Anot karpininkų, „plauko“ sistemėlė transformavo karpių žūklę ir yra didžiausias išradimas karpių žūklėje iki pat šios dienos. Iš tikro, pirmosiose „plauko“ sistemėlės modifikacijose buvo naudojamas žmogaus plaukas, kad pritvirtinti masalą prie kabliuko. Šiandien karpininkai naudoja daugybę „plauko“ sistemėlės modifikacijų, tačiau tikrus žmogaus plaukus šiose sistemėlėse pakeitė šiuolaikinės pagamintos gijos.

„Plauko“ sistemėlės efektyvumas neliko nepastebėtas tarp meškeriotojų sportininkų ir mėgėjų. Maždaug prieš 15 metų anglų sportininkai ėmė naudoti delikatesnes „plauko“ sistemėlės modifikacijas gaudydami nedidelius karpius, lynus, karšius ar karosus žūklės varžybose. „Plauko“ sistemėlė ypač buvo (ir vis dar yra) efektyvi meškeriojant su method tipo šėryklomis ir trumpais pavadėliais.

Šiandien „plauko“ sistemėlę meškeriotojai sportininkai ir mėgėjai naudoja dar intensyviau. Komerciniuose vandens telkiniuose naudojama visa eilė žūklės būdų, kurie yra neatsiejami nuo „plauko“ sistemėlės panaudojimo. Paminėsiu kelis populiariausius:

  • Pellet waggler. Žūklė plūdine jaukinant peletėmis ir ant „plauko“ sistemėlės taip pat tvirtinama peletė.
  • Jau minėtas method.
  • Bomb ledger. Žūklė dugnine naudojant svarelį ir „plauko“ sistemėlę pritvirtinti masalui. Iš esmės tai yra delikatesnė karpininkų sistemėlė.
  • Slow sinking bomb/feeder. Žūklė lėtai skęstančia šeryklėle / svareliu, kai ant „plauko“ sistemėlės tvirtinama peletė.


Natūraliuose vandens telkiniuose „plauko“ sistemėlė taip pat naudojama dažnai. Sakykime, kai meškeriojama dugnine ir taikomasi į karšius arba lynus, ant „plauko“ sistemėlės veriami sliekai ar kukurūzai, o kartais net maži baltyminiai kukuliai.

Dar verta paminėti, kad iš esmės „plauko“ sistemėlė leidžiama tik Anglijoje vykstančiose žūklės varžybose, kurios remiasi Angling Trust taisyklėmis. Tuo tarpu didžioji dalis likusioje Europos dalyje vykstančių žūklės varžybų remiasi FIPS taisyklėmis, kurios griežtai draudžia „plauko“ sistemėlių naudojimą, kai masalas turi būti užvertas ant kabliuko be jokių papildomų priemonių. Žinoma, čia turiu omenyje plūdinės ir dugninės disciplinas. Tarptautinės karpių žūklės varžybos neatsiejamos nuo įvairiausių „plauko“ sistemėlių modifikacijų naudojimo.

Taigi, aptariau „plauko“ sistemėlės atsiradimo istoriją ir evoliuciją bei jos panaudojimą sportinėje ir mėgėjiškoje žūklėje. Pats laikas pereiti prie rimtesnių reikalų. Pateiksiu trumpą instrukciją, kaip susirišti „plauko“ sistemėlę. Tuomet aptarsiu reikalavimus, kuriuos keliu kabliukams „plauko“ sistemėlei. Ir, galiausiai, aprašysiu konkrečius kabliukų modelius „plauko“ sistemėlei, kurie yra tikrai patikrinti laiko ir jais pasitikiu.

Kaip surišti „plauko” sistemėlę?

Kaip žinia, kiekviena sistemėlė turi būti surišta taikant tinkamus mazgus ir naudojant reikalingas priemones. „Plauko“ sistemėlė tikrai nėra išimtis. Pats paprasčiausias būdas surišti „plauko“ sistemėlę yra panaudojant knotless knot, kas tiesiogiai išvertus iš anglų kalbos reikštų „bemazgis mazgas“. Taigi, žingsniai, kaip suformuojama „plauko“ sistemėlė panaudojant knotless knot mazgą yra tokie:

