O jeigu sutarėme, kad savaitgalis nusimato žvejybos požiūriu neblogas, tai beliko nuspręsti, kur šįkart būtų protingiausia „merkti uodegas“. Gal būt žemiau esanti informacija mums padės apsispręsti.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune ir toliau gana neblogai tebekimba salačiai, paskutiniu metu daug kas giriasi neblogai pagaunantys čia ešerių. Tačiau mekšrų (dzūkai taip vadina kuojas) lengva žūklė baigėsi – kimba tik pavienės žuvys. Vietiniai žvejai kalba, kad reikia šalnų, kad kuojos pajudėtų. Kiti kaltina vandens lygį – esą, dėl to vėluoja ar nevyksta šių žuvų kasmetinė rudeninė migracija.

Ežeruose kimba lydekos. Rimas Ramonas, žvejojęs dvi dienas iš eilės viename iš apylinkių ežerų, vieną dieną pagavos septynias, kitą tris aštriadantes. Panašūs rezultatai girdėti ir iš kitų žvejų. Tad galima drąsiai sakyti, kad kas rimtai gaudo, tie pagauna.

Lydeka

Marijampolė. Parduotuvės „Vienam gale kablys“ savininkas Saulius stebėjosi, kad tokių metų dar nematė, kad taip vėlai kibtų karšiai. Nespėja vežti jaukų į parduotuvę. Plačiašoniai kimba tiek Vištytyje, tiek Veisiejų ežeruose, Igliaukos ir kai kitose užtvankose. Nekalbant jau apie Nemuno žemupį, kur vis dar važiuoja nemaža dalis šio krašto žvejų.

Lydekų kibimas neypatingas. Užtat ešeriai kimba, kaip patrakę. Labiausia stebina Antanavo užtvanka, kur gražūs, daugiau kaip puskilogramio sveriantys ešeriai kimba tik ant .... paaugusių karosų, kuriuos paprastai naudoja lydekautojai. Mažesnio masalo nenori.

Kas žvejoja sterkus dugninėmis su žuvies gabalėliu, tai pat džiaugiasi sterkų laimikiais.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Nemune žemiau Kauno ir toliau puikiai kimba lydekos. Mano bičiulis, Algirdas Šiukšteris žvejojęs savaitės pradžioje turėjo įkirtės net 6, bet į krantą pavyko ištraukti tik tris. Labai didelių šį kartą nebuvo. Įdomu, kad lydekos kibo tiek srovėje, tiek duobėse. Tik seklumos dabar visiškai tuščios.

Vakarais Nemune pradėjo kibti sterkai. Vienas meškeriotojas per pora temimo valandų ties Kačergine pagavo 2 gražius sterkus. Girdėti, kad pagauna kiti. Tad kad nuo upės vakare nereikia skubėti nueiti.

Jau tampa juokinga rašyti – berods ketvirtą savaitgalį iš eilės, kad Dubysos lašišų naikinimo epopėja ir toliau tęsiasi. Brakonieriai, kurių liko mažiau – pastoviai stovi tik 7–8 persikraustė ant pačių žiočių ir šalia voblerių ir masalų į darbą paleido vasarinius „agregatus“ – sunkintas vartykles su dviem trišakiais. Kiti, sako, persikraustė į nerštavietes ir „ima“ jas nuo lizdų Mano bičiuliai, žvejojantys lydekas Nemune sakėsi eilinį kartą skambinę šiuo klausimu į į Aplinkosaugą ir gavusi pažadų, kad aplinkosaugos vyrai šiuo klausimu surengs susirinkimą ir svarstys, ką su tuo daryti. Matyt, pats laikas rengti tokius posėdžius...

Tvenkinys Kauno raj. vėlų rudenį

Nemune, tačiau tik miesto ribose, toliau kimba žiobriai bei kuojos. Nesenai žvejojęs kitas bičiulis Vilius greta smulkmės sugavo plūdine 6 žiobrius karšioką.

Sunkiai tikėtina, bet faktas, jog Kauno mariose, bent jau ties Rumšiškėm vis dar tebekimba karosai.

Vakarais beveik visose mariose spiningautojus ir dugnininkus džiugina sterkai. Gerai kimba ešeriai.

Jonava. Gaudant plūdine Neries žemupyje, kurio nesaisto draudimas, puikia kimba šapalai, kuojos ir žiobriai. Vis patogesnės vietos nustotos meškeriotojų, spiningautojams nėra kur įsiterpti. Vakar vienas plūdinės mėgėjas, gaudęs batonų buvo įkirtės stambų šlakį, bet neištraukė. Brakonieriai spiningais toje pačioje Neryje pagauna lašišų.

