Bet kuriuo atveju, žvejybai oras bus puikus ir, net neabejoju, visi puikiai praleisime laiką prie vandens. Iš tiesų, žuvys kimba beveik visur ir keliaujančiam meškeriotojui yra iš ko rinktis. Šiai minutei galiu pasiūlyti tokį „meniu“:

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune pasirodė pirmieji karosai. Kimba ne masiškai, bet pagauti galima. Ežeruose praeitas savaitgalis buvo gana dosnus lydekautojams. Įdomu, jog kai kuriuose giliuosiuose ežeruose pasitaikė dar neišneršusių lydekų. Karpiautojų mekoje, Ilgio ežere pradėjo kibti karpiai, bet kol kas smulkūs. Sako, netgi eksperimentą žvejai darė: pajaukino seklią vietą, o paskui stebėjo tą vietą iš drono. Suberto jauko susirinko doroti tik karpiokai, sveriantys iki 4 kg. Didesni laikėsi nuošaliai. Prieš savaitę ežeruose kibę lynai kažkodėl nustojo. Upeliuose nebaudžiami plėšikauja upėtakiai, nes dauguma „etatinių“ jų gaudytojų išdavė juos dėl lydekų.

Alytus. Nemune jau užkimba vienas kitas karosas. Geriau sidabražvyniai kimba tik Kauno marių Aukštupyje. Bet ne visur ir visada. Dažnai jų vietą užima įkyruoliai plakiai. Tad viena viltis – ežerai ir lydekos.

Marijampolė. Šešupėje vanduo kažkodėl laikos drumstas, nors jo lygis vasarinis. Čia jau pilna jėga siaučia lydekos. Netgi ešerių gaudytojai giriasi jų laimikiais. Dosniausios šiuo požiūriu – seklios įlankos, kur gylis siekia vos pusmetrį. Plūdinininkai pastaruoju metu džiaugiasi gražiais šapalais. Įdomiausia, kad jų kibimo pikas net ir saulei tvieskiant sutampa su pusiaudieniu. Tuo tarpu ankstyvas rytas retai kada būna dosnus. Nesiskundžia ir lynų gaudytojai. Užtvankose kimba karosai ir yra gana aktyvi kita balta žuvis.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Nemune pradėjo neblogai kibti kuojos. O, štai meknės ožiuojasi – vos viena kita papuola. Matyt, dar visiškai neatsigavo po neršto. Lampėdžių karjere pradėjo kibti lynai. Nemune pasigauna žiobrių kartu su kuojomis. Ryte pažįstamas turėjo reikalų Bubiuose (prie Nemuno, Kauno rajone esančioje gyvenvietėje) – sako, vietiniai nuo Nemuno žūklę baigdavo apie pietus su leistina pagauti norma. Tuo tarpu, Dubysoje tikriausiai dėl žemo vandens žiobrių kibimas aprimo.

Paskutinėmis dienomis vis daugiau žvejų važiuoja į Kauno marias karosų. Panašu, kad kasmetinis jų „ėjimas“ jau iš tiesų prasidėjo.

Jonava. Pakrantės Neries pakrantės bent jau prie miesto tuščios – nei žiobriai, nei kita žuvis nekimba. Neries vanduo labai žemas. Bičiulis Virgis sakėsi bandęs pagauti lydekų, bet sugavo tik šapalą. Tarp Jonaviečių plinta gandai, kad žiobriai kimba Šventojoje, bet tikros informacijos nėra.

Vilnius. Mažesniuose upeliuose – Merkyje, Luknoje ir kitur gerai kimba stambios kuojos. Upeliuose siaučia varlių skrandžius prisikimšę upėtakiai. Ežeruose pilna lydekautojų valčių. Paskutinė žinios iš lydekų „foronto“ (ką beje minėjo ir Vytenis Pranckevičius iš Marijampolės) – pirmosios lydekos kažkodėl aktyviausiai atakuoja gana didelius – 13 – 16 cm masalus. Į mažesnius žiūri įtariau. Tokia šio sezono keistenybė.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Molėtai. Visose „balose“ bemaž visur gerai kimba karosai. Šventojoje pasirodė žiobriai, bet kimba bangomis. Kaip kam pavyksta rasti. Lydekos gerai kimba tik mažesniuose ežerėliuose. Didieji ežerai, anot spiningo virtuozo Sigito Lukštos, dar nėra dosnūs. Jei ir čiupteli masalą kokia aštriadantė, tai traukiama beveik nesipriešina – ištrauki kaip skudurą. Net neįdomu. Matyt, dar nėra pilnai atsigavusios po neršto.

Pasvalys. Masiškai kimba žiobriai. Tad visi vietiniai, kas nulaiko meškerę ir atvykėliai būriuojasi apie Saločius ir aukščiau ir juos gaudo. Bičiulis Dainius sakėsi, kad aplinkosaugininkai, darę reidą vien kelių kilometrų atkarpoje suskaičiavo virš šimto žvejų. Klausimo apie kitas žuvis net ir nėjo užduoti: – kam jos įdomios, kai ta vimba taip kimba.

Žiobris

Nemunėlio Radviliškis. Nemunėlyje taip pat puikiai kimba žiobriai. Gal kiek prasčiau, nei Mūšoje, tačiau vyrauja stambesni, 700 –800 g egzemplioriai. Artūras Skvirba, žvejojęs ten prieš pora dienų sakėsi su fideriu išsėdėjęs per rytą jų 11 vienetų. Šalia žvejoję plūdininkai pagavę jų daugiau, bet mažesnių. Kai kurie jų jau juodi ir tai liudija, kad nerštas tuoj tuoj prasidės ir žvejybos greit baigsis.

Zarasai. Ežeruose neblogai kimba lydekos. Bičiulis Nikolajus per šį rytą jų pagavo ir paleido net 8. Bet kimba tik seklumose, prie pat meldų. Pasak jo, jeigu užmetus prie meldų per pirmus tris keturis pasukimus niekas nekibo – toliau masalo traukti nėra prasmės. Greičiausiai tai susiję su kuojų nerštu, nes raudonakių pilni pakraščiai. Avilio ežere, pasak, jo, tiek valčių, kad norint prasilenkti, gerai būtų pastatyti šviesoforus. Nemažai jų ir Antalieptės marių „razlivuose“. Iš kitų žuvų ežeruose jau kai kur pagauna lynų. Karšiai kažkodėl nekimba.

Mūšos upė netoli Saločių

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Informacija iš čia tradicinė – geriau ir blogiu gerai kimba visos žuvys. Tik su menkėmis prastai – jos labai smulkios ir tų pačių palyginus nedaug. Jūroje nuo kranto kimba šlakiokai, bet beveik visi – nelegalaus dydžio.

Šilutė. Panašu, kad daug kur prasidėjo kuojų nerštai. Karšiai kimba puikiai, bet jų gaudyti Nemuno deltos regioninio parko ribose nevalia. Tačiau beveik visur gerai dugnines purto stambūs plakiai ir kuojos. Tad čia atvažiuoti gertai praleisti laiko tikrai verta.

Tokios naujienos iš Lietuvos. Kai skaitysite šiais eilutes, aš tikriausia jau plūduriuosiu su bičiuliu valtelėje kažkur netoli Jurbarko ir atidarinėsiu lydekų sezoną. Nežinau, kaip seksis – oras nusimato tikrai nelydekinis, tačiau vienokia ar kitokia forma ataskaita iš šio regiono mus jus pasieks. Skaitykite mūsų Facebook paskyrą ir gausite šviežiausią informaciją iš įvykio vietos!