – 1-1,2 kg. Pagauna ir ties Vėžininkais. Išsėdi šių žuvų paskutinėmis dienomis beveik visi.

Tokios žinios šiai valandai. Susitiksime tikriausia kažkur prie Nemuno. Ir nei laisvos jums dambos, nei vėgėlių!