1. Kas tas dropshotas?

Tai tokia žūklės spiningu sistemėlė, kurioje svarelis yra valo gale, o virš jo yra pririštas kabliukas su dirbtiniu viliokliu. Tokia sistema puikiai veikia tada, kai masalą norime ilgai išlaikyti „žaidžiantį“ vienoje vietoje. Ji tinka, kai vandens telkinių vandenys yra atvėsę, žuvys tūno susispietusios viename taške ir kimba neaktyviai.

2. Valas ir svarelis

Žvejojant dropshotu ir norint turėti „greitą kontaktą“ su masalu, teks naudoti pintą valą. Tik jo nereikia rinktis storo. Priklausomai nuo gaudomų žuvų dydžio, pilnai užtenka #0,6 – 0,8 (0,12 – 0,15 mm). Žinoma, pati dropshot sistemėlė yra rišama ant fluorokarboninio valo atkarpos. Dažniausiai užtenka 1 – 1,20 m ilgio ir 0,25 mm storio gyslelės Svarelis taip pat parenkamas paprastai. Jei toje pat vietoje žvejojant galvakabliu jums būtų reikalingas 3 g svoris, tai dropshot'e teks naudoti dvigubai sunkesnį t.y., 6 g svarelį. Atitinkamai reikia pasirinkti ir svarelio formą. Žvejojant tarp žolių ir akmenų, pravartesnis bus lazdelės, dumblingoje vietoje – kriaušės formos svarelis.

„Dropshot“ svareliai su specialiais segtukais

3. Kabliuko ir masalo dydis

Kai tik pradėjau žvejoti su dropshotin'e sistemėle, man didžiausią klausimą kėlė reikiamas kabliuko parinkimas. Jog jis turėtų būti plataus lenkimo, abejonių nekilo, tačiau koks turėtų būti jo ir masalo dydžio santykis? Juk žvejojant dropshotu silikoninis vilioklis užkabinimas tiks už paties „galiuko“. Pasiskaitinėjęs literatūros, panaršęs internete bei viską perleidęs per praktikos „mėsmalę“, padariau išvadą: 4,5 – 5 cm masalui – 6 nr., 7 – 7,5 cm – 4 nr, ir t.t.

„Dropshot“ sistemėle pagautas ešerys

4. Masalo forma

Žvejojant dropshot'u masalo forma yra labai svarbi. Kadangi masalo vedimas čia vyksta tik „sąlygiškai“ (mes jį labiau kratome vienoje vietoje), geriau pasirinkti tokios formos vilioklį, kurio „kūnelis“ ar „uodega“ virpėtų nuo menkiausio sujudinimo. Todėl pats geriausias pasirinkimas bus įvairiausių sliekų, kirmėlių ar žuvyčių su smailia uodega imitacijos.

Masalų formos tinkamos „Dropshot“

5. Masalo atstumas nuo svarelio

Speciali dropshot'ui skirto svarelio segtuko konstrukcija leidžia greitai ir patogiai keisti atstumą tarp jo ir masalo. Todėl kai žuvys būna ypač įnoringos, nebijokite tarp svarelio ir masalo palikti vos sprindžio ilgumo atkarpą. Taip „nuleistas“ masalas dirbs palei pat dugną ir iš proto varys jį stebinčias žuvis. Žinoma, žvejojant vietose su žolėtu vandens telkinio dugnu, teks masalą pakelti aukščiau dugno.