  1. Ant pasirinkto valo atkarpos užveriamas guminis žiedelis (angliškai pellet band). Žinoma, tai nebūtinai turi būti toks guminis žiedelis; gali būti tiesiog kilputė, kuri naudojama įverti pleištelį, kai masalas jau užvertas ant „plauko“. Guminis žiedelis tiesiog yra universaliausias būdas prie „plauko“ pritvirtinti peletes, kukurūzus, musės lervas ir kitus masalus.
  2. Surišamas dvigubas medicininis mazgas taip, kad guminis žiedelis liktų kilputėje. Kad kilputė, kurioje yra guminis žiedelis, būtų maža, patariu naudoji adatą ir ją įkišus į kilputę. Veržiant mazgas neužsiverš, tačiau kilpa sumažės ir kai kilputė pasirodys pakankamai maža, galima adatą iš mazgo ištraukti už galutinai užveržti.
  3. Ant valo atkarpos užveriama 0,3 mm vidinio skersmens silikoninio kembriko atkarpa. Kembriko ilgis turėtų būti 1–2 mm Šio kembriko paskirtis, laikyti „plauką“ ir kabliuko kotelį vienoje linijoje.
  4. Ant valo atkarpos užveriamas pasirinktas kabliukas su kilpute. Atkreipkite dėmesį, kad kabliukas užveriamas taip, kad kembrikas būtų priešingoje pusėje nei kabliuko smaigalys.
  5. Kembrikas užveriamas ant kabliuko.
  6. Pasirenkamas „plauko“ ilgis, kai kabliukas tvirtai laikomas dviem pirštais. Sakyčiau, kad optimalus „plauko“ ilgis (atstumas tarp masalo ir kabliuko), kai naudojamas žiedelis yra 5–10 mm.
  7. Laisva valo atkarpa imama sukti apie kabliuko kotelį ir „plauką“. Padaroma 8–10 apvijų.
  8. Tuomet laisvos valo atkarpos galas prakišamas pro kabliuko kilputę, taip kad išlįstų toje kabliuko pusėje, kur yra smaigalys. Viskas, surišta „plauko“ sistemėlė naudojant knotless knot.


Reikalavimai kabliukams „plauko“ sistemėlei

Kriterijai, pagal kuriuos renkuosi kabliukus „plauko“ sistemėlei yra gana paprasti ir logiški.

Aštrumas. Visa „plauko“ sistemėlės esmė ir idėja ir tame, kad žuvis turi pati pasikirsti, kai sugriebia masalą su kabliuku. Taigi, jei kabliukas nebus pakankamai aštrus, visa šios sistemėlės esmė tarsi paneigiama. Taigi, viskas šiuo klausimu labai paprasta, kuo aštresnis kabliukas, tuo didesnė tikimybė, kad jis įsmigs į žuvies burnos audinius.

Kotelio išlenkimas prie kilputės. „Plauko“ sistemėlei visada renkuosi kabliukus su kilputėmis dėl praktiškumo. Surišti „plauko“ sistemėlei su tokiais kabliukais paprasta ir lengva. Sportinėje ir mėgėjiškoje žūklėje „plauko“ sistemėlė naudojama su monofilamentiniais valais, kurie yra gana standūs ir gana mažais kabliukais. Taigi, jeigu kabliuko kotelis prie akutės nebūtų išlenktas, tai valas nuo kabliuko eitų tokiu, kad beveik „uždarytų“ kabliuko smaigalį. Tokiu būdu žuviai pasikirsti būtų beveik neįmanoma.

Forma. Mano nuomone, geriausios formos kabliukai „plauko“ sistemėlei yra tie, kurie pasižymi plačiu lenkimu ir į vidų palenktu smaigaliu. Kuo platesnio lenkimo kabliukas, tuo didesnė tikimybė, kad jis įsmigs žuviai.

Maskuojanti spalva. Kai kabliukas yra „plauko“ sistemėlėje, jis yra visai atviras ir jo nedengia masalas. Taigi, tikiu, kad matiniai, tamsesnių spalvų kabliukai turėtų mažiau baidyti patyrusį karpį ar karšį.

Tvirtumas. Kai kalba eina apie „plauko“ sistemėlę, visada taikomasi į stambesnes žuvis. Taigi, kabliukai turi būti storesnės vielos, kuo tvirtesni ir patikimi.

Guru Pellet Waggler

Šie Guru kabliukai yra mano mėgstamiausi, kai naudoju „plauko“ sistemėlę. Juos naudoju jau apie trejus metus. Eksperimentuodamas atradau, kad šie kabliukai idealiai atitinka visus mano keliamus kriterijus.

Iš tikro kabliukų pavadinimas Pellet Waggler tarsi sufleruoja, kad jie buvo sukurti žūklei plūdine naudojant „plauko“ sistemėlę, kai masalui naudojamos peletės. Taip, šiam žūklės būdui jie idealiai tinka, tačiau mano bandymais jie idealiai tinka ir visiems kitiems žūklės būdams ir masalams kai naudojama „plauko“ sistemėlė.