Vilnius. Leistiname žvejoti plūdine Neries ruože, prie Antakalnio ir kitur gerai kimba 200–300 g sveriančios kuojos. Ežeruose gana neblogai kimba lydekos, aktyvūs ešeriai. Visgi, susidarė įspūdis, kad dauguma mano pažįstamų spiningautojų iš Vilniaus paskutiniu laiku važinėja į Kauno marias, gaudyti ešerių. Ešeriai kimba, tačiau vis dažniau girdėti, kad jie yra užsikrėtę kažkokiomis raudonomis kirmėlytėmis. O įvertinus dar, kad į marias turėtų atplaukti dovanėlė iš Alytaus – dešimtys tonų apnuodyto vandens po gaisro, imti ir valgyti pagautą žuvį kažkaip ne itin malonu.

Angrių užtv. sala

Kas budi prie upelių, ypač Vilnelėje, tik dabar stebi atplaukusias į nerštavietes pavienes lašišas, nors daugelį metų jos jau būdavo ten prieš dvi – tris savaites. Tuo tarpu šlakiai ten jau nuo spalio 5 d. „rausia“ lizdus.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Utena. Didysis lydekų pakilimas, buvęs praeitą savaitę, kai žvejai gaudė po 20 lydekų ir skundėsi, kad šiandien kažko nelabai baigėsi. Algis Kalinauskas sakėsi savo gerai žinomoje baloje šiaip ne taip sukrapštęs 4 aštriadiantes. Jo draugas per visą dieną kitame ežere – 1 ešerį ir 1 lydeką. Praeitą šeštadienį viena kompanija Sartų ežere pagavo gražių, 1–1,2 kg sveriančių ešerių. Ir pasigyrė tuo socialiniuose tinkluose. Sekmadienį Sartuose nebebuvo kaip praplaukti per valčių flotiles, tačiau visi sutartinai „rūkė“ ir keikė pranešėjus.

Molėtai. Sigitas Lukšta šią savaitę bent dvi dienas medžiojo didžiąsias ežerų lydekas, bet labai didelėmis pergalėmis nesidžiaugė. Savaitės pradžia – Baltieji Lakajai: 4 kibimai, 1 didesnė – 4 kg lydeka. Siesartis vakar – visiškas nulis. Taigi, ne pyragai.

Meškeriotojas Algis su Molėtų rajono ežere pagauta lydeka

Bebrusų ežere savaitės pradžioje, anot Įlankos sodybos šeimininko Kęstučio, lydekos visai nekibo. Tačiau vakar išplaukęs žvejys porą lydekėlių jau pagavo. Šiandien į ežerą buvo išplaukę 6 ekipažai, organizavo draugiškas varžybas. 14 val. baigė - per visus buvo pagautos 3 lydekos ir 3 ešeriai (didžiausias 700 g). Visos žuvys sukibo giliai – 17–22 m gylyje.

Panevėžys, Kupiškis. Balta žuvis, tiek kuojos, tiek karšiokai praktiškai nekimba niekur. Draugas, norėjas pagauti jauko savo akvariume laikomos lydekoms skundėsi, kad 5 žuvytėm pagauti prireikė pusdienio. Su plėšria žuvimi žymiai geriau. Kupiškio mariose velkiautojai susirenka leistiną pagauti 3 lydekų normą. Sterkai kimba prasčiau, bet kas žvejoja skrituliais ar dugninėmis – pagauna iki 2 kg sveriančių plėšrūnų. Daugumoje mažesnių užtvankų kilogramą – pusantro sveriančių lydekaičių vis dar sugauna daugelis.

Zarasai. Šį kartą informacijos nedaug ir ji ne pati geriausia. Sekmadienį ir savaitės pradžioje tiek Luodžio, tiek Čičirio ežere, anot mano bičiulių, buvo tikra, minkštąja žmogaus kūno dalį apibūdinanti situacija. Kaip yra šiandien, neaišku.

Lydeka

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Šilutė. Kanaluose, Žemaitijos ežeruose kimba lydekos. Žemupyje, Kuršių mariose su plėšrūnais prastai. Klaipėdiečiai važiuoja į Latviją – Bartą , Liepoją gaudyti ešerių. O kas mėgsta jūrinę žvejybą, gera žinia– gerai kimba menkės. Šis savaitgalis kaip tik nusimato toks, kai bus galima jas žvejoti.

Atmatoje, Nemune ties Plaškiais, kitose vietose vis dar tebekimba karšiai.

Tiek šį kartą informacijos. Gero jums pasirinkimo ir tvirtybės, laikantis pasiryžimo, kad ir kas bus, pažvejoti šį savaitgalį! Susitiksim kažkur Vidurio Lietuvoje.