Kovo 7 dienos popietę Delfi TV studijos stalas buvo nuklotas auksu blizgančiais medaliais ir apstatytas taurėmis. Visa tai – merginų trofėjai už puikius pasirodymus žūklės varžybose.

Liną plūdinė meškerė lydėjo nuo vaikystės. Jos gyvenime žymų pėdsaką paliko žūklės būreliui vadovavęs ir prie žvejybos populiarinimo stipriai prisidėjęs tėtis Leonas Jackaitis. Gintarė, atvirkščiai, sportine žūkle susidomėjo tik prieš keletą metų, bet, kaip pati tvirtino, iš karto nėrė į sportinės žvejybos subtilybes, uoliai mokydamasi žvejoti profesionaliai.

Šiuo metu tiek Lina, tiek Gintarė priklauso žvejų klubams. Lina – Kauno „Salmo“ klubui, o į tarptautines varžybas važiuoja kartu su Kėdainių „Lifosos“ meškeriotojais, o Gintarė žvejoja su „Feederfishing“ komanda, tik žieminės žūklės varžyboms treniruojasi kartu su klubo „Ant bangos“ nariais.

Abi sportininkės sutiko: sportinėje žūklėje trūksta moterų. Anksčiau, pasak pašnekovių, merginų varžybose dalyvaudavo daugiau, tačiau dabar dailiosios lyties atstovės dažniau renkasi mėgėjišką žvejybą.

Paklausta, kodėl moterys retai įsitraukia į sportinę žvejybą, Lina spėjo, kad taip gali būti dėl fizinio pasiruošimo stokos: „Daug darbo, fizinis darbas. Kaip ir fideris, taip ir mes turime dviejų valandų pasiruošimą. Atvažiuoji į vietą, išsitrauki burtus. Dvi valandas pasiruošti reikia – platformas susinešioti, daiktus, o krantai, pavyzdžiui, būna nelygūs, būna ir duobės, bitoninės. Reikia platformą pasistatyt, meškeres susidėliot. Dvi valandas ruošiesi, paskui keturias valandas žvejoji. Ne šiaip atsisėdus gamta grožiesi ir dar kažkuo, o reikia juodai dirbti, nes kolegos irgi žvejoja. Tau irgi reikia pagauti,“ – pasakojo Lina.

Gintarė atkreipė dėmesį, kad vasaros varžybų metu taip pat vargina karštis, o žiemos – šaltis.

Nepaisant to, abi meškeriotojos drąsiai skina pergales, o jų laimėtų trofėjų pavydi ne vienas kolega vyras.

Abi moterys tvirtina, kad sportininkai retai vadovaujasi stereotipais ir žvejojančias moteris skatina bei palaiko. Tuo tarpu žvejai mėgėjai dažnai žiūri kreivai, negaili pastabų.

„Ypač vyresnio amžiaus. Čia buvo vienos varžybos ir priėjo vyresnio amžiaus vyriškis, 70–75 metų, tai jis kokias 5 minutes taip piktai man aiškino: „Tau čia ne vieta, tu turi važiuoti namo prie puodų. Moteris, tai tu prie puodų turi arba bent lovoj būk, – sako, – ką tu čia dabar ant ledo,“ – pasakojo Gintarė.

„Apie puodus tai labai dažnai girdžiu,“ – juokėsi dugninės žvejybos sportininkė.

Visą pokalbį su žvejėmis-sportininkėmis Lina Jackaityte ir Gintare Makauskaite žiūrėkite laidos įraše.