Guru Pellet Waggler

Kabliukai siūlomi nuo 20 nr. iki 10 nr., tačiau pats naudoju tik nuo 20 nr. iki 14 nr. Didesniųjų modelių kol kas tiesiog neprireikė. Paminėsiu, kad kabliukai yra be užkarpėlių. Kabliukai pasižymi rudu matiniu paviršiumi, kuris niekada nenusitrina. Taip pat kabliukų kotelis prie kilputės yra palenktas, kad surišus knotless knot mazgą, valas eitų nuo kabliuko tinkamu kampu. Dar verta paminėti, kad šių Guru kabliukų smaigalys yra palenktas į šoną. Tikiu, kad taip buvo padaryta siekiant dar padidinti žuvies pasikirtimo tikimybę.

Šie kabliukai yra labai aštrūs ir tas aštrumas išlieka labai ilgai. Yra tekę su vienu kabliuku varžybų metu sugauti apie 60 kg karpiukų. Tuomet prieš kitas varžybas patikrinus to paties kabliuko aštrumą (meškerė buvo palikta paruošta su sistemėle), jis buvo tinkamas ir buvo sugauta dar apie 35 kg karpiukų. Kartą pavyko ištraukti net apie puskilogramį sveriantį akmenį šiuo kabliuku ir po to kabliukas dar buvo tinkamas naudoti!

Guru Pellet Waggler iš viršaus

Šiais kabliukais gaudau karpius, karšius, lynus ir karosus. Yra tekę juos naudoti ir šapalų žūklėje, kai masalui naudojau dešrą įmontuotą prie „plauko sistemėlės“ ir jie veikė puikiai. Esu bandęs šiuos kabliukus ir ešerių žūklėje naudodamas didelius masalus, tokius kaip krevetės, ir jie taip pat nepavedė.

Rekomenduočiau mažiausius, 20 nr. kabliukus rišti prie 0,13 mm–0,15 mm valo, o didžiausius, kokius pats naudoju, 14 nr. galima drąsiai rišti prie 0,18 mm–0,20 mm skersmens valo.

Guru QM1

Šie kompanijos Guru kabliukai nėra panašūs į jokį kitą kabliuko modelį. Jie yra taip išlankstyti, kad kažkuo primena labai jau stipriai „sumestą“ dviračio ratą.

Šie kabliukai gaminami nuo 18 nr. iki 10 nr., tačiau pats naudoju tik 14 nr. ir 12 nr. Kitų didžių kol kas tiesiog neprireikė.

Guru QM1 iš viršaus

Verta paminėti, kad šie kabliukai yra sąlyginai maži, sakykime palyginus su kiek ankščiau aprašytais tos pačios kompanijos Pellet Waggler kabliukais.

Šie kabliukai yra be užkarpėlių ir turi palenktą kotelį prie kilputės. Kabliukai yra padengti PTFE dariniu, kuris suteikia jiems tamsią, beveik juodą matinę spalvą. Žinoma, PTFE naudojamas ne tik dėl spalvos – ši medžiaga prailgina kabliuko aštrumą, atsparumą korozijai ir panašiai. Šie kabliukai taip pat pasižymį į šoną palenktu smaigaliu, kas padidina žuvies pasikirtimo tikimybę.

Kas liečia aštrumą, šiems kabliukams nėra lygių. Šie Guru QM1 kabliukai yra aštresni net už prieš tai aprašytus Guru Pellet Waggler kabliukus. Šie kabliukai savo aštrumu prilygsta aukščiausios klasės specializuotiems karpiniams kabliukams. Žinoma, už tokį aštrumą reikia mokėti. Čia turiu omenyje, kad Guru QM1 kabliukai yra daugiau kaip dvigubai brangesni už Guru Pellet Waggler kabliukus ar kitų gamintojų analogus.

Guru QM1 iš viršaus

Dėl unikalios kabliukų formos, naudoju šiuos kabliukus pagrinde tik vasarą ir kai dažniausiai karpių žūklėje, kai jie maitinasi agresyviai. Nors šie kabliukai ir puikiai laiko žuvį, visgi tikiu, kad pasikirtimo tikimybė yra šiek tiek didesnė kai naudojami Guru Pellet Waggler, nes jų forma, mano nuomone, yra kiek tinkamesnė. Na, bet čia tik labiau pamąstymas. Realybėje, užkibusi karpį galima varginti agresyviau ir ištraukti greičiau, kai naudojami šie, keistos formos, kabliukai.

Guru Pellet Waggler ir Guru QM1

Rekomenduočiau 14 nr. kabliukus rišti prie 0,15 mm–0,18 mm skersmens valo, o 12 nr. galima naudoti ir su 0,20 mm skersmens valu.

Pabaigai palinkėsiu išbandyti „plauko“ sistemėlę savo žūklėse – pamatysite, sulauksite užtikrintų kibimų, kai žuvis tiesiog norės įtempti jūsų meškerę į vandenį!